Kako da pronađete idealan studentski stan?

Pronalaženje savršenog mesta za život, koje će olakšati studiranje i učenje, jedno je od prvih stvari na listi prioriteta svakog studenta. Ukoliko ste u grupi studenata koja je večitu dilemu studentski dom–privatan stan rešila u korist iznajmljivanja stana, postoje neke stvari koje morate znati pre nego što krenete u potragu.

Mnogo faktora će uticati na to kakav stan ćete izabrati za sebe. Počev od finansija, preko lokacije stana u odnosu na fakultet, pa do blizine menze, studentskih domova, biblioteke, čitaonice i različitih kulturnih i zabavnih centara. Predstavljamo vam nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da pronađete stan po svojoj meri.

Uskladite budžet i očekivanja

Pre nego što počnete sa pretraživanjem oglasa i razgledanjem stanova, pametno bi bilo da dobro proučite u kakvom su odnosu vaše finansije i očekivanja koja imate. Veliki, svetao stan sa pogledom na fakultet ili u strogom centru grada može biti savršen izbor, ali samo ako imate sredstava da svakog meseca plaćate visoku kiriju. Razmotrite sa roditeljima koliku sumu novca mogu izdvojiti za stanarinu i u skladu sa tim tražite mesto za sudentski život.

Cena kirije za stan koji iznajmljujete biće uslovljena brojnim činiocima kao što su lokacija i kvadratura, opremljenost ili grejanje. Naravno, ne zaboravite da pored kirije morate platiti troškove za struju, vodu, Infostan, Internet.

Ekstra savet: Ukoliko biste radije živeli u urbanijem delu grada nego na periferiji, onda razmislite o stanu na višim spratovima – takvi stanovi su jeftiniji od onih na prvom ili drugom spratu. Pritom, imajte na umu da je u potkrovlju uvek vruće, pa ako nije ugrađen klima uređaj radije zaobiđite stan u potkrovlju, bez obzira na povoljniju cenu.

Pametno donesite odluku s kim ćete živeti

Jedna od značajnih olakšica za studentski budžet može biti život sa cimerom ili cimerkama. Da li idealan studentski stan za vas znači lični kutak mira i tišine ili prostor koji delite sa nekim?

Ako ste u potrazi za cimerom imate dve mogućnosti. Jedna je da pronađete stan pa onda tražite cimera, a druga pretraživanje oglasa cimera sa stanom. U oba slučaja veoma je važno da budete sigurni u svoju odluku da s nekim delite životni prostor.

Ovde je veoma važno uvek imati na umu da morate biti spremni na kompromise i svesni da vas vezuje nešto mnogo više od plaćanja računa i obaveze da svaka soba bude uredna i čista. Da biste izbegli nesporazume i nepotrebne nesuglasice, dogovarajte se oko svega. Ukoliko zajedno tražite stan, potrudite se da budu ispoštovane želje obe strane. Na kom spratu ćete živeti, da li želite stan u zgradi bez lifta, kakvo je grejanje, raspored prostorija – oko svih ovih pitanja se morate usaglasiti.

Uzmite u obzir činjenicu da vreme kompromisa tek počinje sa useljenjem. Kada ćete moći da primate goste, ko će i kada usisavati ili ribati kupatilo, da li će u stanu biti dopušteno pušenje… Ako vas je već ovo nabrajanje umorilo, onda možda treba ponovo da razmislite da li je cimerski život za vas. Ovo je finansijski opravdana odluka, ali nije uvek izbor za svakog.

Sa druge strane, život sa cimerom ili cimerkom je posebno iskustvo. Ovo može biti vaša prilika da steknete novog prijatelja, ali i da preuzmete više odgovornosti i naučite više o sebi.

Potražite stan blizu fakulteta ili sa dobrom saobraćajnom vezom

Lokacija stana je za mnoge studente odlučujući faktor kada traže mesto za život. Može se reći da je najrazumniji i najlogičniji izbor stan u blizini fakulteta. Međutim, može se desiti da zbog velike potražnje ne budete te sreće da živite na tri minuta lagane šetnje od amfiteatra.

Stoga je sledeća stvar na koju treba da se fokusirate u svojoj potrazi saobraćaj. Koje autobuske, travmajske ili trolejbuske linije vode do vašeg fakulteta? Potražite stan na trasi tih linija gradskog prevoza i tako ćete poštedeti sebe presedanja iz autobusa u autobus kad krenete na predavanja. Direktna linija od stana do fakulteta je definitvno nešto što vam može olakšati studentski život.

Što se tiče lokacije, značajna informacija je i koliko će vam vremena trebati do prvog supermarketa, banke ili pošte, da li u blizini postoji pijaca, piljara ili neka pekara koja radi 24h.

Neke od dobrih lokacija za studentski stan su one u neposrednoj blizini menze, studentskih domova, čitaonica i biblioteka. Mislite i na rekreaciju. Raspitajte se o većim parkovima, stazama za trčanje i sportskim centrima gde biste se mogli opustiti nakon dana provedenog nad knjigom.

Nije isključeno da vas u toku potrage opčini savršeno uređena garsonjera sa divnim pogledom na grad, koja pritom ne košta mnogo – ali je jednostavno na mestu koje vam ne odgovara. Ne zalećite se! Ako se svakodnevno morate  voziti duže od pola sata od stana do fakulteta, onda to možda i nije najbolja opcija.

Sledite svoj ukus

To je to, suzili ste izbor na dva ili tri stana koji ispunjavaju sve uslove da budu vaš savršen studentski stan, ali ne znate koji da odaberete. Ovo je momenat kada će presuditi vaši lični afiniteti. Da li vam je važno da živite u moderno uređenom stanu u novoj zgradi ili vam je svejedno kakav je nameštaj?

Kakav je raspored prostorija u stanu, da li treba da donesete neki svoj komad nameštaja ili nema potrebe za tim? Možda deluje kao zanemarljiva stavka, ali činjenica je da se u lepšem okruženju bolje uči i radi. Mislite o tome kao da birate mesto u kome ćete živeti godinu, dve, a možda čak i sve vreme dok studirate. Važno je da vam se prostor u kom živite dopada i da vas inspiriše.

Poslušajte svoj instinkt

Nije bitna samo estetika. Razmišljajte praktično, dobro pregledajte kupatilo i kuhinju, raspitajte se o ispravnosti svih uređaja, proverite da li možda nema vlage u stanu. Važnije od lepog stana je funkcionalan stan. Popričajte sa potencijalnim stanodavcem o svim uslovima.

Razmislite, da li je to osoba s kojom se lako možete dogovoriti oko računa, potencijalnih popravki, datuma plaćanja kirije?

Mnogi studenti ne znaju da nije njihova obaveza da plaćaju troškove majstora ili kupovine novog uređaja kada popravka nije moguća. To je obaveza stanodavca, osim ako niste vi direktno odgovorni za neki kvar ili lom. Stanodavac treba da se postara da sve u stanu bude ispravno. Naravno, uvek postoji mogućnost dogovora – da vam kirija bude umanjena za iznos koji ste platili majstoru, na primer.

Da li vam osoba čiji stan razgledate deluje kao neko s kim se možete usaglasiti oko toga?

Sledite svoj unutrašnji osećaj. Upravo se spremate za veliku životnu promenu. Selidba u veliki grad i početak studija mogu biti veliki šok i nije vam potrebna dodatna prepreka u vidu neprijatnog stanodavca.

Idealan studentski stan nije garancija za uspeh, ali može biti odlično okruženje za marljivo učenje i savladavanje svih akademskih izazova.

Podeli