adl adl

Studiraj IT – Sad ili nikad

5

Odmah ću vas upoznati sa svojim zaključkom:
Nemojte studirati informacione tehnologije samo zato što su vam rekli da se lako nalazi posao!

kucanje na laptopu

Okruženje oko nas se menja. Svaki danom sve više postajemo deo svemogućeg digitalnog sveta, koji nam čini svakodnevnicu šarenijom a da toga nismo ni svesni.

Samo je pitanje da li ćemo aktivno učestvovati u njemu i osećati se kao na svom terenu, ili ćemo nemo posmatrati dolazeće trendove.
Odabrati smer informacione tehnologije znači ići u korak sa vremenom, biti na vrhu piramide saznavanja i osećati se veoma samouvereno u nadolazećem digitalnom okruženju.

Počnite odmah!

Odlukom da studirate IT ćete zapravo zakoračiti u jedan novi istraživački svet.

Zašto?

Zapravo IT štivo koje se obrađuje na fakultetima je u trenutku vašeg učenja već zastarelo, ali se svako novo znanje nadovezuje na staro.

I upravo vam to otvara novi svet u kom vas niko ne može sprečiti da znate više. Internet je nepresušni izvor znanja i vaša prilika da se istaknete, da stavite sebe na crtu sa svojim vršnjacima sa bilo kog univerziteta na bilo kom kontinentu.

Postanite član studentske organizacije na svom fakultetu.

Napomenuo bih da su FON i ETF fakulteti koji se zaista izdvajaju po profesionalizmu i ozbiljnosti studentskih organizacija. One predstavljaju priliku za svakog studenta da kroz praktičan rad iskusi sve što je do sada naučio. Svi skupi kompjuterski kursevi koji su nam ranije bili nedostižni, sada su tu pred vama. Pored organizovanih besplatnih radionica i kurseva, u svakom trenutku se možete nekome iz organizacije obratiti kako bi vas usmerio u usavršavanju i skrenuo pažnju na bitne stvari.

Činjenice zbog kojih treba da se bavite IT-jem:

1. Programiranje je umetnost. Programer koji “piše“ kod stvara nešto svoje, nešto što je potpuno primenljivo, nešto što može da usavršava i gleda kako se razvija.

2. Svi programski jezici su univerzalni, nedeljivi na meridijane, kulture i vere. Razumljivi su i primenljivi u bilo kom kraju sveta.

3. Studenti IT-a, vredni, radni i ambiciozni, uživaju punu pažnju, podršku i podstrek svojih profesora.

4. Kompanije su uvek zainteresovane da sarađuju sa studentima punim entuzijazma.

5. I konačno, sigurno ste čuli da najbolji srpski izvozni proizvodi već duže vreme nisu maline.
Jednostavnim rečima: dobar IT-jevac ne čeka posao nijedan jedini dan!

Nažalost, svakodnevno se susrećem sa stavom mladih koji zaobilaze određeni fakultet samo zato što u svom programu ima ispite iz matematike.
Zar sme par ispita da postane nešto što će vas odvratiti od nečega za šta možda imate i skriveni talenat?
Da li je to toliko nesavladivo da ćete se povući pre nego što ste i pokušali to da rešite?
Prevaziđite srednjoškolski stav da ste antitalenat za prirodne nauke!

Prvi put u životu ćete učiti nešto što je isključivo vaš izbor, nešto što se zove vaša struka i oblast u kojoj ćete sutra biti profesionalac.

Tih par ispita su zapravo samo test vaše odlučnosti da budete uspešni u onome čime se bavite, bilo da je to “hard core“ programiranje, web dizajn ili administriranje sistema.
Ukoliko niste preterano uspešni u prirodnim naukama apsolutno ne znači da nećete moći da postanete uspešan IT-jevac.
Možda ćete vi baš biti onaj kreativni i komunikativni lik sa puno novih ideja, koji je svakom timu potreban.
Kako vreme odmiče shvatićete koliko se razvija vaša logika i poseban način razmišljanja.
One su kreativne i provokantne, jer istu stvar možete uraditi na puno načina i svaki je tačan.

Komentari5 коментара

 1. Ovaj tekst nema neke veze sa realnoscu..
  Fon i programiranje??? tesko, programiranjem se bave svi koji se intresuju za programiranje i ako hocete programiranje, idite na Softversko inzenjersto , ETF ili racunarstvo , ETF…
  A ove ultra fancy slike , kafic laptop i Visual Studio ili neki Eclipse Java zaboravite…ceka vas samo velika dioptrija i skolioza od sedenja … naravno ako ste programer, a ne menadzer programer….

 2. Autor jeste sa FON-a, ali je isti spomenuo u kontekstu dobrih studentskih organizacija.
  Moje mišljenje je da za dobrog programera treba mnogo više od faxa, a da će bilo koji gde se pruža dobra teorijska osnova i logika biti dovoljan.

 3. Ćao Stefane,
  dobar programer se ne može postati ni sa jednim fakultetom bez puno dodatnog truda i rada „sa strane“, tako je i dosta njih baš sa FON-a poteklo. Zato su i pomenute studentske organizacije koje su spremne da ponude dodatno usavršavanje.
  Istina je da slika sa laptopom iz kafića više asocira na kreiranje neke marketinške kampanje ili pisanje članka, ali zapravo enterijeri mnogih HUB-ova i ostalih coworking prostora u kojima je puno linija koda iskucano upravo ovako izgledaju.
  Svakako su slike tu da motivišu srednjoškolce da se upuste u ovu avanturu.

 4. „Svakako su slike tu da motivišu srednjoškolce da se upuste u ovu avanturu.“ Nemojte da im dajete laznu sliku 😛 bolje okacite neku tablu sa integralima jer nema nista bez matematike na nasim fakultetima za IT 🙂 nema fensi opreme ni MAC racunara sa lepim koleginicama kao na slikama nego hiljade i hiljade zadataka iz matematike i programiranja(u starim jezicima)… Srbiji nedostaje pravi fakultet za IT, mozda bi to bio I smer na matfu ali da nije na matfu 😀

 5. Ne vidim cemu potcenivanje i stalna prepirka-FON ili ETF. Kada razumete poentu programa studiranja oba, razumecete i razliku. Naziv softvrersko inzenjerstvo tice se programiranja softvera, a FON-ovci se ne bave tom vrstom programiranja, stoga nije za poredjenje.
  Uzgred, pravo i posebno mesto, Teddy Bear 🙂

Ostavite komentar