Kako provesti savršen porodični vikend na Zlatiboru?

Jedna od najposećenijih planina u Srbiji, Zlatibor, predstavlja idealno mesto za odmor tokom cele godine. Ukoliko želite da provedete vikend sa svojom porodicom, Zlatibor je prava destinacija za vas.

Ova planina pruža aktivnosti za sve uzraste, a pored toga svi mogu da uživaju u čistom vazduhu daleko od gradske vreve. U nastavku ćete moći da pročitate koje su neke od atrakcija koje možete videti na Zlatiboru i gde se možete fizički aktivirati, kao i gde možete jesti i odsesti. Evo kako možete provesti savršen porodični vikend na Zlatiboru.

Šta raditi i obići na Zlatiboru?

Zlatibor je pre svega planina poznata po svom skijaškom centru, ali i po ruralnom i sportskom turizmu. Zahvaljujući svojoj klimi, Zlatibor ima jednak broj posetilaca i leti i zimi, i mnoštvo aktivnosti u kojima možete da uživate tokom cele godine. Saznajte koje su to atrakcije u kojima može da uživa cela porodica i zbog kojih ćete teško naći bolje mesto za vikend odmor.

Dino i Avantura park

U ovim turističkim atrakcijama posebno uživaju deca. U pitanju su tematski parkovi za decu svih uzrasta. Oba parka se nalaze u šumama tako da će odrasli moći da uživaju u prirodi dok deca troše svoju energiju prelazeći prepreke u Avantura parku ili učeći o dinosaurima u Dino parku.

Avantura park je mesto na kome deca mogu da testiraju svoje sposobnosti, maštu i snalažljivost. Postoji sedam nivoa, odnosno poligona: Baby nivo, Vrtić nivo, Izazov nivo, Gusar nivo, Tarzan nivo, Džungla nivo i Zip-line. U parku postoji i restoran u kojem možete da se okrepite nakon dana ispunjenog avanturama.

U Dino parku svi, ne samo deca, mogu da nauče o dinosaurima zahvaljujući dvadesetak njihovih multimedijalnih replika iz doba Krede i Jure. Takođe, u okviru ovog parka se nalazi i avantura park, veštačka stena i zip-line, kao i Dečije dino selo koje je spoj tradicionalnog srpskog sela i modernih igraonica. Pored ovoga, Dino park nudi još dosta sadržaja poput streličarstva, jahanja konja i kvadova, tako da se ponešto može naći za svakoga.

Ski-centar Tornik

Sigurno najveći razlog zbog kojeg mnogi posećuju Zlatibor zimi jeste ski-centar Tornik, koji ima pet staza različite težine i u kojem mogu da uživaju i početnici i iskusni skijaši. U okviru ovog centra postoje i škole skijanja, kao i pokretna traka dužine 150 metara koja će početnicima pomoći da nauče da skijaju. Staze poseduju i sistem za veštačko osnežavanje, zahvaljujući kome sezona uvek traje duže.

 

Ski-centar Tornik nudi i aktivnosti u kojima možete da uživate i tokom leta – zip-line, jahanje konja, planinski biciklizam, da pomenemo samo neke od njih. Takođe, tu je i Gold Gondola, najduža panoramska gondola na svetu, u kojoj možete da se divite neverovatnim pogledima na Zlatibor sa visine.

El Paso City

Malo drugačiji vikend na Zlatiboru bi pružio El Paso City, tematski park u kojem možete da vidite susret dve kulture – kaubojskog grada i indijanskog sela sa srpskim delom sa crkvom i zlatiborskim zaseokom.

Kaubojski grad predstavlja vernu repliku tipičnog grada Divljeg zapada iz 19. veka u kojem cela porodica može da se oproba u bacanju potkovica, a deca će biti posebno oduševljena kaubojskim kostimima i šeširima iz suvenirnice. Sa druge strane, Indijansko selo se sastoji od šest velikih indijanskih šatora u kojima možete i prespavati. U okviru ovog dela se nalazi i dečije igralište koje je uređeno tako da liči na malu repliku sela. Tu je i Zlatiborski zaseok u kojem možete da vidite tradiciju Zlatibora iz 19. veka. U okviru njega se nalazi 12 brvnara u kojima možete da odsednete, kao i srpska crkva i vodenica sa malim jezerom.

Sirogojno

Selo Sirogojno je mesto na kome cela porodica može da nauči o srpskoj kulturnoj baštini. Vaša deca će moći da vide kako se nekada živelo zahvaljujući Muzeju Staro selo, Muzeju pletilja i etno selu. U Muzeju Staro selo ćete videti autentične kuće poput vajata, mlekare, pekare i crkve Svetog Petra i Pavla. Sa druge strane, u Muzeju pletilja moći ćete da vidite jedinstvene odevne predmete, pisma i fotografije poznatih ličnosti, kolekcije nagrada i kolekcije modnih časopisa.

Gde jesti?

Ne možete doći na Zlatibor, a da ne probate autentičnu hranu tog kraja. Posebno ćete biti gladni nakon dana ispunjenog aktivnostima, tako da smo za vas izdvojili neke od restorana u kojima možete da uživate u ukusnoj hrani:

  • Restoran Bajka – ovaj restoran je poznat po svom zlatiborskom siru i kajmaku za koji mnogi kažu da su najbolji u tom kraju. Nalazi se u samom srcu Zlatibora i ima baštu i pogled na Zlatiborsko jezero. U njemu možete jesti raznovrsne bifteke, specijalitete od ćuretine i piletine, kao i nezaobilazna domaća jela sa roštilja.
  • Restoran Jezero – kao što možete da pretpostavite po imenu, ovaj restoran se nalazi na obali Zlatiborskog jezera. U njemu možete da uživate u specijalitetima tradicionalne i internacionalne kuhinje, kao i u blizini jezera.
  • Restoran Zlatni bor – ovaj restoran se nalazi na Kraljevom trgu i deo je hotela Palisad. Restoran je nedavno renoviran, tako da možete da jedete izvrsnu hranu nacionalne kuhinje u modernom ambijentu.

Gde odsesti?

Veliki deo svakog odmora predstavlja i smeštaj. Od njega dosta zavisi kako ćete da se provedete. Naravno, uvek možete da se odlučite za neki hotel, poput hotela Palisad i Grand&Sky Hotel Tornik, ali ta varijanta možda nije za svaki džep. Srećom, tu su apartmani koje možete iznajmiti i uživati kao kod svoje kuće. Veliku ponudu apartmana na Zlatiboru možete pronaći na stranici Apartmani Zlatibor, a neki od najbolje ocenjenih apartmana su apartmani Vidić. Svaki smeštaj na ovoj stranici je u potpunosti opremljen, tako da je na vama samo da se opustite.

Odmor na Zlatiboru je uvek dobra ideja, a porodični vikend će biti nezaboravan na ovoj planini. Zahvaljujući svojoj raznovrsnoj ponudi, osobe svih uzrasta će moći da uživaju u vremenu koje provedu ovde. Nadamo se da su informacije koje smo izdvojili za vas bile korisne u vašem planiranju savršenog porodičnog vikenda. Srećan put i dobar provod!

Podeli