Kako se koristi Pinterest društvena mreža i zašto je kul?

U svetu preplavljenim društvenim mrežama, često pribegavamo minimalnom korišćenju istih – jer su mnogi mišljenja ,,da je to sve isto, ima iste funkcije”. Međutim, jedna društvena mreža se posebno izdvaja po mnogim inovativnim funkcijama – a to je upravo Pinterest. Pogledajte kako se koristi Pinterest i koje funkcionlnosti Pinterest-a ga izdvajaju u odnosu na druge društvene mreže.

pinterest

 

Za početak, profil na Pinterestu može da ima bilo ko, potpuno je besplatno, a pruža milion opcija i mogućnosti. Smatram da ne postoji osoba koja ne bi mogla da pronađe ono što je zanima na ovoj mreži. Evo par koraka kako napraviti profil na Pinterestu, i koristiti ga na najbolji način.

Korak 1 – Registracija na Pinterest

Registracija je vrlo laka. Možete se registrovati preko svog Facebook naloga, Gmaila, ili drugog servera koji koristite. Jednostavno odete na Pinterest sajt, i videćete ovakav pozdravni ekran.

Pinterest pravljenje profila

Zatim upišete mejl i lozinku, kao kod svake druge registracije. Pinterest se još naziva i “svetski katalog ideja”, pa ako ste kreativna osoba kojoj stalno treba inspiracija, ovo je savršeno mesto za vas.

Korak 2 – profil na Pinterestu / saveti

Nakon što ste se registrovali, popunićete nekoliko svojih podataka koji su potrebni za otvaranje profila, kao i upload-ovanje profilne fotografije. Sve to onda može izgledati ovako.

Pinterest pravljenje profila uputstva

Boards (table i čiode)

Pinterest sajt funkcioniše na principu tabli i čioda. Korisnik sajta pravi table pod različitim nazivima, i na njima “čiodama” odnosno pinovima, kači sve ono što ga zanima.

Table se organizuju nazivima. Npr., u okviru tabele koja se zove Automobili, pinujete sve što vas zanima konkretno na tu temu. Ono što je velika prednost Pinterest-a, jeste to što ćete u predlozima uvek naći nešto što je slično onome što ste pinovali.

slika

Table su jako dobre za organizaciju, na svom profilu imam preko 20 tabela vezanih za različite teme, a lako su pregledne i preko mobilnog telefona.


 

pinterest aplikacija na telefonu

Samo treba voditi računa da prilikom pinovanja neki pin koji je vezan, recimo, za modu, ne ode u tabelu koja je vezana za hranu i recepte, jer onda nećete znati gde vam je šta.

Pins (čiode) – ovo je zapravo najzanimljiviji deo sajta. “Pin” je vizuelni bookmark. Sve što se nalazi na Internetu, i što vas zanima i želite da sačuvate za kasnije, može biti pin.

Na samom sajtu se nalaze bilioni pinova, ali postoji opcija i da ono što pronađete na drugim sajtovima, možete da sačuvate na svom Pinterest profilu. Nakon što aktivirate profil, stići će vam obaveštenje za pin button, i nakon što ga aktivirate svaka slika na Internetu će u uglu imati pin button nakon što kursorom pokažete na nju.

U okviru sajta, svi pinovi, su zapravo fotografije, koje su linkovane. Ispod fotografije se nalazi kratak opis, a klikom na nju ste direktno upućeni na sajt kako biste dalje istraživali. Pin može biti sve – ukusna torta, vaša sledeća avantura, diy projekat, ili vaša ljubav na prvi pogled.

A kada pinovima treba put kući, sačuvate ih na svojim tablama (boardovima).

Pinterest pinovi kako se koriste

Likes & Tried

Pinove ne morate samo da sačuvate, možete i da ih lajkujete, i u tom slučaju će se sačuvati na kartici.

slika

Posmatrajte lajkovanje pinova kao tracker (praćenje) stvari koje vam se sviđaju.


 

Pošto je Pinterest prepun raznih ideja i projekata, od skoro postoji i obeleživač “tried” odnosno da li ste isprobali određenu ideju i da li ste zadovoljni time kako je ispalo.

Korak 3 – Ideje, projekti, inspiracija na Pinterestu

 

Nakon što ste aktivirali profil na Pinterestu (stići će vam confirm e-mail kao i za svaki drugi sajt). Vreme je da se pozabavimo konkretnim stvarima.

Primer pretrage neke kategorije na Pinterest-u

Klikom na karticu “Homefeed” možete da vidite uredno poslagane opšte kategorije koje se nalaze na sajtu. Klikom na neku od tih kategorija, upućeni ste dalje. Recimo da izaberemo kategoriju Food and drink, mogli biste videti sledeći prikaz.

Pinterest kategorija food and drink

U okviru ove kategorije, imate sužene podkategorije koje su vezane upravo za tu temu. Međutim, to nije sve: klikom na kategoriju Budget recipes, možete videti sledeći tip sadržaja.

Pinterest kategorija

Izbor je sužen na još teme bliže ovoj podkategoriji, i to se grana na taj način u zavisnosti od toga koliko je opšta tema. Ovo što smo videli na prethodnih par primeraka su već postojeći profili ili boardovi koje možete da zapratite.

Ukoliko vas zanima nešto baš konkretno, unesete u polje “Search” to što vas zanima. Kad smo već u kategoriji hrane, i vama konkretno treba recept za spremanje ručka, unesete “lunch” u polje pretrage.

Pinterest kategorije izbor

Ispod polja pretrage, pojaviće se još milion pinova vezanih za tu temu. Idejama nema granica. Savetujem da pogledate i ovaj video koji će vas dodatno motivisati za korišćenje ovog sajta.

Ako subscrub-ujete sajt, na mail će vam redovno stizati profili, boardovi, i pinovi koji su predlog za vas. Oni su uvek slični materiji koju ste već sačuvali na svom profilu.

Pinterest je na neki način u World Wide Webu ono što je smart telefon u svetu svih telefona. Jako je pametan, logičan, i povezuje stvari.

Podeli sa nama svoja iskustva sa Pinterestom. Imaš li neki koristan savet?

Podeli