Kako odabrati najbolju lokaciju za porodični dom?

Došlo je vreme za selidbu? Želite da se napokon imate vaš prvi porodični dom, koji će vam omogućiti miran život, deci pružiti zdravo okruženje za rast i razvoj, a vama i partneru sigurnu luku za održavanje (van)bračne zajednice?

Kao da ova misija nije dovoljno zahtevna, pred vas se postavlja i niz pitanja na koje nemate odgovore – šta bi uopšte trebalo da uzmete u razmatranje kada birate savršen porodični dom? Da li je važnija lokacija ili veličina nekretnine? Koliko je bitna blizina škole? Šta je to što uopšte treba gledati kada se bira konkretna lokacija?

U nastavku teksta, dajemo vam savete o tome kako odabrati i koje su najbolje lokacije u Beogradu za porodični dom.

Pogled iz dnevene sobe

Strarogradnja ili novogradnja?

U Beogradu ima zaista lepe starogradnje, a ona se često i romantizuje, s obzirom da je uglavnom smeštena u centru grada i predstavlja neku vrstu “starog grada”.

No, sa romantičnom, retro starogradnjom možete da očekujte i niz problema – od starih vodovodnih cevi, loših rešenja za grejanje, pa do naizgled nebitnih, ali zapravo važnih stvari poput (ne)uređenosti fasade. Da je ovo samo prolazna tačka u vašem životu, a ne dom za koji planirate da bude dugoročni dom za celu vašu porodicu, savetovali bismo – zašto da ne, probajte sa starogradnjom!

No, kada tražite dom iz kog ne planirate da se selite barem decenijama, ako ne i do kraja života – Beograd novogradnja je ono što treba da kucate na Google-u u potrazi za porodičnim domom. Prosto je – nove nekretnine predstavljaju sigurnije mesto za život, sa manjim šansama za potrebom za konstantnim reparacijama, popravkama i sličnim izazovima, pa samim tim – i manje ulaganja u godinama koje dolaze.

Faktori koje treba da uzmete u obzir zbog dece kada birate porodični dom

Šta je ono što porodični dom razlikuje od nekretnine koju ste birali kada ste živeli sami ili sa partnerom?

Upravo ono što je potrebno deci, pre svega.

Evo glavnih stavki koje treba da uzmete u obzir.

#1 Mir, zdravo okruženje i dobar komšiluk

Lokacija vašeg porodičnog doma svakako ne bi trebalo da bude u blizini noćnih klubova koji će ometati zdrav san vašeg deteta, a treba da izbegavate i prostore iz kojih dopire buka saobraćaja sa ulice.

Osim toga, zbog problema sa zagađenjem u određenim delovima grada, savetujemo da odaberete lokaciju koja je što bliže prirodi, a što dalje od fabrika, prometnih saobraćajnica, deponija i sl. Samo zdravo okruženje je dobro okruženje – ovim treba da se vodite kada birate lokaciju na kojoj će vaša deca rasti i razvijati se!

Na kraju – tu je i komšiluk.

Određeni delovi Beograda poznati su po problematičnom okruženju, a to svakako nije ono što želite za svoje dete. Raspitajte se dobro pre nego što kupite nekretninu o tome kakvi ljudi žive u blizini, da li je sredina krimogena, da li se često dešavaju različiti vandalizmi i tako dalje. Tek onda donesite krajnju odluku i budite sigurni u nju!

Porodica se drži za ruke

#2 Blizina vrtića, škole i doma zdravlja

Ko još želi da vozi do škole i od škole svakog dana po više desetina minuta?

Razmišljajte o ovome pre nego što kupite nekretninu i ne dozvolite da napravite grešku zbog koje će vaše slobodno vreme ispaštati u godinama koje dolaze. Birajte lokaciju za porodični dom tako da vrtić, osnovna škola i dom zdravlja budu što bliže, pa samim tim i skratite vreme potrebno za odvođenje i dovođenje deteta.

Blizina obrazovnih ustanova povećava i osećaj sigurnosti koji ćete imati, jer znate da je dete uvek u blizini svog doma.

#3 Parkovi

Ni igru ne treba da zapostaviti!

Pritom, naravno, ne mislimo isključivo na mogućnost za dečije klackanje u blizni kada birate svoj dom, već na park i slične površine kao na podsticajno okruženje za zdravu i lepu socijalizaciju vaše dece.

Upravo u dobu kad su najmlađi steći će onih nekoliko prijatelja “za do kraja života”, a prvi kontakt sa njima biće ostvaren upravo u parkovima u komšiluku, na dečijim fudbalskim i košarkaškim terenima. Ima li u blizini lokacije koju “merkate” ovakvih prostora? Ako je odgovor – da, sve su šanse da je tu i savrešena lokacija za vaše porodično gnezdo!

Blizina posla kao faktor za odlučivanje o lokaciji doma

Kada uslišimo sve dečije potrebe i želje, ostaje da se pozabavimo odraslim delom porodice, a vama je najvažnije – da na posao ne morate da putujete satima, naravno!

Pokušajte da lokaciju vašeg doma smestite što bliže trenutnim poslovima, ili barem poslovnim centrima generalno. To su, u ovom trenutku – centar grada i Novi Beograd. Vrlo je moguće da ćete u godinama pred vama menjati poslove, ali će njihova lokacija verovatno ostati jedna od ove dve.

Nadamo se da su vam naši saveti pomogli da se usmerite na pravi način pri odabiru porodičnog doma i da ćete napraviti sjajnu odluku! Srećno!

Podeli