Kako da šminka za malu maturu bude pun pogodak

Svečane prilike kakva je mala matura odlična su prilika da prvi put nosite svečanu i najlepšu haljinu za malu maturu, ali i da napravite posebnu frizuru i našminkate se lepo. Nakon što odabereš cipele i haljinu za malu maturu, vreme je da se pozabaviš i malim, ali važnim detaljima kao što su frizura i šminka za malu maturu.

Ako se pitaš kako se našminkati za malu maturu – odgovor je vrlo jednostavan! Ipak, potrudićemo se da temeljno, korak po korak, sa vama prođemo kroz šminkanje za malu maturu i navedemo korisne savete i trikove koji će sigurno biti vrlo praktični kada je u pitanju šminkanje za malu maturu.

Četkice za šminku

Blaga šminka je najbolja šminka za malu maturu

Mnogo je predivnih prilika koje slede u godinama pred tobom, a za koje ćeš moći jako i intenzivno da se šminkaš. Ipak, taj trenutak još nije došao, pa šminkanje za malu maturu nije ta prilika..

Mala matura odvija se u sred vaših tinejdžerskih godina kada za jakom šminkom i skrivanjem nepravilnosti ne postoji potreba. Blaga šminka, odnosno nežna šminka, zato je ona koju prvo preporučujemo kada je u pitanju šminka za malu maturu.

Kada kažemo blaga šminka, mislimo na prirodnu šminku. Ovo ne mora da znači da se ona neće videti, već da će biti suptilna i laka. Kada je reč o maloj maturi – naravno da treba, ukolko to volite, da se našminkate, ali ne i da izgledate starije – iako vam se tako čini, verujte da ovako ne biste izgledale lepše.

Nega lica za tinejdžerke je ključna

Retko je šta tako lepo i fotogenično kao što je slučaj sa lepotom mlade, zdrave i negovane kože. Zato je važno da vodite računa o svojom licu koristeći se hidratantnim kremama namenjenim tinejdžerskoj koži.

Prirodna kozmetika posebno se preporučuje, a na ovaj način ćete postići neophodnu blistavost kože, pa je ni za malu maturu ne morate pokrivati jakim puderima. Mnoge tinejdžerke sklone su problemima sa kožom, a često pokušavaju same da ih reše, što je velika greška.

Šminka za malu maturu i upotreba pudera

Ukoliko imate lep i ujednačen ten, normalnu i lepu kožu, nema potrebe da stavljate puder ove večeri. Ipak, ako to nije slučaj i imate akne ili druge nepravilnosti na licu – pažljivo birajte puder koji ćete na njega staviti.

Većina pudera na tržištu, čak i kada se radi o onim najkvalitetnijim, nisu namenjeni za mladu kožu, ali postoje oni koji to jesu. Prirodna šminka obično je najbolja za mladu kožu, kao i toniralne kreme, ali je najbolje da se posavetujte sa dermatologom ili kozmetičarom da vam preporuči baš onaj puder koji je najbolji za vašu kožu.

Upravo mala matura može da bude prva prilika kada ćete ga iskoristiti. Inače, ako imate problematičnu kožu – ne treba redovno da stavljate puder, čak ni onaj namenjen baš tvojoj koži – on zapušava pore i na taj način podstiče razvoj nepravilnosti na koži lica.

Kako se našminkati za malu maturu – oči i usne

Kada je reč o šminkanju očiju i usana za malu maturu – odaberite jedno od ova dva i posebno ih istaknite. Ako su oči te za koje biste želele da budu “u prvom planu” – maskara i blaga senka, uz providni sjaj na usnama sve su što vam je potrebno.

Ipak, ako ste se opredelile za usne – obojite ih u neku nežnu boju! Svetlo roze, svetlo ljubičasti i breskvasti tonovi najlepše će stajati vašem mladom licu, pa izbegavajte tamne boje i mat karmine – oni su rezervisani za nešto starije dame. Onda je dovoljno da oči našminkate slojem maskare, stavite malo rumenila i hajlajtera i spremne ste!

Konturisanje, fiksiranje i ostali koraci

Kada je reč o ostalim koracima u šminkanju, a sigurno ste ceo proces šminkanja već gledale kod neke od popularnih “Youtuberki”, savetujemo da ih preskočite. Ovakvo “full” šminkanje nije dobro kada je u pitanju šminka za tinejdžerke.

Blage konture mogu lepo izgledati na mladom licu, ali samo iskusni šminkeri znaće da ih ublaže i nanesu na najbolji način, pa ako se same šmikate za ovu posebnu priliku, ne pokušavajte sa konturisanjem lica “na svoju ruku”.

Kada je reč o fiksiranju šminke – ono je poželjno samo kada se radi o jakoj i slojevitoj šminki, pa samim tim tebi nije neophodno ove večeri. Ajlajner takođe ne preporučujemo, pogotovo ne crni.

Ukoliko baš moraš – uokviri oči tankom linijom koristeći se braon kreonom, sa njime ćeš izgledati lepše, a sasvim će dovoljno istaći tvoje oči. Korektor slobodno koristi, odličan je za prekrivanje akni, podočnjaka i crvenila na licu, a nanesi ga u malim količinama tapkanjem, pre pudera!

Ponesite sjaj i korektor u tašnici

Blaga i nežna šminka za malu maturu je gotova, a sve što je ostalo je da se naoružaš pozitivnom energijom, a zatim se uputiš na ovo posebno i nezaboravno veče! Šminka za tinejdžerke obično predstavlja proces koji se ostavlja za 4 zida svoje sobe, ali svečanosti kao što je mala matura podrazumevaju i to da u svoju večernju torbicu stavite i sjaj i korektor kako biste u svakom trenutku tokom večeri mogle da popravite šminku koja je sklona skidanju i razmazivanju. Haljina za malu maturu sigurno te već čeka spremna, pa je ostalo da je obučeš, fiksiraš frizuru lakom za kosu i lice ukrasiš širokim osmehom koji zrači pozitivom i zasenjuje svaku, pa i najbolju šminku!

Podeli