Ispovesti doktora – priče o najglupljim pacijentima

Put do zanimanja doktora je veoma naporan. Provodiš godine učeći jezik koji niko ne govori, pola rodbine te smara sa svojim medicinskim problemima, a na kraju svega moraš da volontiraš i prolaziš kroz neke specijalizacije.

doktor u sali

Al’ ajde, sve se to na kraju isplati, jer imaš sposobnost da promeniš nečiji život. Osim kada ti se kao pacijent pojavi neko sa nivoom inteligencije gde se zapitaš: kako je ova osoba uopšte živa? Ovo su priče medicinskih radnika o njihovim susretima sa veoma glupim pacijentima.

#1 Nije sve što zvuči zdravo zaista zdravo

Došla nam je novopečena majka i rekla nam da ima problem sa dojenjem. Zakazali smo pregled, dali joj neke brošure i tako to. Pregled je prošao u najboljem redu, i nakon par nedelja nam stiže informacija da je bila u klinici i da je sve ok.

Godinu dana kasnije dolazi na pregled, morbidno gojazna. Sa zdravstvenim problemima usled težine (za koje odbija da prihvati da su zbog težine). Kaže da nikada nije bila aktivnija od kada ima dete i da joj se ishrana nije promenila i da je težina rezultat hormona. Pitali smo je da li doji, rekla je da. Pitali smo je kako unosi dodatne kalorije zbog dojenja, kaže da su joj u klinici rekli da jede 1-2 činije obične ovsene kaše dnevno. Upalilo je tada, pa je nastavila da to radi.

Skontali smo da se zbog toga ugojila (verovatno jede 2 velike činije ovsenih pahuljica povrh regularnih obroka, sa dodatim šećerom, mlekom, puterom itd), ali je žena insistirala da jede obične pahuljice sa nikakvim dodacima.

Pošaljemo doktora kod nje, nakon što smo ga informisali o čitavoj priči sa pahuljicama. Bio je u sobi sa njom mnogo duže nego obično. Kada je žena izašla iz sobe, spustila je glavu i delovala ljuto i poniženo. Doktor nam prilazi i popunjava formular. Niste je pitali koji brend pahuljica jede.

Ispostavilo se da nije znala da postoji više vrsta pahuljica. Mislila je da su joj u klinici rekli da ubaci u ishranu kolačiće sa ovsenim pahuljicama.

#2 Da ne izraste rep

Dolazi žena na pregled sa 6 mesečnom bebom i izgledalo je kao da se u flašici nalazi čokoladno mleko. Doktorka krene da objašnjava najljubaznije moguće da ne bi trebalo da detetu daje čokoladno mleko. Na šta je žena prekinula i rekla: Nije to čokoladno mleko, već kafa. Prosto je obožava!

Imali smo majku koja je pila nekih 10 kafa dnevno, i nije razumela zašto njena beba koju je dojila ima toliko stomačnih problema…

#3 Nema slatke zdrave hrane

Dolazi žena na pregled nakon operacije smanijvanja želuca. Njen BMI pre operacije je iznosi 40 (gojaznim se smatra više od 30). Rezultat na pregledu, 45. Začuđen, pitam je da mi ispriča o svojoj ishrani.

Pacijent: pridržavam se tečne dijete, kao što ste mi rekli

Doktor: Odlično, jel možeš da mi kažeš šta jedeš?

  • Pravim smutije i jedem ih kad god sam gladna
  • A šta stavljaš u smutije?
  • Tortu i sladoled

Ukloniji smo joj pojas i poslali je kod nutricioniste i psihijatra.

#4 Bakina tajna

Starija žena je došla sa mužem u bolnicu. Rekla je doktoru da umire, žalila se na čudan osećaj i suvo grlo pre nego što se onesvestila. Doktor je popričao sa mužem o prethodnoj medicinskoj istoriji. Nije bilo ranijih problema i žena je bila dobrog zdravlja. Zapravo je čistila kafić svog sina tog jutra, kao i svake nedelje ujutru. U jednom trenutku dolazi sin, koji je u međuvremenu prvo svratio do kafića. Primetio je da se njegova majka poslužila poslasticama od prethodne noći.

Sin, zenica u oku svojih roditelja, je sada morao da objasni ocu i doktoru da je njegova majka pojela specijalne kolače. I to je pojela malo više, jer su joj se baš svideli. A onda su ispričali starici da ne umire, već da je naduvana ko zmaj.

#5 Čitajte uputstvo

Bio sam na praksi u urgentnom centru i upoznao sam devojku koja je imala problem sa očima u prethodnih par dana. Imala je bolove i crvenilo. Postavio sam joj uobičajena pitanja, a ona je tvrdila da nema pojma zašto se ovo dešava jer nikad nije imala problema sa očima. Kapnuo sam joj malo boje u oči kako bih proverio pod mikroskopom, i tad skapiram da nosi sočiva. Htela je da ima drugu boju očiju i kupila je plava sočiva 8 meseci ranije. Nikada ih nije uklonila, ni tokom noći. Nije ni pomislila da mi pomene tu činjenicu. Čak je tvrdila da nema nikakvo ,,strano telo’’ u očima.

#6 Kad se osećaš starije nego što jesi

,,Žena je tokom porođaja insistirala da nije trudna. Rekla je da je imala menstruaciju pre nekih 10 meseci i da je sada na menopauzi. Imala je 25 godina.’’

#7 Imam previše pitanja

Imao sam pacijentkinju koja je dobila gadnu infekciju i sepsu nakon što je stavljala kelj u vaginu nekoliko dana, jer je mislila da će tako uraditi abortus.

#8 Verovatno se ne vakciniše

Imali smo pacijenta koji je odbio da da krv, pošto je krv njegova i ne dozvoljava nam da eksperimentišemo na njemu. Teorije zavere su mu omiljeno štivo.

#9 Kako ti ženo imaš dete uopšte

Majka deteta je pitala da li će njenom 6 godišnjem sinu pući himen i da li će ostati devica ako mu bude stavila kateter.

Sledeći put kad budete išli kod doktora, nemojte se plašiti da postavite neko suvišno pitanje. Sigurno su se naslušali mnogo glupljih stvari.

Podeli