Kako da stvorite pozitivnu atmosferu za učenje

Neuredan radni sto, gomila knjiga, neudobna stolica i mobilni telefon koji vas stalno obaveštava o dešavanjima na mreži – ne deluje kao da je ovo idealna atmosfera za učenje, zar ne? Radno okruženje igra veliku ulogu u produktivnosti svakog studenta. Da biste lako i brzo spremili ispit, zapamtili sve važne informacije i ostali motivisani dok savladavate novo gradivo, važno je da se lepo osećate u svojoj studentskoj sobi.

Pozitivna atmosfera za učenje i komfor su naročito važni za studente koji pohađaju nastavu na daljinu. Sve online vežbe i predavanja pratićete sa više koncentracije ako vam je udobno u stolici i za radnim stolom. Ovi saveti će vam pomoći da stvorite radni prostor u kome ćete uvek biti motivisani da učite.

Udobnost je ključna za produktivnu atmosferu

Prijatna atmosfera za učenje podrazumeva pre svega udobnu stolicu i radni sto. Da biste mogli nesmetano da učite za ispit, važno je da vaš sto i stolica budu ergonomski dizajnirani. Najbolje je da birate stolice za kompjuter koje poseduju mogućnost prilagođavanja visine sedišta i dobru podršku za leđa. Nagib i naslon stolice treba da prate prirodnu krivinu kičme, tako da nakon višesatnog učenja i sedenja ne osećate nikakav napor i bol u leđima.

Komfor koji pruža dobra radna stolica možda ne garantuje desetku na ispitu, ali je sasvim izvesno lakše savladati nove lekcije kada nemate dosadnu glavobolju ili napetost u ramenima. 

No, čak i kad je u pitanju udobnost, ne treba preterivati. Ne želite da vam bude toliko udobno da ne možete da se usredsredite ili ostanete budni. Ukoliko ste navikli da učite kasno noću, pokušajte da izbegnete veliki udobni kauč i umesto toga odlučite se za radni sto.

Čitanje ili rešavanje zadataka u krevetu možda opušta, ali ujedno šalje vašem mozgu signale povezane sa vremenom za dremku umesto sa vremenom za učenje. Zbog toga su sa aspekta udobnosti ergonomska stolica i sto najbolje rešenje za veću produktivnost studenta.

Mislite na osvetljenje

Studiranje u savremenom dobu se dosta oslanja na elektroniku. Sve to vreme ispred računara udruženo sa čestim gledanjem u ekran telefona može biti iscrpljujuće po oči. Međutim, sa odgovarajućim osvetljenjem radnog prostora, možete da izbegnete opterećenje i osećaj umora koji ga prati. 

Ako vaša studentska soba nema mnogo prirodnog svetla, uložite u stonu ili podnu lampu. Ovo je posebno važno za studente koji uče noću ili rano ujutru. Dobra rasveta će omogućiti da se osećate budnije i skoncentrisanije, te da lakše postignete odlične rezultate na testu. 

Dekor koji motiviše i inspiriše

Nekim studentima je lakše da ostanu motivisani u radnom okruženju koje ima njihov lični pečat. Malo personalizacije zapravo može da bude odlična inspiracija za učenje. Dodavanje nekih ukrasa poput porodičnih fotografija ili postera sa inspirativnim citatom može biti od koristi. Uspomene sa studentskih putovanja, zanimljive figurice, omiljene knjige kao simpatičan dekor mogu biti podstrek za akademski napredak.

Uz pažljivo odabrane boje, studentska soba se lako transformiše u idealan prostor za rad. Pa tako nijanse plave, ljubičaste i zelene važe za odlične boje ako želite da vaš kutak za učenje priziva osećaj mira i ravnoteže.

Međutim, važno je napomenuti da preterivanje sa ukrasima nije poželjno. Previše detalja može odvlačiti pažnju od učenja i stvoriti pomalo haotičnu atmosferu u kojoj je teško da se skoncentrišete na gradivo. Prisetite se, prostor za učenje treba da bude dizajniran tako da poboljša vašu produktivnost, a ne da je uguši.

Lakše se uči u urednoj sobi

Održavanje studentske sobe urednom, čistom i dobro organizovanom takođe mnogo utiče na efikasnost u učenju. Koliko god vam se činilo da usred ispitnog roka nemate vremena za pospremanje sobe, veoma je važno da vam to postane redovna praksa.

Gomila odeće, nesređenih beležaka, skripti i knjiga odvraćaju pažnju i čine prostor neefikasnim za učenje. Sa druge strane, u urednoj i čistoj sobi je mnogo lakše da se fokusirate na gradivo. Za početak, sredite radni sto i rasporedite sve papire koje prebacujete iz fioke u fioku.

Na jednu gomilu naređajte sveske, skripte i knjige za one ispite koje tek treba da položite. Posebno mesto nađite za arhiviranje – iako ste ispit položili, nikada ne znate da li će vam notes sa predavanja biti ponovo potreban. Na kraju, sve ono što vam zaista ne treba, bacite. Krajnji cilj je da uklonite sav nered iz radnog prostora osim materijala koji vam je potreban za proučavanje. Na radnom stolu treba da držite laptop, olovke, kartice sa beleškama i knjige iz kojih učite u tom trenutku.

Osim radnog stola, važno je da urednim držite i krevet i ormarić i police. Kada je sve u sobi na svom mestu, možete da spremite ispit bez ometanja.

Zaboravite na svoj mobilni telefon

Učenje bez ometanja, čak i u savršeno čistoj i urednoj sobi, ipak nije moguće ukoliko stalno uz sebe držite mobilni telefon. Razvoj tehnologije u velikoj meri poboljšao način na koji živimo i učimo. Internet nam je omogućio da lako dođemo do svih potrebnih informacija, ali je takođe i veliki ometač.

Koliko puta vam se desilo da uzmete telefon da proverite termine ispita ili neki drugi bitan podatak, a završite na Fejsbuku ili Instagramu? Da ne biste gubili dragoceno vreme za učenje na društvenim mrežama, zaboravite na svoj mobilni telefon.

To ne znači da morate potpuno isključiti telefon dok učite. Dovoljno je da utišate ton i sklonite ga na policu izvan vašeg vidokruga. Čak i ako nema tona, a ekran zasvetli na vašem radnom stolu – kliknućete da pogledate obaveštenje. Ovaj kratak trenutak skrenuće vam fokus sa onog što učite, a ukoliko je u pitanju nešto naročito zanimljivo biće vam još teže da se ponovo skoncentrišete na knjigu.

Pokušajte da se potpuno klonite društvenih mreža i Interneta da biste vreme za učenje iskoristili što efikasnije. Nakon naučenog gradiva i položenog ispita, biće vam još lepše da se zabavite i opustite. 

Muzika i učenje idu zajedno?

Ukoliko ste jedan od onih studenata koji nikako da se naviknu na spremanje ispita u čitaonici i ne možete da zamislite učenje u potpunoj tišini, potražite rešenje u muzici. Muzika različito utiče na ljude, a slušanje odgovarajuće muzike za učenje može poboljšati koncentraciju i pamćenje i održati vas u pozitivnom raspoloženju.

Klasična muzika, opuštajući instrumentali ili čak metal – pronađite tonove koji vas „dovoljno ometaju“ i pomažu da najbolje upijete informacije. Nekim studentima odgovara bela buka, poput šuma fena. Ukoliko u nekom trenutku osetite da vam muzika ne prija ili da vas dekoncentriše, jednostavno je isključite.

Uložite u udobnu stolicu i kvalitetan radni sto, izaberite dobru lampu i transformišite svoju studentsku sobu u prostor u kome se efikasno uči. Uz pomoć ovih saveta poboljšaćete svoje organizacione veštine, stvoriti prijatnu atmosferu za učenje, razviti dobre studentske navike i ono najbitnije – položiti ispit.

Podeli