Grejanje na prirodni gas i TA peći ove zime najisplativije

Građani Srbije su sa strepnjom dočekali hladnije dane zbog velike neizvesnosti kako će prezimiti. Energetska kriza u Evropi počela je da se oseća još u prvoj polovini godine, kada su cene čvrstih goriva naglo skočile. Tome je doprinela i velika nestašica, pa tako mnogi nisu uspeli na vreme da obezbede dovoljne količine ogrevnog drveta i uglja.

Devojka se greje

Zbog nestabilnog stanja na tržištu energenata, mnogi su pored jednog načina grejanja odlučili da nabave još jedno grejno telo, za rezervu, pa su tako oni koji se greju na čvrsta goriva letos i početkom jeseni masovno nabavljali električne peći, najviše termoakumulacione, a građani koji su mogli da izdvoje više novca ugrađivali su inverter klima uređaje.

Cene ogreva otišle u nebesa

Agencija za energetiku Republike Srbije je i ove godine izvela računicu o isplativosti grejanja, a podaci su zaista šokantni. Ove grejne sezone najveći udarac po džepu pretrpeli su građani koji se greju na ugalj, jer je ovaj energent skuplji za blizu 60 odsto u odnosu na prošlu godinu! Za ogrevno drvo potrebno je izdvojiti do 50 odsto više novca u odnosu na prošlu sezonu, dok su oni koji se greju na pelet ove godine morali da izdvoje oko 34 odsto više novca nego lani. Cena lož ulja otišla je gore za oko 45 odsto, dok je propan butan skuplji za 25 odsto nego prošle godine.

Koliko nas košta grejanje na TA peć

Ove godine poskupela je i električna energija, pa je grejanje na struju ove sezone skuplje za oko 10 do 15 odsto, u zavisnosti od toga na koji način se grejete. Mnogi su u struji pronašli alternativu za skupo čvrsto gorivo, koje je ove godine bilo teško i pronaći. Ljudi su još letos počeli da se „opremaju“ dodatnim grejnim telima, a među najprodavanijim bile su TA peći. Cena novih je zbog toga skočila i sada se može kupiti za oko 500 evra, dok polovne TA peći možete da pronađete za oko 200 do 250 evra.

Prema računici Agencije za energetiku Republike Srbije, domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od oko 64.000 dinara, ukoliko se za punjenje pećke koristi isključivo jeftinija noćna tarifa. Oni su za svoju računicu uzeli prosečno izolovan stan od 60 kvadrata, a prosečna temperatura je 20 stepeni, tokom 16 sati dnevno u celom stanu. Energija potrebna da bi se grejalo jedno takvo domaćinstvo tokom 180 dana u grejnoj sezoni je oko 9.000 kWh.

Kod grejanja TA pećima možete uštedeti ukoliko grejno telo postavite na pravo mesto, tj. ispred hladnog zida, udaljeno oko 20 cm od njega, ili ispod prozora, a termostat izmestite na topli zid, malo dalje od peći i postavite ga na visinu od oko 160 cm. Takođe, ćete uštedeti ako vašoj pećki date prostora da „diše“, odnosno ukoliko je ne budete zatrpavali raznim predmetima koji sprečavaju slobodno širenje toplote.

Izbor načina grejanja na struju pravi veliku razliku u visini računa

Iako je računica za one koji koriste TA peći tako što ih pune noću prilično dobra, samo dva sata rada ovog grejnog tela po dnevnoj, skupljoj tarifi, može da poveća račun za struju za čak 40 odsto! Koliko je grejanje na struju povoljno, toliko može da bude i nepovoljno, pa će tako gotovo svaki dom koji koristi električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje tokom sezone ukupno morati da izdvoji nešto više od 150.000 dinara!

Ono što se nikako ne preporučuje su uljani radijatori i kvarcne peći, koji su jako veliki potrošači, a nemaju baš veliku moć zagrevanja. Ova grejna tela prihvatljiva su samo za kratko dogrevanje manjih prostorija.

Jedno od rešenja na koje mnogi prelaze je inverter klima uređaj koji može da uštedi do 30 odsto energije potrebne za grejanje. Ukoliko kupite inverter klima uređaj najviše energetske klase, ušteda električne energije može da bude i veća! Međutim, visoka cena uređaja, kao i nepristupačna cena ugradnje i obaveznog servisiranja je ono što mnoge odbija.

Prirodni gas za sada među najisplativijim rešenjima za grejanje

Cena prirodnog gasa je najmanje porasla, za svega 8 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Iako smo ove godine u stalnom strahu da li će gasa biti dovoljno za celu grejnu sezonu, oni koji se greju na ovaj način za sada imaju najniže troškove. Domaćinstva koja se greju na prirodni gas, ove sezone će ukupno platiti oko 40.000 dinara. Za ovu računicu, kao i za prethodnu, takođe je uzet primer prosečno izolovanog stana od 60 kvadrata, u kome se tokom 16 sati održava prosečna temperatura od 20 stepeni i to tokom 180 dana grejne sezone.

Podeli