Njeno veličanstvo: kafa

„Nemoj da piješ kafu, porašće ti rep!“ Verovatno smo svi nebrojeno puta čuli ovu rečenicu. Ipak, kako smo odrastali počeli smo da isprobavamo i upoznajemo čari ovog, pored vode i čaja, najpopularnijeg napitka, i nekako je postao sastavni deo života većine nas. Koliko puta vam se desilo da ustanete ujutru i prva stvar koju uradite bude pristavljanje džezve za kafu? Da vam se spava i pomislite: „Eh, da mi je samo jedna kafa da dođem sebi“? Nekako mi se čini da studenti najbolje razumeju ovu tematiku, naročito u ovom periodu kada je ispitni rok u punom jeku.

kafa

Kafa je napitak koji se priprema prženjem semenki biljke kafe, najčešće uz upotrebu vode ili mleka. Napitak koji se najčešće pije topao, uglavnom je sinonim za ugodan početak dana ili opušteno druženje sa prijateljima i ćaskanje. Kafa je takođe i jedan od popularnijih ukusa sladoleda, a o najzamiljivijim činjenicama za sladoled smo pisali ranije.

Imajući u vidu popularnost ovog napitka, malo smo istraživali i za vas izdvojili najzanimljivije činjenice o kafi. Skuvajte sebi kafu, pripremite se i lagano na čitanje!  🙂

 1. Mesto „rođenja“ kafe je oblast Kafa u Etiopiji.
 2. Postoje 4 vrste kafe koje se svakodnevno konzumiraju širom sveta: crna kafa, espresso, filter i instant kafa. Međutim, vremenom su se pojavile i varijacije osnovnih vrsta kafe te je danas možemo pronaći sa raznim dodacima: vanila, čokolada, karamela, likeri, plazma, lešnik, i mnogi drugi.
 3. Afrički domorodci su je koristili kao hranu – mleli su je i mešali sa vodom i začinima. Često su je mešali i sa drugim sastojcima, poput životinjske masti, praveći od te smese kuglice koje su im davale snagu pred velike bitke.
 4. Godine 1645. otvorena je prva kafana u Italiji u kojoj se mogla popiti kafa.
 5. Danas začuđujuće, ali u 17. veku kafa je bila proglašena satanističkim napitkom od strane nekolicine katoličkih sveštenika koji su smatrali da bi konzumiranje kafe moglo da potisne upotrebu crvenog vina, koje je prihvaćeno bilo i od Isusa Hrista.
 6. Slavni kompozitor Johan Sebastijan Bah napisao je Kantatu o kafi, koja se i danas izvodi.
 7. Navodno je francuski pisac Onore de Balzak popio 50.000 šoljica kafe pišući delo „Ljudksa komedija“.
 8. Koliko daleko doseže čovekova ljubav prema kafi govori i činjenica da jedan spa-centar u Japanu nudi mogućnost kupanja u bazenima napunjenim ovim napitkom.
 9. Brazil je 2001. godine otišao tako daleko da je izdao prvu poštansku markicu koja je mirisala na kafu.
 10. Najređa i najskuplja kafa je Kopi Luwak. Ova kafa se uzgaja na ostrvima Java, Sumatra i Sulavezi na kojima žive cibetke, torbari koji se hrane plodovima kafe. Zrno koje prođe kroz digestivni trakt ovih životinja kafi daje moćan i oštar ukus, upravo zbog enzima koji se nalaze u želudcu. Ovako polusvarena zrna se sakupljaju i od njih se pravi kafa čiji se jedan kilogram prodaje za 750$.
 11. Oko 40% ukupno proizvedene kafe proizvodi se u Brazilu, zatim slede Kolumbija i Vijetnam.
 12. Nešto što će žene potpuno oduševiti – konzumiranjem kafe možete ubrzati vaš metabolizam za 3 do 11%, što vam može pomoći prilikom mršavljenja. Sjajno, zar ne?
 13. Takođe, lekari ističu da sastojci koji čine kafu pomažu u prevenciji Alchajmerove bolesti i demencije.
 14. Oprezno, jer možete i preterati sa kafom. Istraživanja su pokazala da bi za odraslog čoveka bilo pogubno ukoliko bi popio 100 šoljica kafe.
 15. Finska je zemlja u kojoj ljudi najčešće piju kafu – čak 4 do 5 puta dnevno.
 16. Najveća šolja kafe skuvana je u Južnoj Koreji, u junu 2014. godine i iznosila je 14.000 litara! Najveća ice kafa napravljena je u Las Vegasu i iznosila je 5678 litara – bez leda.
 17. Naučnici tvrde da vas samo miris kafe može razbuditi, a da kofein vrlo brzo dospeva u naš krvotok, 10 minuta nakon konzumiranja kafe.
 18. Amerikanci popiju oko 400 miliona šoljica kafa dnevno, što ih čini najvećim svetskim potrošačem kafe
 19. Instant kafu je pronašao Džordž Vašington – ne američki predsednik, već Belgijanac koji je živeo u Gvatemali, 1946. godine.
 20. Ranije je u Turskoj bilo opravdan razlog za razvod ukoliko vam muž nije obezbedio dovoljno kafe.

Podeli