Koji automobili se najmanje kvare – saveti za studente vozače

Studiraš, tražiš automobil? Verovatno si pri kraju i diploma se smeška (iako ćeš čekati još godinu dana da je okačiš na zid). Roditelji su skapirali da ćeš zaista diplomirati i da odricanja od letovanja nisu bila uzalud. Rešili su da se otvore za tvoj prvi, sopstveni, automobil.

buba auto sa mašnom

Naravno, nećemo da zanemarimo i vas koji ste svojim trudom zaradili novac i želite da počastite sebe automobilom, ali složićete se da je reč o manjini.

Sada se postavlja pitanje koji automobil kupiti?

Pa kako koji? BMW E46 M3 GTR.

bmw m3 gtr

Stani, polako. Jesta da postaješ svoj čovek / žena, ali ne želiš da te prvi sopstveni automobil zakopa u troškovima. Postoje mnoge stvari na koje treba obratiti pažnju kod kupovine polovnog automobila.

O tome smo detaljno pisali u ovom tekstu.

[button link=“Šta raditi pri kupovini polovnog automobila“]Šta raditi pri kupovini polovnog automobila[/button]

Svakako je jedan od najbitnijih faktora kupovine, pa i posedovanja automobila njegovo održavanje. Osim ako ne želite da kupite automobil koji će stajati kao ukras u dvorištu (ne ide ako nemate kapiju sa lavovima).

Budući da je reč o studentima vozačima, pretpostavićemo da je budžet prilično ograničen. Pretpostavićemo da imate oko 3.000 evra na raspolaganju, jer za taj novac možete kupiti sasvim fin automobil, koji će vas bez problem služiti još mnogo kilometara.

Koji automobili se najmanje kvare?

Ukratko – oni koji se redovno održavaju. Redovno održavanje, tj obavljanje velikog i malog servisa u predviđenom intervalu je najbitnija stvar za produžavanje radnog veka automobila.

Način vožnje će takođe imati veliku ulogu, ali je dokaz o redovnom održavanju prva stvar koju treba da potražite od prodavca automobila. Kada su u pitanju auto delovi Beograd je najveće tržište, ali sve više ljudi kupuje preko koristeći E-bay ili Amazon.

Međutim, nije ni sve tako crno belo. Postoje automobili koji su jednostavno loše napravljeni, i koji će pored toga što na njega pazite kao na bele patike u punom autobusu odlučiti da vam zabode nož u leđa kada se najmanje nadate.

Sa druge strane, postoje automobili kojima je mazohizam fetiš. Oni će izdržati sve što bacite na njih i prosto odbijati da umru. E, o takvim automobilima pričamo danas. Naravno, reč je o modelima starijih generacija, pretežno iz perioda ‘95 – 2005.

To nikako ne znači da treba da zlostavljate svoje buduće vozilo, ili da zanemarite loše održavanje prethodnog vlasnika. Jer iako mogu da podnesu nesavesne vlasnike, uz pravilno održavanje će bukvalno nadživeti izgradnju Metroa, Južni Tok, proročansto Tarabića i još 3 reprize Srećnih ljudi.

srećni ljudi
– samo vozi mali, ajd uzdravlje

Posebne napomene

Kada tražite automobil koji se ne kvari, ne treba da pretpostavite da je svaki automobil iz te generacije pouzdan. Automobili se razlikuju po tome da li koriste manuelni ili automatski menjač, benzin ili dizel, a sami agregati se razlikuju po zapremini, broju ventila, broju bregastih osovina, da li imaju kaiš ili lanac…

Poenta je da kada odaberete model koji vam se sviđa po spoljašnosti i unutrašnjosti, istražite različite varijante pogona i pronađete onaj za koji se pokazalo da ima najmanje problema. Nemojte da se plašite automobila sa preko 200.000 kilometara, automobili o kojima govorimo mogu pređu još toliko bez problema uz dosta istrošenih filtera, kočionih pločica, svećica, dok akumlatori cene redovnu brigu kako bi duže trajali.

Npr. automobil može imati motor zapremine 1.4l, ali je blok motora od aluminijuma, pa će imati veće probleme sa dihtungom glave u odnosu na motor iste zapremine u prethnoj ili narednoj seriji vozila. Ili može imati dobar motor, ali problema sa automatskim menjačem, pa je bolji sa manuelnim.

Pa hajde da vidimo koji su to pouzdani automobili koji se mogu kupiti po dobroj ceni.

Škoda Fabia

Možda ne biste očekivali da lista automobila koji se malo kvare sadrži Škodu, ali biste se prevarili. Škoda Fabia se pojavila 2000, i iste godine je ponela titulu za najbolji automobil godine. Fabia je bio model koji je uzdigao Škodu na novi nivo.

Enterijer je sasvim zadovoljavajući, i nema toliko jeftine plastike, u boljim paketima opreme se čak oseća dodir Audija. Još ako se odlučite za restilizovanu verziju iz 2004, koja je modernizovana…

Izbor agregata je širok, ali se fokusirajte na 1.9 TDi. Ovaj motor se pokazao kao neuništiv. Može biti problem ako vozite kraće vožnje, jer je dizel. U suprotnom, uz dobro održavanje i vožnju po meri, može preći 400.000 kilometara bez otvaranja motora.

Honda Civic

Ne možemo da pričamo o pouzdanim automobilima a da ne pomenemo Hondu. Civic se izdvaja od ostalih automobila na listi po tome koliko ga je zabavno voziti. Japanska crna magija poznata kao VTEC čini da ovaj maleni četvorotočkaš klizi kroz krivine.

Toyota Corolla / Camry

Toyota se smatra najpouzdanijim proizvođačem automobila. Kada pogledate snimke iz zabačenih delova i pustinja, nećete za džabe videti stare Toyote i dizel Mercedese. Naročito iz perioda 90-ih. Automobili proizvedeni u tom periodu će se kotrljati još 20 godina bez problema, pre će ih savladati rđa nego mehanika.

Problem sa japanskim automobilima je što nisu naročito popularni kod nas, pa je malo teže pronaći delove. Ali s obzirom na to da je Corolla najprodavaniji automobil na svetu, taj problem se lako rešava.

Nissan Maxima

Maxima je jedan od onih automobila koji je nezasluženo prošao ispod radara mnogih kupaca u potrazi za kvalitetnim i pouzdanim vozilom. Trenutno govorimo o četvrtoj generaciji, koja se proizvodila od ‘94 do ‘99.

Iako stara skoro 20 godina, nema onaj kockasti izgled automobila iz tog perioda. Agregat je prilično snažan, jer ima 6 cilindara i 2 ili 3 litara zapremine, pa mu potrošnja nije jača snaga. Ako tražite pouzdan, bezbedan, kvalitetan i prijatan automobil po niskoj ceni – ovo je jedan od najboljih izbora.

Subaru Legacy / Outback

Subaru je još jedan od proizvođača čiji su automobili poznati po izdržljivosti i pouzdanosti, ali retko ko će vam preporučiti da kupite jedan. Nije ih ni lako pronaći kod nas, ali ako uspete da pronađete vozača koji je spreman da se odrekne svog ljubimca, nemojte dugo čekati.

Legacy je izdržljiv i zabavan za vožnju, ali zahteva negu i voli da cugne više nego što treba.

Volvo 240

Volvo 240 je najstariji model na ovoj listi, ali to samo govori o njegovoj izdržljivosti. Proizveden je u eri kada je Volvo bio samostalna kompanija i kada se mnogo više pažnje posvećivalo izdržljivosti. Limarija je bila izuzetno kvalitetna, jer Šveđani znaju kakva im je klima.

Iako star više od 30 godina, Volvo 240 vas neće izdati. Štaviše, budući da je jako retko videti ovaj Volvo na ulicama, možete reći da vozite Oldtajmer! 

Volvo S40 takođe nije loš izbor.

Bonus – BWM E36

Do sada sam naveo automobile koji su zaista pouzdani, ali da se ne lažemo, nisu baš vozila koji odišu energijom i mladalačkim duhom.

Zato na listu dodajem jedan automobil koji je odličan na oba polja, pouzdanosti i atraktivnosti.

U pitanju je BMW serije 3 iz perioda od ‘91 do ‘00, tj oznake E36.

BMW? Pouzdan? Hahahhahah, jel ovo sprdnja?

slika

„Kupi loš BMW i mrzećeš ga ceo život. Kupi dobar BMW i svet će ti se promeniti”


Nije sprdnja, a reći ću tačno zašto baš ovaj model?

bmw e36

Uz dobro održavanje, ovo je generacija sa najmanje elektronike i senzora. Što ga čini lakšim i jeftinijim za održavanje, a istovremeno imate moderne karakteristike i komfor.

Najbolji izbor su modeli 320i/325i, jer imaju motore sa prirodnim usisavanjem i nemaju turbinu koja bi mogla da pravi probleme.

Vlasnici BMW-a su često fanatici i veoma brinu o svojim ljubimcima, pa redovno održavanje ne bi trebalo da bude problem i radi su da vam pomognu ukoliko imate neki kvar.

Ukoliko se odlučite za ovakvu kupovinu, postoji par stvari na koje treba da obratite pažnju, ali budući da smo vam suzili izbor, pretraga po forumima vam neće teško pasti.

Najbolje od svega? Možete naći dobre modele za oko 3.000 evra. Ali vam je pametnije da imate više keša pri ruci, jer je održavanje skuplje u odnosu na ostale automobile sa liste.

Prethodna generacija, tj E30 takođe ispunjava ovaj kriterijum, ali nema taj izgled (makar meni). Ako se vama sviđa, tim bolje, jer će cena i održavanje svakako biti još povoljnije.

Da li ste vozili neke od ovih automobila? Koje biste vi automobile preporučili?

Podeli