Evo kako Kinezi množe pomoću linija ili štapića (VIDEO)

Drevni Kinezi su bili jedni od najvećih pronalazača u istoriji. Svi znamo da su oni zaslužni za izum crnog baruta, papira. Ali da li ste čuli za kineski način množenja? Evo kako kinezi množe pomoću linija. lako je, zanimljivo i korisno!

skolska tabla

Muke sa množenjem

Većina nas se mučilo sa tablicom množenja u osnovnoj školi. Bila je prava je muka ukapirati po kom principu množenje funkcioniše. Posebne muke sam imao sa množenjem brojeva 7 i 8. Pribegavali smo raznim trikovima, neko je učio napamet, a neko bi prokrijumčario sat ili lenjir sa digitronom.

slika

Kinezi nemaju ovakvih problema jer su pronašli odličan način da relativno brzo pomnože 2 broja. Pogledajte video.

Metod funkcioniše tako što uzmete prvi broj i crtate sa leva na desno, počevši od jedinica, a zatim desetica i nadalje. Nakon toga, drugi broj crtate sa desna na levo. Linije će se ukrstiti na više mesta u zavisnosti od veličine brojeva. Posmatrate ukrštanje sa desne na levu stranu i brojite iznos preseka u jednoj ravni.

Broj preseka u prvoj ravni je broj jedinica, broj preseka u drugoj ravni je broj desetica, u trećoj – stotina… Kada prebrojite i napišete sve preseke, dobićete konačan broj.

Prednosti ove metode

Ovaj odličan trik izdvaja se od klasičnih metode zato što ne zahteva posedovanje tablice množenja, čineći ga dostupnijim za sve učenike. Posebno je primamljiv deci koja više vole da crtanjem rešavaju probleme umesto da zamišljaju u svojoj glavi.

Ne moraju samo deca da profitiraju izračunavanjem pomoću linija. Ova metoda je savršeno primenljiva pri izračunavanju i većih brojeva. Tako da se i nama matorijima može naći pri pomoći kada smo u situaciji gde nema digitrona. Iako je takvih slučajeva danas malo, ali se može desiti da vam na razgovoru za posao postave neko ,,kreativno pitanje“ gde ćete morati približno da izračunate. Eee, da sam znao za ovu metodu ranije.

 

Podeli