Šta je stres i kako nastaje?

Danas se sve više govori o stresnom načinu života i gotovo da nema osobe koja ne tvrdi da je pod stresom. Da li je to baš tako, ili malo preterujemo? Znamo li šta je stres uopšte ili samo upotrebljavamo taj termin jer je to nekako „u trendu“?stres

O stresu na drugačiji način

Ukoliko želite znati kako se osloboditi stresa i nervoze, potrebno je da tačno znate čega se oslobođate i kako stres nastaje. Svi znamo da stres nije najprijatniji osećaj, ali ga je jako teško opisati na jedinstven način.  Neki ga opisuju kao nervozu, neki ko strah, tugu, brigu, loše raspoloženje.

A koliko nas zna da je on posledica toga što nemamo dovoljno vremena za sebe i što smo zbog toga osetljivi?

slika

Bilo kako bilo, stres ne uključuje prijatna osećanja i jedno je sigurno – stres je odgovor našeg tela na neke spoljašnje faktore.

Onda kada naučite da kontrolišete te spoljašnje faktore, naučićete kako smanjiti stres. Ali to nije tako jednostavno kao što zvuči. Na neke faktore ne možete uticati. Znači li to da je nemoguće rešiti se stresa?

Zapravo, većina tih reakcija našeg tela potiče iz glave, pa čak i one poput lupanja srca, teškog disanja i ostalih fizičkih manifestacija stresa. Sve one imaju okidač u mozgu koji šalje signale telu kako da reaguje na stresne situacije. A i mozgu je potreban odmor.

Izboriti se sa stresom nije teško, ali morate prvo da naučite da se izborite sa sobom.

Koji su simptomi stresa?

Odgovor na to kako se osloboditi stresa zavisi od toga kako se on manifestuje. Postoje različiti simptomi stresa i svaki čovek reaguje drugačije na određene situacije.

Simptomi stresa mogu biti:

  • Fizički simptomi stresa. Ovi simptomi uglavnom se ispoljavaju u vidu fizičkih nelagodnosti kao što su glavobolja, teško disanje, nesanica, smanjen ili pojačan apetit, probelemi sa varenjem hrane, stolicom kao i smanjena želja za seksom. A sigurno ste do sada milion puta čuli ili rekli onu konstataciju “Dobiću čir od nervoze”. Uglavnom je koristimo jer zbog stresa možemo osetiti i bolove u stomaku i gorušicu. Poznat problem? Saznajte odmah kako se možete rešiti gorušice.
  • Emotivni simptomi stresa. To je sve ono što usled nekog spojašnjeg faktora doživljavamo na emotivnom nivou. Ovde spadaju nervoza, teskoba, strah, briga, tuga, depresija i problemi sa koncentracijom.

Zanemarimo li ih, oni mogu da izazovu ozbiljne bolesti poput dijabetesa, problema sa srcem, psihomatskih bolesti, problema sa štitnom žlezdom i slično.

Ukoliko želite da znate kako smanjiti stres, onda treba da imate na umu da sve ovo, iako tako ne izgleda, potiče iz vaše glave. I jedne i druge simptome možemo smanjiti ukoliko smo svesni okidača i ukoliko smo svesni da reagujemo da pogrešan način.

slika

Da li smo danas zaista svi pod stresom ili samo pričamo o tome?

Mnogi jesu, i to nisu samo prazne priče. Vodimo lude i brze živote, bombardovani smo informacijama sa raznih strana, imamo pregršt obaveza i gotovo nimalo vremena za opuštanje. Čak i  naši pametni telefoni zablokiraju kad su prebukirani aplikacijama i informacijama,  pa kako ne bismo mi. Da li možete da se setite kada vam je zadnji put bilo toliko dosadno da ne znate šta biste sa sobom? Zapravo, mnogo su češće situacije u kojima se pitate šta ćete pre da uradite. Trenuci  kada ne radimo ništa deluju nam kao gubljenje vremena. Ali nije baš tako.

Ono što je potrebno kako biste se oslobodili stresa i nervoze jeste povremeni pravi odmor i bekstvo od svega.

Često nam se dešava da se zaletimo u brojne obavezne i neobavzne poslove i da ne možemo da ukočimo. Kada dođe do toga da primetimo opasnost u vidu stresa, mi smo već pregoreli, a naglo kočenje ponekad ostavlja tragove. Stres sa sobom nosi tragove nekih ozbiljnih bolesti.

Najčešći načini borbe protiv stresa su pogrešni!

U nadi da će otkriti jednostavan a magičan način kako se rešiti stresa, ljudi pribegavaju  raznim rešenjima i ponašaju se na različite načine. Neki se predaju porocima i utapaju stres u alkoholu, neki puše pod izgovorom da cigarete leče nervozu, neki leče stres čokoladom i slatkišima. Jasno je da stres nije samo nervoza i neki prolazni ružan osećaj, već zapravo uzrok nekih pogrešnih odluka koje mogu da utuču na izgled i na zdravlje.

Svi uspešni ljudi, sportisti i biznismeni imaju trenutke odmora, i trenutke kada daju svoj maksimum. Zapravo, imaju svoj red i raspored koji uključuje i vreme odmora. Da nije tako, i oni bi pregoreli od stresa i obaveza i ne bi postizali vrhunske rezultate.

Važno je da znate kako se osloboditi od stresa i nervoze jer tako možete da budete bolji ljudi. Umesto da trošite energiju na borbu sa lošim osećanjima, bolje je usmeriti je na postizanje ličnih ciljeva.

Usportite tempo. Za smanjenje stresa, ponekad je dovoljno odvojiti minut za sebe! Uvrstite ga u svoje obaveze.

Kako se osloboditi stresa uz minut vremena za sebe

Možda izgleda da su zadaci koje obavljamo tokom dana neizbežni i veoma važni, ali je podjednako važno odvojiti minut za sebe. Čudno je kako sebe uvek zanemarimo! Vrlo često, čak i kada rešimo da to uradimo, završimo radeći neke sitne obaveze ili u društvu nekoga ko nas opterećuje svojim problemima. To, priznaćete, nije način kako smanjiti nervozu.

Morate da naučite kako se opustiti da biste se oslobodili stresa i da shvatite da svakome nekad treba malo samoće:

  • Meditirajte. Čak i ako ne znate, probajte. Odvojite neki minut tokom dana kada ćete se izolovati i popričati sami sa sobom. Možda nećete uspeti iz prve da se iskjučite i ne mislite ni o čemu nego o svom disanju. Ipak, kada se izolujete na trenutak i odmorite svoj mozak, moći ćete da sagledate svoje stresove iz drugog ugla i da potražite drugačije rešenje, koje je prijatnije od osećaja nervoze, besa ili tuge.
  • Prestanite da se bavite makar jednom stavri koja Vam troši vreme.
  • Budite fizički aktivni. Ne umete da sednete i meditirate jer su vam misli preokupirane ružnim i stresnim stvarima koje čine da se osećate još gore i ne daju da se opustite? Onda, pravac da vozite bicikl ili na trčanje! Kada ste fizički aktivni, telo se brže izbori sa kortizolom –  hormonom stresa, a i misli će Vam neko vreme biti okupirane trčanjem. To je odličan način da odmorite mozak od ružnih misli.

Je li zaista moguće odvojiti minut za sebe

Možda se sada pitate kako uopšte odvojiti minut za sebe.

Prvo i osnovno pravilo jeste da donesete čvrstu odluku da stres nećete trpeti i da on nije potreba u životu, za razliku od odmora koji to jeste. Zatim ćete lako naći taktiku kako se osloboditi stresa i napetosti.  

Onda kada ste to uradili, već ste na pola puta. Prilika da budete sami i posvetite malo  vremena radu na sebi ima, samo ako želite da ih primetite. Recimo, dovoljno je da ustanete 15 minuta ranije da budete sami sa sobom i posvetite to vreme samo sebi. Možete i da idete peške na posao i tu šetnju upotrebite da preispitate sebe, stvari koje vas stresiraju i nađete način kako se osloboditi stresa tako što ćete premeniti svoj odnos prema njima.

Kao i svaka borba u životu, i borba sa stresom podrazumeva da imate aktivan pristup. Pasivan pristup, trpljenje i okretanje glave od problema neće smanjiti nervozu i stres. Mnogo je veća verovatnoća da će vam vremenom prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Nije uvek sve u vašim rukama. Mnogo toga je i u glavama. Stres je samo način na koji ste odlučili da reagujete na neke situacije u životu. Naučite da se opustite, usporite, odmorite, posvetite sebi i da donosite bolje i pametnije odluke. Videćete, malo vremena koje odvojite za sebe može pokrenuti u Vama sjajne ideje.

Ponekad su rešenja komplikovanih problema jako jednostavna. Za borbu sa stresom je ponekad dovoljno da odvojite svaki dan minut za sebe, pobrinete se o svom izgledu i zdravlju. Nemate ideje kako to da uradite i treba Vam savet? Pogledajte ženski magazin „Minut za mene“ koji je odličan izvor ideja i informacija o lepoti, zdravlju i mršavljenju.

Podeli