Kako da vaša studentska soba bude uvek uredna i čista

Sređivanje sobe nije uvek prvo na listi prioriteta jednog studenta. Međutim, radi postizanja boljih rezultata, veće koncentracije i osećaja ostvarenosti i uspešnosti, jako je važno da vaša studentska soba uvek bude uredna i čista.

Bez obzira na to da li živite sa roditeljima dok studirate ili delite sobu sa cimerima u studentskom domu ili iznajmljenom stanu, ovo su saveti koji vam mogu pomoći prilikom održavanja čistoće i urednosti  vašeg prostora za učenje.

#1 Izbacite iz sobe nepotrebne stvari

Da li ste i vi jedan od onih koji čuvaju „drangulije“, gomilu sitnica sa letovanja, stare časopise ili jednostavno predmete koji vam više ne trebaju? Činjenica je da mnoge stvari imaju sentimentalnu vrednost, ali to se baš i ne može reći za katalog sa sajma automobila ili sajma knjiga koji niste ni pogledali otkad ste ga uneli u sobu. Zapitajte se šta onda oni rade u vašoj sobi.

Ako vam je prva pomisao kad treba da brišete prašinu: „Ko će skloniti sve ove stvari s police?“ vreme je za raščišćavanje!

Koje predmete niste koristili mesecima? Ekonomišite sa prostorom, spakujte u kutije sve ono čega ne želite da se odreknete, a samo vam smeta, te sklonite na tavan ili u podrum. Što manje predmeta, to lakše održavanje urednosti.

#2 Usisavajte sobu bar jednom nedeljno

Soba koju ste pažljivo usisali lepše izgleda, a uz to i dobro miriše. Ukoliko je glavni ukras vašeg poda gust i debeo tepih na kome volite da sedite ili ležite dok učite, trudite se da bude čist. Krupnije mrve možete pokupiti i ručno, a usisavanje jednom nedeljno je obavezno.

Ukoliko živite u studentskom domu i nemate mesta za odlaganje klasičnog usisivača, postoje i štapni usisivači, kao i ručni na baterije koji su laki i fleksibilni za upotrebu. Primera radi, bosch usisivači odlično usisavaju i velike i male površine, pokupljaju sve mrve i prosutu hranu. Ukoliko se opredelite za usisivač na baterije, dobro je znati da se baterija puni, te vam je ovaj „asistent za čistoću“ pri ruci u svakom trenutkui za češće usisavanje od jednom nedeljno.

#3 Složite nošenu odeću na isto mesto

Čista i mirisna odeća nalazi se u ormaru lepo posložena, ali šta je se odećom koju ste tog dana nosili a nije još prljava? Da ne biste očas posla od sobe napravili neuredni haos sa odećom preko stolice, ograde kreveta ili vrata ormara, izaberite jedno mesto u sobi koje će služiti za odlaganje odeće.

Svake večeri uredno sklopite i složite svoje pantalone i majicu i spustite na tabure, stolicu ili koje god mesto da odaberete u ove svrhe. Isto mesto vam može poslužiti i za odlaganje pidžame, mada je prema bontonu uredno sklopljenoj pidžami mesto pod jastukom.

#4 Namestite krevet svakog jutra

Lepo ste pročitali – svakog jutra! Neka nameštanje kreveta postane deo vaše rutine. Neki psiholozi i savetnici za lični razvoj preporučuju nameštanje kreveta kao „prvu uspešnu stvar koju ste obavili u toku dana“. Jedan pogled na vaš uredno zategnut krevet, sa pidžamom ili spavaćicom pod jastukom biće dovoljan da sa elanom krenete u novi dan.

#5 Sredite radni sto i sve fioke

Zapravo, izuzetno je važno da sredite sve fioke u sobi, bile one deo radnog stola ili pak ormara. Šta to znači? Izvucite čarape, veš ili sa druge strane olovke, sveske, sve ono što držite u ladicama i napravite sistematizaciju. Postupite kao u savetu #1: raščistite sve nepotrebno!

Zamislite da ne morate pola sata da tražite lenjir ili olovku? Uredno posloženi udžbenici i sveske, olovke složene po bojama, jednom rečju, svaka stvar na svom mestu ključ su dobre organizacije i uspeha.

#6 Iskoristite prostor

Ukoliko živite u studentskom domu i nemate cipelar, obuću u kutijama čuvajte pod krevetom. Složite knjige na polici tako da ih stane što više. Ekonomišite i sa površinom radnog stola. Ne treba vam gomila sitnica koja odvlači pažnju od učenja.

Okačite na zid gitaru ili vijače i tegove za vežbanje. Ako ne delite studentsku sobu, napravite razmeštaj. Pomeranje nameštaja može osvežiti prostoriju, a uz to vam i pokazati koji raspored vam daje najviše slobodnog prostora.

#7 Napravite raspored čišćenja sa cimerima

Ovo se odnosi na studente koji dele sobu sa cimerima u studentskom domu ili stanu. Veoma je važno, ne samo zbog čistoće, već i zbog održavanja kvalitetnih odnosa i dobre komunikacije da postoji podela poslova.

Nije u redu da posle gostiju ne uredite prostor u kome živite, kao što nikome neće biti prijatno da peti put uzastopce usisava sobu. Dogovorite se sa cimerima oko toga ko će kada, u skladu da svojim obavezama, usisavati i brisati prašinu. Ukoliko soba ima svoje kupatilo, ribanje i održavanje čistoće na smenu je poželjno.

Trudite se da od svog životnog i radnog prostora napravite prostor za uživanje.

Setite se, učenje u urednoj i čistoj sobi je lakše!

Podeli