Kako izbeliti zube prirodnim putem

Beli zubi su oduvek bili svedočanstvo o tome da vodimo računa o higijeni. Lep osmeh, zdravi i beli zubi su ogledalo naših navika i odnosa prema sebi. Zbog toga se izbeljivanje zuba neretko obavlja i u improvizovanim kućnim laboratorijama.

beli zubi

Najpre vam savetujemo da ne uzimate svaki recept zdravo za gotovo i da se pre nego što prionete na izbeljivanje zuba konsultujete sa svojim stomatologom. Preporuke su razne, ali uvek treba biti oprezan. Mi smo izdvojili nekoliko načina da vaši zubi izgledaju blistavo, pa pogledajte kako izbeliti zube prirodnim putem.

Sezona jagoda

Sprema se leto pa je mršavljenje česta tema ovih dana, ali nemojte zaboraviti da osim ishrane jagode možete upotrebiti i u druge svrhe. Jagode su bogate kiselinama i abrazivne su. Jagodom možete trljati zube ili ih izgnječiti i naneti na četkicu. Trljajte nekoliko minuta i posle dobro isperite. Važno je sprati sve sa zuba jer šećeri iz jagoda mogu pospešiti karijes. Zbog ovoga je jako važno da posle upotrebe jagoda obavezno operete zube mlakom vodom i četkicom. Ovu metodu možete koristiti do dva puta nedeljno.

Kokosovo ulje i kurkuma – čudna kombinacija za izbeljivanje zuba

Veoma lako možete napraviti smesu za izbeljivanje. Neko bi rekao da je ova metoda suluda jer je kurkuma potpuno žuta. Toliko žuta da se ponegde koristi i kao prirodna farba. Izmešana sa kokosovim uljem kurkuma je veoma zdrava za zubnu gleđ. Potrebno je da nanos od kurkume i ulja nosite na zubima nekoliko desetina minuta. Zatim dobro isperite i verovali ili ne dogodiće se čudo. Žuti zubi će najpre postati ekstra žuti, a na kraju izbeleti.

Još jedno pitomo ulje

Maslinovo ulje može da vam se učini kao loša ideja jer mnogi ne vole njegov ukus. Maslinovo ulje možete svakodnevno nanositi na zube ili mućkati u ustima. Efekat je nešto slabiji, ali će se upornima isplatiti. Ukoliko nemate kokosovo ulje za prethodni metod, maslinovo ulje će vam u misku sa kurkumom vratiti holivudski sjaj.

Ne bacajte kore od banane i narandže

Verovali ili ne kore ovih dveju voćki mogu vam poslužiti za još nešto. Izbeljivanje zuba je očigledno ako unutrašnjim delovima kore od banane ili narandže dobro natrljate zube. Osim što će vam osvežiti dah, kora od narandže će vam ukloniti mrlje sa zuba. Slično funkcioniše i kora od banane. Banana ne sadrži kiseline i nije abrazivna, ali ipak pomaže. Ovu metodu dakle možete ponavljati iz dana u dan jer nema nikakva negativna svojstva.

Daj mi sodu bikarbonu

Ostajemo vam dužni, uz napomenu da uvek treba voditi računa o tome da se ne prekorači preporučena doza, još jedan simpatičan metod. Reč je o sodi bikarboni. Soda bikarbona pomešana sa limunovom kiselinom pomaže prilikom skidanja naslaga. Umutite sodu bikarbonu sa limunom, ali vodite računa da ovo radite svega jednom nedeljno. Trljajte četkicom dok se ne stvori pena i posle nekoliko minuta isperite. Već posle nekoliko trenutaka uočićete razliku na zubima. Češće praktikovanje ove metode, na svoju ruku, može dovesti do oštećenja zubne gleđi, pa vodite računa da jureći lep osmeh ne preterate i  upropastite taj koji imate.

Ova metoda može biti i te kako delotvorna. Naravno, dužnost je da skrenemo pažnju na to da je stomatologija naučna disciplina i da za to postoje školovani stručnjaci. Popravkom zuba, izbeljivanjem, ortodoncijom i protetikom bave se za to specijalizovane klinike. O higijeni zuba moramo se brinuti odgovorno i uvek u skladu sa savetima lekara. Izbeljivanje zuba je postalo dostupno i povoljno u specijalizovanim ustanovama, pa na kraju preporučujemo da probate i profesionalne metode.

Podeli