Kako da odvojite dete od ekrana i zadržite ga napolju što duže ovog leta?

Ovog leta smeši nam se puno sunčanih dana, zato ne dozvolite da vaše dete, posle toliko sati provedenih u školskom, zatvorenom prostoru, nastavi da neaktivno sedi u kući ispred ekrana čitavo leto. Postoji bezbroj načina kako da svom detetu organizujete sjajnu zabavu na otvorenom i da stvorite pozitivnu atmosferu za učenje kroz igru, a mi vam predstavljamo samo neke ideje koje će vam sigurno biti od koristi.

Nabavite trotinet za decu

Odmah da vam predstavimo prvi predlog koji će obezbediti sigurno iznenađenje vašem detetu i sjajan provod u prirodi. U pitanju je trotinet. Trotineti za decu su prelazni stadijum između tricikla i bicikla, a predstavljaju sredstvo koje vašim najmlađima omogućava da istražuju svet oko sebe na interesantan i aktivan način. S različitim modelima prilagođenim uzrastu i veštinama dece, trotineti obezbeđuju sigurnu vožnju, vežbanje ravnoteže i pregršt zabave.

Trotinet je jedan od prvih ogovora na pitanje kako da ovo leto učinite sadržajnim svojim mališanima i na koji način da provedu što više vremena na svežem vazduhu.

Opremite se društvenim igrama

I odmah odredite pravilo- igranje društvenih igara dozvoljeno je samo napolju! Na terasi ili u dvorištu postavite maleni sto koji će služiti samo za igranje društevnih igara. Sa strane postavite korpicu sa slatkišima za pobednike i organizujte takmičenja svaki ili svaki drugi dan. Na ovaj način ćete stvoriti posebnu vezu sa svojim detetom a posle pobede u igri možete sugerisati svom detetu da mozak mnogo bolje funkcioniše na svežem vazduhu i time isticati važnost provedenog vremena napolju.

Bazen- večita i najbolja zabava

Bilo da planirate odmor ili želite da ovo leto provedete sa svojom porodicom u udobnosti svog doma, dobru zabavu tokom čitavog letnjeg raspusta doneće vam bazen. Prema slobodnom prostoru na vašoj terasi ili dvorištu, poručite bazen i u njega dodajte gumene lopte i pištoljčiće na vodu, a onda pustite dečijoj mašti na volju i videćete magiju.

Ako imate mesta- unesite trampolinu

Trampolina je još jedan vid zabave koji godinama zauzima počasno prvo mesto na listi zabavnih igara. Skakanje je zdravo za decu jer podstiče razvitak neurona, jača koordinaciju i koncentraciju dece, a ujedno ćete sačuvati svoj nameštaj i krevete.

Napravite poseban odeljak za umetnike

U svom dvorištu ili na terasi napravite mali atelje, dodajte pribor za crtanje i bojenje, plastelin i druge kreativne zanimacije. Dovoljno je da u tom delu terase i dvorišta dodate koji balon ili svetiljke, bez obzira što nije za potrebe rođendanskog slavlja, i videćete da deca neće želeti da uđu u zatvoren prostor i stanu pred ekran, već će imati mnogo razloga da provode kvalitetno vreme napolju.

Organizujte trke ili takmičenja

Još jedan vid zabave jeste staza za trkanje. Ako imate dvorište, napravite deci mali poligon sa preprekama. Ukoliko živite u stanu, u parkiću ili obližnjoj šumi obeležite start, a potom nedaleko od starta vežite traku koja će predstavljati cilj. Odredite dane kada će se trka odvijati i obavezno učestvujte. Trka može biti i biciklima, triciklima, trotinetima ili bilo kojim vozilom na pedale, kao i sprintom.

Neka pobednik ima poseban tretman, recimo da bira večeru ili dobije dodatnu porciju sladoleda. Takmičarski duh kod dece može da doprinese jačanju samopouzdanja a ujedno ćete razvijati osećaj povezanosti i uživanja u zajedničkim aktivnostima.

Čitalački maraton

Još jedan sjajan predlog za aktivnosti koje će odvući decu od ekrana ovog leta su i čitalački maratoni. Postavite stolice u krug i pripremite knjige. Čitajte sa decom kratke priče i organizujte kviz znanja sa nagradama za najbolje odgovore.

Za benefite koje će ove aktivnosti doneti vašoj deci ne treba posebno obrazloženje. Osim što podstiču maštu i kreativnost, najvažnije prednosti su što će se vaše dete osećati uključeno, aktivno, povezano sa vama i vezivaće letnji rasput za kvalitetno vreme provedeno sa osobama koje najviše na svetu voli, svojim roditeljima, braćom i sestrama.

Podeli