Kako postići savršen poslovni stil za svaku priliku?

Odlazak u kafić, izlazak sa prijateljima, predavanja na fakultetu ili intervju za posao – mnogo je prilika u životu u kojima se od tebe očekuje da izneseš idealan stil.

Jasno je da se za izlazak u grad nećeš obući isto kao i za ispit na fakultetu, te u ormanu moraš imati različite kombinacije koje će odgovarati različitim prilikama i povodima. Ipak, čini se da je najteže izabrati poslovnu kombinaciju.

Većina mladih nema puno prilika za ovakav stil, pogotov ukoliko se i dalje školuju. Međutim, u svom ormanu ipak moraš imati spremnu jednu ovakvu kombinaciju, koja će ti dobro poslužiti za razgovor za stipendiju, sastanak učeničkog ili studentskog parlamenta, kao i posetu nekoj drugoj važnoj instituciji.

Devojka radi na lap topu

U nastavku teksta nudimo ti praktične savete, koji će ti pomoći da pronađeš svoju idealnu poslovnu kombinaciju, koja će odgovarati svakom intervjuu i sastanku.

Pametno organizuj svoj šoping – odaberi mesto sa najvećim izborom odeće

Kada si u potrazi za novim odevnim predmetom, najlakše i najbrže ćeš ga pronaći u tržnom centru u kome se nalazi veliki broj butika različitih stilova. Tako ćeš na raspolaganju imati mnogo opcija, te ćeš sigurno pronaći nešto što odgovara tvom ukusu, ali i prilici za koju se spremaš.

Mnogi popularni brendovi poput H&M-a, Bershke i Stradivariusa danas kombinuju urbani stil i eleganciju, što je odlično kada želiš da kupiš komade koji će izgledati ozbiljno, ali ipak i moderno i mladalački.

Tržni centri poput dobro poznatog BIG-a na jednom mestu okupljaju veliki broj butika, što je idealno za brzu i uspešnu kupovinu. Naša topla preporuka je da svoju kupovinu obaviš u tržnom centru, a pre nego što se uputiš u šoping, poseti njihov sajt www.bigcenters.rs i odaberi sebi najbliži tržni centar sa izborom butika po tvom ukusu.

Kako odabrati odgovarajuću kombinaciju?

Bilo da krećeš na fakultet, pri kraju si studija, spremaš se za traženje posla ili već radiš u nekoj kompaniji, neophodno je da imaš bar jednu ozbiljnu i otmenu poslovnu kombinaciju.

Prvi utisak je najvažniji, te će ti profesionalan izgled pomoći u mnogim životnim podvizima. Mnogo je prilika u kojima se od tebe očekuje da izgledaš profesionalno: razgovor za posao, sastanak za ozbiljnim klijentima, odbrana rada, a na nekim fakultetima čak i polaganje ispita.

Sada se sigurno pitaš: koji stil da odaberem? Šta je previše dotearno, a šta će se smatrati neukusnim?

Sve zavisi od vrste organizacije u koju si pozvan ili dress koda kompanije u kojoj želiš da se zaposliš. Međutim, klasični komadi su uvek najbolji izbor, pogotovo ukoliko kupuješ jednu kombinaciju koju želiš dugo da imaš i koja treba da odgovara velikom broju prilika.

Košulja i sako – klasična kombinacija za sve poslovne podvige

Dobar poslovni stil podići će tvoje samopouzdanje, ali i poboljšati sliku o tebi koju će sagovornici formirati.

Zato se dobro fokusiraj pri odabiru odeće za ovu priliku. Ona pre svega treba dobro da ti stoji, ali i da bude svedena, kako bi odgovarala različitim prilikama. Idealna kombinacija su klasična košulja i strukirani sako, neutralnih nijansi koje se dobro slažu jedna uz drugu.

Biraj kvalitetne materijale kako bi ti ova odeća dugo trajala. Sako upari sa elegantnim bojama iste ili slične nijanse, a devojke se mogu odlučiti i za klasičnu suknju ravnog kroja ili olovka suknju koja u poslovnim kombinacijama uvek izgleda elegantno.

Takođe, prilikom odabira boja, nije dovoljno samo upariti sako, pantalone i košulju. Detalji su ono što dodatno podiže svaki autfit, te obrati pažnju i na aksesoare kojima ćeš ga upotpuniti. Glavne komade odeće i aksesoare biraj jedne u odnosu na druge, ali pazi i da ih uklopiš sa bojom kose ili naočara, jer samo jedan pogrešan korak može da dovede do toga da izgledaš neukusno!

Košulje na ofingeru

Devojke, pažljivo sa suknjama i haljinama!

Devojke koje se odluče na suknje ili haljine kao deo svoje poslovne kombinacije, moraju dobro promisliti prilikom odabira istih. Suknja ravnog kroja ili olovka suknja predstavljaju klasiku u poslovnim odevnim kombinacija, te se uvek možeš odlučiti za njih.

Međutim, ukoliko više voliš suknje A kroja, pripazi prilikom odabira modela i dezena. Imajući u vidu da je u pitanju poslovna kombinacija, suknja i dalje mora bit svedena kako po boji tako i po kroju, kako bi odgovarala što većem broju prilika.

Plisirane i mini suknje izbegavaj – plisiranje suknje više odgovaraju ležernom stilu, dok mini suknja u mnogim situacijama može biti neukusna, koliko god dezen i boja bili svedeni.

Kada su u pitanju haljine, biraj jednostavne krojeve do kolena, svedenih boja i neupadljivih nijansi. Izbegavaj puno detalja, čipke i karnera, kao i cvetne i druge šarene dezene, jer ni oni neće odgovarati svakoj prilici.

Uz ove savete, sigurno ćeš pronaći poslovnu kombinaciju koja će izgledati odlično. Razmisli kakav stil želiš da postigneš, a zatim se uputi u svoj omiljeni butik i pronađi inspiraciju!

Podeli