Prednosti i mane najpopularnijih društvenih mreža

Društvene ili socijalne mreže danas su najpopularniji vid internet komunikacije. Društvena struktura sastavljena od pojedinaca koji se nazivaju „čvorovi“, povezani su specifičnim tipovima međuzavisnosti, kao što su: vizije, ideje, prijateljstvo, finansijski interesi, zajednički interesi, poverenje, znanje i prestiž. Naravno, sve ima svoje prednosti i mane, pa tako i družtvene mreže. Mi smo izdvojili najpopularnije i napravili kratak pregled.

drustvene mreze

Facebook

Najpopularnija društvena mreža na svetu. Broji preko 800 miliona registrovanih korisnika.
Prednosti: Pored pronalaska „davno izgubljenih“ prijatelja, mogućnosti brze komunikacije i objavljivanja dnevnih aktivnosti na zidu, jedina prednost ove društvene mreže jesu jos lajk stranice (page – mogućnost besplatnog reklamiranja), grupe i mogućnost slanja pdf i word fajlova.
Mane: Loša sigurnost korisnika i komplikovanost. Naime, kako biste zaštitili profil od neželjenih posmatrača, morate obaviti niz sigurnosnih postupaka, kao što je: deljenje prijatelja po grupama, označavanje privatnosti statusa itd. Takođe, svaki vaš pristanak na otvaranje aplikacije (ono dugmence „Allow“ ili „Dozvoli“ koje svi mahinalno pritiskamo) omogućava lakši pristup vašim podacima koje ste ostavili na profilu.

Twitter

Prednosti: Deljenje brzih, kratkih i jednostavnih informacija, slika i linkova. Nema nešto preterano polja za personalne informacije, što je plus za sigurnost korisnika. Za razliku od većine društvenih mreža, na tviteru postove drugih korisnika možete videti samo ukliko kliknete na opciju „follow“ na profilu korisnika. Za postavljanje tvitova ne treba vam puno vremena.
Mane: Ne postoji brza komunikacija, odnosno „chat“. Kako bi vaši postovi bili lakši za pretragu, morate dodavati „hashtag“ (#imehashtag) koji omogućava svrstavanje tvitova po temama. Sigurnost je na minimalnom nivou.

LinkedIn

Prednosti: Stvorena kao najveća biznis mreža, omogućava povezivanje sa raznim firmama i školama. U okviru ove mreže možete pristupiti različitim grupama u okviru kojih možete raspravljati sa drugim ljudma o svojim interesovanjima. Poznata je i kao „Fejsbuk za posao“. Kao biznis mreža, sigurnost je, u odnosu na ostale društvene mreže, na zavidnom nivou.
Mane: Nema zabave, a i potrebo je uožiti mnogo vremena. Komplikovanost.

Pinterest

Prednosti: Deljenje sopstvenih umeća na internetu. Na zabavan i jednostavan način možete drugima predstaviti svoja umetnička dela i talente. Potrebno je uložiti neku osrednju količinu vremena. Slike se mogu sortirati po temama. Sigurnost skoro da i nije potrebna, ukoliko pinterest koristite striktno u svrhe marketinga.
Mane: Nema mnogo mogućnosti za komunikaciju među korisnicima.

Google+

Prednosti: Komunikacija i deljenje unutar krugova, „hangout“ opcija – video chat u okviru grupe, kontrola nad postovima. Treba uložiti osrendju količinu vremena.
Mane: Još jedna društvena mreža koja pokušava da sustigne facebook. Zabava nije na zavidnom nivou. Sigurnost joj nije jača strana, kao i većini društvenih mreža.

Tumblr

Prednosti: Mala platforma za biznis blogovanje. Brzo i jednostavno deljene podataka sa ostalim korisnicima. Zabava na visokom nivou. Mogu se postavljati slike, video-fajlovi, tekstovi i statusi.
Mane: Ograničeno uređivanje profila, nakon nekog vremena izgubi se mogućnost praćenja postova. Potrebno je uložiti puno vremena.

Svi ćemo se složiti da je, na generalnom nivou, najveća mana društvenih mreža to što ih shvatamo samo kao zabavu, a vreme uloženo u njih je veće nego što mislimo. Zbog toga što odvlače previše pažnje, a i zato što se nas život sve više svodi na iste, često zaboravljamo na ono što je najvažnije – porodicu i prijatelje. Naš savet je da sledeći put sednete sa drugom ili drugaricom na kafu, umesto da sate provedete ispred računara.
[EPSB]

Možda Vas zanima i…

Birajte društvo

Da li krug ljudi u kom se krećemo treba da bude raznolik da ne bi upali u neke zamke koje mogu da nam iskrive pogled na svet?

[/EPSB]

Podeli