Kako da uštedite na potrošnji goriva?

Neki mladi se, još od srednjoškolskih dana – kada je to najpre moguće, odlučuju da polažu vozački ispit. Najčešće je slučaj da mladi koriste zajednički porodični automobil, a neki čak uspeju da omoguće sebi kupovinu svog prvog automobila. 

prikaz muškarca koji drži ključeve od kola

Bilo da su bili u prilici da kupe nov ili je izbor pri kupovini otkup automobila cena koju sa sobom nosi samo korišćenje i održavanje vozila, uopše nije mala. Ovi troškovi značajno utiču na kućni budžet, pa zato u pomoć pristižu trikovi koji “štede” novac i posedovanje automobila čine ekonomičnijim.

Važno je da se mladi vozači informišu o osnovama pravilnog održavanja svog automobila. Redovna provera tehničke ispravnosti vozila, pored toga što je nužna za osiguravanje bezbednosti vožnje, uštedeće troškove potencijalnih kvarova mnogo većih razmera. Uvođenjem štedljivih navika ćete vašem četvorotočkašu produžiti životni vek.

Navike koje će smanjiti troškove vlasništva automobila možete da primenite i u samoj tehnici vožnje. Pravila kojima se ove navike vode, pored održavanja automobila u dobrom stanju, će imati i direktan uticaj na količinu novca koju ulažete na gorivo. Korišćenjem tehnika za štedljiviju vožnju u svakodnevnoj rutini ćete unaprediti vaše vozačke sposobnosti.

U daljem tekstu pronađite nekoliko saveta kako da postanete savesniji prema svom vozilu, tako da ne morate da smanjite vreme provedeno za volanom zbog prevelike potrošnje goriva. Kada se pridržavate ovih pravila, uz redovne provere tehničke ispravnosti, vlasništvo automobila će iziskivati značajno manji trošak.

Nagle reakcije u vožnji drastično troše gorivo automobila

Ishitrene reakcije, pored toga što vožnju čine rizičnom, drastično se odražavaju na potrošnju goriva tokom vožnje. Troškove potrošnje goriva ćete najpre umanjiti “nežnom” vožnjom, to jest postepenim ubrzavanjem, a i usporavanjem kada kočite. 

Zato se potrudite da držite obrtaje u najpovoljnijem rasponu. Prema nekim istraživanjima, na ovaj način ćete uštedeti gorivo za 40% prilikom zaustavljanja u gradu, a do 30% tokom vožnje na autoputu. Ove podatke imajte u vidu i pri organizovanju rute kojom vozite. 

Kraća ruta će nekada ostvariti i veću potrošnju zbog potrebnog kočenja tokom puta. To je problem koji je posebno prisutan pri gradskoj vožnji. Rešenje u takvim situacijama kada su neizbežne je da isključite motor kada primetite da ćete malo duže stajati u mestu.

U svrhu manje potrošnje goriva, važno je i da ne žurite u vožnji. Zato krenite na vreme kako biste izbegli iskušenje da vozite većom brzinom, a time još ugrozili svoju sigurnost, kao i sigurnost ostalih učensnika u saobraćaju. Štedljiviju vožnju ćete upravo ostvariti, kao savesni vozač, kroz poštovanje ograničenja brzine na putevima. 

prikaz ruke na volanu

Lakši automobil troši manje

Često je da vozačima u gepeku vozila ostanu stvari koje su im nekada zatrebale, a onda ostale zaboravljene u automobilu. Veće opterećenje u automobilu povećava potrošnju, tako da je dobro da vodite računa o tome da ne vozite nepotreban teret sa sobom u autu.

Ukoliko imate naviku da višak prtljaga postavite na krov kada se uputite na dalje destinacije, ne bi bilo loše da krovne kutije uklonite kada vam nisu neophodne. One bitno povećavaju potrošnju povećavajući teret, ali i narušavanjem aerodinamike vozila.

Koliko korišćenje klima uređaja tokom vožnje troši goriva?

Kao što verovatno već znate, klima uređaj dodatno troši gorivo automobila. Naročito kada je klima uključena tokom visokih letnjih temperatura, ona može povećati potrošnju za oko jedan litar. Potrošnja će najviše biti povećana usled vožnje na kraćim destinacijama kada klima uređaj treba da radi največim kapacitetom, s toga troši i najviše energije. 

Posebno će do ovog problema doći kada prethodno automobil ostavite parkiran na suncu, pa je dobro rešenje da pre pokretanja klime, otvorite prozore automobila neko vreme da biste snizili temperaturu unutar vozila. To će omogućiti manju potrošnju pri rashlađivanju klima urađajem.

U gradskoj vožnji ćete svakako ostvariti željenu uštedu tako što automobil rashlađujete otvaranjem prozora, pa je zato dobro da se služite tim metodom nasuprot klime koliko god je moguće. Međutim, brojna merenja su pokazala da pri brzinama većim od 70 km/h, klima uređaj troši manje energije nego otpor vazduha koji izazivaju otvoreni prozori. 

Dakle, uz malo obazrivosti, potrošnja goriva i troškovi puta mogu biti značajno niži. Ekonomičnost vlasništva automobila zavisi od načina na koji se prema automobilu ophodite. To podrazumeva stepen uloženog truda u redovno održavanje tehničke ispravnosti vozila, ali i vozačku sposobnost i navike u svakodnevnom korišćenju automobila. Sitne promene u ponašanju će vam obezbediti značajnu uštedu iz godine u godinu.

Ukoliko se ipak odlučite da prodate svoj automobil, postoji veliki broj agencija koje profesionalno obavljaju otkup automobila u kratkom vremenskom periodu, i mogu vam rešiti problem u samo par koraka!

Podeli