4 Beogradska fakulteta donela odluku o smanjenju školarina

Četiri najtraženija fakulteta Univerziteta u Beogradu objavili su odluku o smanjenju školarina, uzrokovanu velikim nezadovoljstvom nakon skorašnje vesti da će iste biti podignute.

čitaonica na fakultetu

Kako prenosi Njuz.net zbog negodovanja studenata koje traje duže vreme, prvi put u istoriji Beogradskog univerziteta, fakulteti su izašli u susret đacima i smanjile školarine za narednu školsku godinu. Napominjemo da se univerzitetom skoro prolomila vest o podizanju školarina i troškova studiranja na većini fakulteta, od kojih su neki sada promenili odluku.

Lista fakulteta Beogradskog univerziteta koji su odlučili da visoko obrazovanje učine dostupnijim:

Školarine će biti smanjene u proseku oko 5%, a neki od fakulteta će nakon uvida u dobre rezultate povoljnog finansiranja na sajmu automobila „BG Car Show 2014″, ponuditi razne oblike kredita, plaćanje na više mesečnih rata, ali i novi proizvod studiranje na lizing.

Pominje se da će zbog propasti Univerzal banke, i raznih afera iza nje, biti otvorena nova bankarska institucija namenjena isključivo sektoru obrazovanja, preko koje će biti isplaćivani studentski krediti i stipendije. Zbog promocije nove banke određenom broju najboljih studenata biće ponuđeni beskamatni krediti za otplatu školarine. Ovu odluku u najmanju ruku smatramo kontradiktornom, jer se najbolji studenti školuju na teret budžeta. Igra reči ili nova manipulacija, videćemo uskoro.

Naravno, sve bi ovo bilo lepo, da vest nije objavljena na 1. April 🙂

Podeli