Koji fakultet upisati?

1

S obzirom da je maj mesec, većina budućih studenata se već sprema za polaganje svojih kvalifikacionih ispita. Pošto ja uskoro diplomiram, rešio sam da ovim tekstom pomognem vama, budućim kolegama, i skrenem vam pažnju na neke bitne stvari, po mom mišljenju.

Koji fakultet upisati

Da li vas konkretna oblast studija zaista zanima?

Koliko vam se puta desilo da u srednjoj školi učite nešto i čim počente sa učenjem odmah počinjete i da zevate?

Savet: Ne idite na fakultet koji će vas uspavljivati.

Ovo je najbitnije pitanje. Iako ja smatram da većina učenika osnovne škole, ne može adkevatno da donese pravi izbor čak ni koju će srednju školu da upiše. Isto tako je i prilikom upisa fakulteta. Svi žive u nekom ubeđenju ili veruju nešto što su čuli. Biti ekonomista, to je super. Radiš u banci. Nosiš odelo, tašnu i imaš platu 3000e. U suštini celu tu sliku, bacite u vodu. To nije tako.  Nemojte da idete za onim što je lakše, lepše ili što drugi misle da je bolje za vas. Nađite ono što zaista volite i ono što vam prija. Taj fakultet upišite, tu oblast studirajte. Samo ako nešto volite u tome možete da budete najbolji.

Ja sam, recimo, upisao srednju ekonomsku školu, mislio da je to super. Upisao poslovnu školu (smer -finansije), mislio da je to super. I posle nekog vremena sam shvation da mene, konkretno finansije – ne zanimaju! To je najbolja stvar koja mi se desila. Ja sam našao ono čime želim da se bavim. I svo svoje buduće usavršavanje posvetiću toj oblasti.  Isto savetujem i vama.

Da li stvarno želite da studirate ili to radite zbog toga što neko (roditelji) očekuju od vas?

Da se ne lažemo previše. Svi delimo fakultete na lake i teške. Ne bih da imenujem ni jedan, ali takođe, svi znamo koji su laki i koji su teški. Često biramo „lakši“ fakultet zbog toga što ne želimo da se trudimo oko istog. Što znači da ako ne želimo da se trudimo, do toga nam i nije stalo. Zar ne?

Savet: Stavite sve druge ljude po strani i slušajte sebe.

Na ovo pitanje je veoma teško dati odgovor. Iz prostog razloga što ljudi kada imaju 18-19 godina često ni sami ne mogu da znaju šta je najbolje za njih. Trudite se da pričate sa roditeljima, da ih saslušate. Neka oni saslušaju vas. Zajedno pronađite odgovor.

Nemojte da studirate samo „radi reda“. U redu, diploma znači, ali ukoliko vas neko kada dođete na posao „izrešeta“ i vidi da niste baš upućeni u materiju (jer ste cele studije prepisivali), neće vam pomoći još tri diplome.

Pokušajte. Nemojte da odustajete od studija, niti od određenog fakulteta. Samo ako pokušate znaćete da li je to za vas. U Srbiji se upisivanje fakulteta svodi na rekla-kazala. Jer to je sve što imamo. Iskustvo bivših studenata. Pogledajte spisak predmeta, smerove, pronađite najbolju opciju za sebe.

Dakle, da rezimiramo. Izaberite fakultet, pročešljajte smerove, predmete, profesore, buduće kolege i ljude koje znate da studiraju na datom fakultetu. Pitajte i njih za mišljenje. Zapamtite da je najbitnije da pronađete onu oblast studiranja kojom želite da se bavite kasnije u životu. Čak i ako je ne pronađete odmah, nemojte da očajavate. To interesovanje će samo doći do vas. Želeo bih da napomenem da je veoma važno da stečena znanja realizujete u praksi i steknete što više obrazovanja van fakulteta. Ali o tome… Neki drugi put.

Komentari1 коментар

 1. Dok se studira, vecini je vazno drustvo, dobar provod itd. Medjutim, kad zavrsite neki bzvz fakultet, pa ne bude posla, koliko god da ste to voleli, radicete nesto drugo i biti jako slabo placeni.

  Sa druge strane, danas su programeri jedini koji lepo mogu da zarade bez da budu najbolji od 100 kolega. To je realnost. Kad legne preko 1000 evra plata svakog meseca sa 25-26 godina, shvaticete da je imalo smisla uciti za programera.

  To znaci – upisite FON – informacione tehnologije. To je najlaksi nacin da postanete programer.

  Ako zelite malo teze nacine, tu su i Matematicki fakultet, ETF, Racunarski fakultet (privatni koji su zavrsili mnogi najbolji genijalci iz matematicke gimnazije).

  Necete valjda upisati Politicke nauke? Ekonomski fakultet? Pravni? Medicinski? Stomatoloski? TMM? Dramskih umetnosti? Filozofski? Filoloski? Poljoprivredni?

  Verujte, nema posla u Srbiji za te kadrove, a i to sto ima, placeno je 3 puta manje od programiranja.

  Znam da ce sad neko odgovoriti kako nije svako za programera itd itd, medjutim, ja garantujem da se sve nauci kad se radi. Da sednete sad godinu dana i programirate po 8 sati dnevno, koliko god da ste netalentovani – naucicete mnogo. Garantujem! Nista da ne nauci, niko nije glup!

  Ili upisite neki drugi fakultet, pa gledajte posle fakulteta gde i za koliko novca vi radite, i sta mozete da priustite, a za koliko oni od kojih ste nekad bili mnogo bolji, a oni su znali da izaberu ono sto je jako dobro placeno – programiranje.

  Nadam se da ce mi admin objaviti komentar.

Ostavite komentar