Freelancing, Dizajn i Zabava – predstavljamo GreenDesign.rs

Najveci problem svakog dizajnera u Srbiji (do skoro) bio je mali obim posla, mala plata i nesigurne isplate i prevare. Mnogo je slučajeva kada dizajneri nisu plaćeni za posao koji su uradili. Veliki je problem i samo (ne)zapošljavanje. Niko neće zaposliti dizajnera bez nekog iskustva, do kojeg je jako teško doći. Jer, šta mlad dizajner moze danas da radi? Moze da volontira (besplatno) u marketinskim agencijama i tako stice iskustvo i znanje, ili neke sitnije projekte preko preporuke i da ne bude siguran da li ce uopste biti isplacen. U Srbiji i regionu se jako malo ulaze u dizajn. Neretki su primeri gde mladi dizajneri rade za „300 gr bureka i jogurt“. Licno sam se naslusao prica mnogih dizajnera koji su zavrseni dizajn predali klijentu a isplatu nikada nisu videli. Dizajneri posluju u jako nesigurnom i rizicnom podrucju.

greendesign

A onda je došao GreenDesign.rs – regionalna internet platforma koja spaja dizajnere sa onima kojima je potreban dizajn. To je sajt na kojem kompanije i ostala zainteresovana lica objavljuju konkurse za svoje dizajnerske potrebe, a na kojima učestvuju registrovani dizajneri iz celog regiona. I to nije sve. Svaki dizajner ima mogućnost da kreira svoj online portfolio na sajtu u kojem prezentuje svoje radove. Do sada je preko 20 dizajnera dobilo posao upravo preko Portfolio sekcije.

Najveća prednost GreenDesign.rs sajta je upravo sigurnost. Dizajneri znaju da će biti isplaćeni, naročito kada rade na Klasik+ ili Garantovanim konkursima. Znaju da iza njih stoji kompanija Green Design koja garantuje sigurnost svima, i dizajnerima i Klijentima.

Kako zapravo funkcionise GreenDesign.rs:

Pa, jako jednostavno, zaista. Kompanija kreira konkurs (online), dok ga sistem vodi kroz jednostavne korake. Bira vrstu dizajna koji mu je potreban (logo, plakat, sajt, video, wordpress blog…), opisuje svoj konkurs, bira vreme trajanja i visinu nagrade koju će dodeliti pobedniku. Nakon toga se konkurs objavljuje a dizajneri iz celog regiona učestvuju na konkursu unoseći (online) svoje radove koji su kreatoru konkursa vidljivi 24/7. Sve se odvija online, u bilo koje doba dana ili noci.

gdlogo

Što se tice Portfolia, to je odvojena sekcija sajta gde svi dizajneri mogu napisati nešto o sebi, ko su, šta su i čime se bave, i potom objaviti sve svoje radove koji su svima vidljivi.  Portfolio im omogućava da se lako i jednostavno promovišu javnosti i potencijalnim klijentima u celom regionu. Najveća prednost Portfolia jeste što su na GreenDesign.rs firme već prisutne, i neretko se dešava da umesto da naprave konkurs one pogledaju radove dizajnera u Portfoliu i direktno kontaktiraju dizajnera sa kojim nastavljaju dalju saradnju. Mi znamo za nekih dvadesetak dizajnera koji su tako dosli do stalnog ili honorarnog zaposlenja.

GreenDesign.rs je pokrenut pre 3 godine a danas već broji preko 5.000 registrovanih dizajnera iz celog regiona, sa preko 1.450.000,00 din isplaćenih dizajnerima. Neke od najvećih i jako poznatih kompanija su vec dobili dizajn preko GreenDesign.rs poput Limunda, Kupinda, Fruvite, Gradskih pijaca, Lagune, Zeptera, Krojaca i mnogih drugih domaćih i inostranih kompanija. Najveća prednost ovog sajta je upravo u tome što nikome nije vazno iskustvo dizajnera, njegov CV ili da li ima rodjačku i političku vezu. Važno je samo da ima kvalitet i da se trudi. Na konkursu mogu učestvovati svi dizajneri, bez obzira na iskustvo, znanje i kvalitet. Pobedjuju samo oni najbolji. Mnogi mladi dizajneri koriste GreenDesign.rs kao mesto za praksu i gde će usavršiti svoje znanje i vestine. Tako, imamo dizajnere koji nisu znali mnogo o dizajnu, a danas imaju osvojene konkurse (zaradjen novac) iza sebe.

gdteam

Zašto je dizajn sve važniji?

Iako se danas slabo ulaže u dizajn, on postaje sve važnije. Jer kompanije i lideri sve više shvataju njegov značaj. Dizajn je od krucijalne važnosti za svaku kompaniju prilikom nastupa na trzistu. Navešću samo jedan primer: domaća firma je pravila vrhunski sir. Belgijska kompanija je toliko bila oduševljena da je momentalno stupila u kontakt sa njima. Pre obavljenog posla želeli su da dobiju jedan testni primerak gotovog upakovanog proizvoda (sira). Dobili su sir upakovan u najobičniju „kesu“ sa kartonskim natpisom firme i ime sira. Belgijska firma je odmah odustala od saradnje, a mala firma iz Srbije je ostala bez ogromnog prihoda. Zašto? Jer nije želela da uloži jako mali napor i kreira kvalitetan dizajn pakovanja za svoj proizvod. Zato je danas sjajno vreme da počnete da se bavite dizajnom jer će u njega sve više biti ulagano novca. I to ne samo u domenu grafičkog dizajna, već i u domenu web dizajna. Sve je više kompanija koje polako dolaze u online svet. Kako bi kvalitetno bile prisutne na internetu moraju imati i kvalitetan dizajn sajta. Pored IT u Srbiji je i dizajn posao budućnosti.

Ako zelite da se usavrsavate iz oblasti dizajna, da se dobro zabavljate ali i ucite, napredujete i budete placeni onda se obavezno registrujte na GreenDesign.rs

Autor: Darko Vidić, direktor Greendesign.rs

Podeli