Kako smršati sporo, teško i efikasno?

Verovatno vam se neće svideti ovaj tekst ako ne volite svoje telo, niste uporni i dosledni! 10 za 10, brzo i lako, pretvorite salo u mišiće za samo mesec dana. Na kraju bih dodao samo još – Deda Mraz postoji.

smanjivanje struka

Sve što se radi kvalitetno obično zahteva duže vreme, ulaganja i velik trud. Nemamo svi iste predispozicije, ali delimo isti vazduh, otvorene terene, staze, sprave za vežbanje kao i vreme. Ukoliko vam neko kaže da ne možete da smršate, ne želi vam dobro, ako sami sebi to kažete očigledno imate samo izgovore.

„Ona jede sve što joj padne pod ruku, pa vidi kakva je! Kantica nutele u 3 ujutru i ni gram viška. Ovaj mora da ima pantljičaru! Da ti prebacim 10ak kila, vidi kako si mršava.“

Istina, genetika je kurva!

Recimo da 90% uticaja na vaše telo ima upravo ta genetika, a da je ostalih 10% na vama. Strašna spoznaja, ali ne i za nekog ko će tih 10% iskoristiti i sebe staviti u ulogu Davida protiv genetike, ovaj, Golijata.

Pojam „mršavljenje“ na google-u daje 491.000 rezultata. Tema je veoma opširna, pa će ovo biti samo jedan od tekstova na istu, a nadam se da ćete nakon njega uhvatiti makar osnovne stvari i, ako ništa drugo, biti motivisaniji da nešto promenite.
Ključna reč za mršavljenje je ona koju svakodnenvo čujete u vestima, ali u drugom kontekstu: deficit!

O kakvom se deficitu ovde radi? U pitanju je energetski, odnosno kalorijski deficit. Kalorijski deficit je razlika između kalorija koje unesete i onih koje potrošite. Verovatno jedini dobar i poželjan deficit. Nisu ni sve kalorije iste, ali za to nema mesta u ovom tekstu. Verujem da ćete potražiti više na ovu temu, ako se „zarazite“ mršavljenjem i zdravim životom.

Ne biste verovali, ali najviše kalorija trošite dok ne radite apsolutno ništa! Spavate, dišete, jedete, jednostavno živite. Ova potrošnja naziva se bazalni metabolizam, a na mnogo mesta na internetu možete izračunati koliki je vaš okvirno. Bazalni metabolizam predstavlja vašu dnevnu potrošnju energije bez ikakvih dodatnih aktivnosti.

Kako onda da smršam, a da ne radim ništa?

Lepo, a i zaista lako iako gore rekoh da to nije moguće. Veliki problem ovde je, sporo! Da bi ste jednostavno mršavili bez dodatnih aktivnosti, morali biste smanjiti svoj unos na dnevnom nivou ispod svog bazalnog metabolizma. Recimo da je BMR (bazalni metabolizam) za devojku u dvadesetim oko 1500kcal, a muškarce 2000kcal, to bi značilo da dnevno treba da unesete 1000 ili 1500 kcal i da lagano mršavite. Ako uzmemo u obzir da jedna pljeskavica u lepinji ima oko 600 kcal, ili 100g hleba ima 235kcal, jasno nam je zašto ne mršavimo.

Naravno, smanjeni unos kalorija i smanjenje obroka može biti problematično mnogima. Navikli smo svoj metabolizam na hranu koja nam „prija“ i to u obimnim količinama. Kako onda dati jasan signal metabolizmu da treba manje da jede? Ponovo ćemo reći sporo, iako postoje metode za postepeno smanjenje apetita i ubrzavanje metabolizma. Recimo, mnogi preporučuju slim line shot baziran na glukamananu koji na zdrav način smanjuje apetit i ubrzava metabolizam. Ipak, idemo dalje sa našom pričom. Kako smršati teško i efikasno!

Kako da ubrzate vaše izbacivanje viška kilograma?

Treningom! Treningom ćete najefikasnije istrošiti energiju, a pre svega aerobnim treningom izbaciti masne naslage. Pored trošenja, redovnim treninzima ubrzaćete svoj metabolizam. Šta sad to znači? Pa znači da će se vaš potrebni dnevni unos povećati dosta, pa kada uračunate sve aktivnosti, videćete da možete i lepo da jedete, a lepo i da mršavite.

Ako je sve tako sjajno i prosto, zašto je onda u naslovu teško i sporo?

Kako vam je cilj izbacivanje masnih naslaga, a zadržavanje i povećanje mišićne mase, izvešćemo sledeću računicu. 1g masti pruža 9kcal energije, da se tako izrazim, što će reći da za jedan kilogram masti vi morate potrošiti 9000kcal energije. Pošto energiju i unosite, to nije tako lako, odnosno vaš deficit mora biti 9000kcal.

Pravljenjem prevelikog deficita možete usporiti svoje mršavljenje, jer telo zna kada mu nedostaje energije i samo usporava. Na taj način se brani od smrti, zar ne? Nema energije = kraj života. Sa druge strane, verujem da se ne biste lepo osećali bez energije i gladni po cenu bilo kakvog izgleda.

Šta onda da radim?

Povećanjem potrošnje u većem iznosu od povećanja pojedene hrane, napravićete veći deficit. Na taj način možete kontrolisati koliko brzo mršavite, a prve efekte ćete videti veoma brzo. Veliki plus za motivaciju je što se na početku „dijete“ i treninga vrlo brzo izbacuje tečnost iz tela, pa vam se lako može desiti da izgubite i do 5kg za 10 dana, neka vas ne zavara da je to mast, ali neka vam bude podstrek za dalje!

U narednim tekstovima očekujte savete kako da se hranite, kako da postignete rezultate prema različitim ciljevima, zašto da dižete težine (tegove) i još neke tajne zdravog i „zgodnog“ života.

Podeli