Kako pobediti strah od javnog govora i nesnosnu tremu

Zamislite situaciju kada vas očekuje prezentacija nekog projekta na fakultetu ili važan govor na nekoj konferenciji. Govor treba održati pred publikom, a pritom osećate nelagodnost, uzbuđenje, osećate kako vam puls radi ubrzano, u stomaku se javlja nemir, znoje vam se dlanovi… Da, sve ovo su znakovi velike treme, a kada ih prati blaga vrtoglavica i ponestajanje vazduha, onda definitivno imate jak strah od javnog govora. Evo kako pobediti strah od govora u javnosti, što će vam sigurno pomoći i na usmenom ispitu!

javni govor na protestu

Ovakvo osećanje nikako nije dobro, niti za vaše zdravlje, niti za napredovanje na akademskom ili poslovnom planu. Ono vam onemogućuje šansu da angažujete svoje sposobnosti na najbolji mogući način.

Ako uzmemo u obzir da je u modernom društvu gotovo nemoguće izbeći situacije javnog nastupa ukoliko želimo da napredujemo na poslu ili na studijama jedino što možete da preduzmete jeste da upoznate svog „neprijatelja“ i da se sa njime borite!

slika

“Ja sam trema, drago mi je.”

Da li je strah od javnog nastupa urođen?

Trema je najčešće kombinacija bioloških osobina nervnog sistema i sredinskih faktora. Neke osobe imaju problema s povišenom osetljivošću simpatičkog nervnog sistema, a uz to njihov temperament odlikuje nesigurnost i snižen prag tolerancije na stimulaciju iz okoline. Kod ovakvih osoba trema može da postane ometajuća tek u kombinaciji sa faktorima iz okruženja, kao što su preterana kritika od strane značajnih osoba, loša iskustva, slaba tolerancija na stres usled akumulacije stresnih događaja.

Ističe se i povezanost vaspitnih stilova roditelja, poput roditelja koji su prema detetu bili hladni i zanemarujući, ili pak preterano posvećeni i zaštićujući. Preterano podsticanje takmičarskog duha, kao i uverenja od strane roditelja da je samo uspeh potvrda da dete vredi kao osoba mogu takođe biti odgovorni za strah od javnog nastupa.

Strah od javnog nastupa i posledice po zdravlje

Zbog izraženih fizičkih manifestacija postavlja se pitanje da li trema može naneti štetu zdravlju? Reakcije straha odlikuje pojačano lučenje adrenalina, koje je posledica procene našeg mozga da je neka situacija opasna. Uloga adrenalina je da našem telu, a pre svega mišićima, obezbedi energiju za reakciju „bori se ili beži“.

slika

Kod osoba sa odgovarajućom osetljivošću autonomnog nervnog sistema povećana proizvodnja adrenalina javlja se samo kada se nađu u realnoj, neposredno opasnoj situaciji. Imajući u vidu da javni nastup nije neposredno i realno opasna tj. ugrožavajuća situacija, ne bi trebalo da bude praćen povišenim adrenalinom, već samo višim stepenom uzbuđenosti, tako da ne narušava zdravlje organizma.


Ipak, kada se strah oseti, može se shvatiti kao indikator toga da smo situaciju javnog nastupa procenili kao opasnu. Ono što je u osnovi ovakvog doživljaja je psihološke prirode, poput iracionalnog mišljenja, nedostatka samopouzdanja u kombinaciji sa pređašnjim negativnim iskustvima u sličnim situacijama. U ovom slučaju, doživljavanja straha tokom javnih nastupa mogu da dovedu do razvoja psihosomatskih poremećaja.

Trema se može pobediti na razne načine

Postoji niz tehnika čija se primena preporučuje u borbi sa strahom od javnog nastupa.

Metoda kontrolisanog disanja

Jedan od njih je metoda kotrolisanog disanja. Pre nastupa usredsredite se na disanje, udišite vazduh kroz nos, a izdišite ga kroz usta. Pri tome, zadržavajte dah po par sekundi, pa polako izdahnite. Ova tehnika je veoma relaksaciona i treba je ponoviti više puta pre nastupa. Nekada nas trema i strah od javnog nastupa mogu sputati i na razgovoru za posao, kada je pred nama samo nekoliko ljudi. Stoga pročitajte i sedam korisnih saveta za razgovor za posao!

Postepeno izlaganje neprijatnim situacijama

Postepeno izlaganje situacijama koje izazivaju strah je još jedan uspešan metod za prevladavanje treme pred javni nastup. Što više javnih nastupa – manji je strah od njih, jer se stiče iskustvo. Pri tome učimo kako da vladamo sobom i kako da tokom nastupa budemo ubedljivi i uspešni. Mnoge radionice koriste ovu tehniku, a suština je izlaganje situacijama u kojima doživljavate stid sve dotle dok ne postananete da se stidite.

Izlaganje pred ogledalom radi!

Vežbanje izlaganja pred ogledalom uz korigovanje pokreta koji odaju vašu nesigurnost, sve dotle dok ne budete potpuno zadovoljni načinom prezentacije. Pri tome, dobro je zamoliti prijatelje i članove porodice da vam budu publika i nakon nastupa zamoliti ih da vam daju iskreno mišljenje.

Saveti za sam javni nastup

Tokom prezentacije skoncentrišite se isključivo na sadržaj materijala koji prezentujete. Pravite male pauze u izlaganju, a za vreme pauza razmišljajte o sledećem segmentu nastupa. Hrabrite sebe i pozivitnim motivacionim porukama, tako ćete nahraniti samopouzdanje. Mislite o tome koliko ste puno postigli i kako je nastup koji sledi ono što zaslužujete i kako ste u potpunosti dorasli tom cilju. Šta je to loše što može da se desi?

Iako pogrešite tokom izlaganja, uvek možete da situaciju okrenete u sopstvenu korist i da nekom šaljivom doskočicom ostavite prijatan utisak. Prisetite se ranijih ostvarenih ciljeva na koje ste danas ponosni, koji su na prvi pogled izgledali nedostižno, ali ste ih uspešno dostigli.

Strah od javnog nastupa ne mora da bude nužno loš. Zapravo, tremu treba posmatrati kao priliku za rast i razvoj u smislu sticanja dragocenog iskustva koje je neophodno kako bi ste mogli da ostvarite sve svoje potencijale.

Podeli