„How to“ doba – prednosti, mane i saveti za preživljavanje

Nikada nije bilo lakše promeniti posao. Nije lako naći ga, domaće tržište je malo, veza i politike previše, ali šta da se radi. Niko vas ne obavezuje da „gledate lokalno“, razmišljajte van kutije, danas, svet je naše tržište, a ograničenje su nam najviše brzine našeg internet paketa.

"Kako" upiti pretrage na google
Samo neki od „kako“ upita preko kojih ste stigli na naš sajt

Zašto ‘How to’ doba?

Zato što se dnevno kreira nekoliko miliona ‘How to’ upita na pretraživačima, a najbolje je što gotovo na svako „kako da“ pitanje, već postoji više stranica sa odgovorima. Zato što su naši roditelji, a tek njihovi roditelji, morali da listaju enciklopedije teške po 5+kg koje nam i danas stoje po policama, za ukras, ili da se raspituju kod bližeg okruženja, ili žestoko da se pomuče i odu korak dalje i nađu stručnjaka za to pitanje. Druga alternativa je da neko znanje ili iskustvo steknu sami, ali da su svi pronalazači, svet ne bi ni približno izgledao ovako kako izgleda.

Neverovatan je broj „glupih“ pitanja, iako ona ne postoje, ljudi i dalje radije pitaju Google nego prijatelja ili kolegu i za banalne stvari. Deluju glupo, intimna su ili iz bilo kog razloga ovo se dešava više nego ikad. Danas imamo odgovore čak i na njih, u bazama raznih anonimnih sajtova, foruma, pa čak i ovakvih video objašnjenja. Pretpostavljam da današnja deca ne razmišljaju o tome previše, pa čak i da pre sticanja sopstvenog iskustva provere neki ovakav video.

Naučite kako da se ljubite

https://www.youtube.com/watch?v=LDCDiignBRo

Granice ne postoje, a ako ste sa druge strane ‘How to’ konekcije, možete na tome i zaraditi. Izuzetno veliko i razvijeno tržište elektronskih knjiga koje je lako „izdati“, sajtova koji zarađuju od oglasa ili mrežnog marketinga, kačenje ovakvih klipova na Youtube i zarada putem popularnosti…

Kako da budete profesionalni kuvar? Lako, samo nađite dobar Youtube kanal. Pratite neki od blogova poznatih kuvara, eksperimentišite. Tablet pored šporeta i nećete ostati gladni, ili će vaš dečko/devojka biti oduševljen/a romantičnom večerom.

Kako krečiti, raditi stolariju, popravljati bicikle, automobile, kompjutere, pisati knjige, praviti sajtove, programirati, variti, bušiti, kopati, kositi travu, postati stručnjak u nekoj oblasti, uraditi fintu u nekom sportu itd. Pitanja koja počinju sa ‘How to’ se samo stvaraju.

Zašto pitati „How to“, a ne „kako da“?

Pravo pitanje danas je ‘How to’, iz prostog razloga što engleski jezik govori gotovo čitav svet, a trebalo bi da ga govorite i vi. Sa druge strane, zato što za naše tržište ima malo materijala, više ne ni toliko malo, ali nisu kvaliteta kao inostrani. Opet, ovo je možda baš vaša prilika da preko Neta prenesete svoje znanja iz neke oblasti drugima.

Ekonomija pokreće gotovo sve, a njen najbitniji činilac je novac. Novac se brže obrće i stvara na većim i bogatijim tržištima. Ima li bogatijeg tržišta od svetskog? Nema, dok ne počnemo da razmenjujemo sa vanzemaljcima. Do tada, engleski, i sve što se može saznati naći ćete na Internetu, zato što je neko imao interes da to napravi.

„Čitajte naše savete, ali nismo odgovorni za posledice“ i šta sa tim

Sa mogućnošću da svako napravi stranicu na Internetu, pa čak i ozbiljniji sajt, dolazi do poplava sadržajem. Mnogo sadržaja je možda tu zbog prevare ili jednostavno nije dovoljno kvalitetno, provereno i pogrešićete ako poslušate savete. Tu dolazi na red vaša sposobnost da razaznate kome ćete dati poverenje. Kao i u svemu sajtovi mogu godinama graditi poverenje, a zatim ga za sekund izgubiti. Pazite i na eventualne šale, npr. prvoaprilske šale i varljive tekstove. Preporučujemo faktore koje da uzmete u razmatranje:

  • da li je stranicu potpisao autor i ko je on
  • koliko je stara stranica
  • kako ste došli do stranice
  • da li ima još sadržaja na istu temu
  • da li komentara, deljenja na drustvenim mrežama, znaka aktivnosti
  • koliko se često ažurira stranica
  • razlog njenog postojanja

Iskoristite „kako da“ doba maksimalno, upijajte znanje i informacije kao sunđer i koristite ih najbolje što umete.

Podeli