Kako smanjiti mašćenje kose

Mnoge cure su nezadovoljne svojom kosom, gotovo da ne postoji cura koja se nikada nije požalila na to kako joj teško pada njega kose i/ili održavanje frizure. Ovaj tekst je namijenjen onima čija se kosa brzo umasti, a nerijetko izgleda slijepljeno i nema života čak ni kada je čista. Ako vam se brzo masti kosa, pogledajte par saveta kako da vam kosa ostane čista duže i kako smanjiti mašćenje kose.

Mašćenje kose - ne pipajte kosu često i perite kosu naopako

 

#1 Spavajte sa zavezanom kosom

Pri tom se‚, naravno, ne misli da čvrsto zategnete gumicu i to pri korijenu glave, time ćete je oštetiti. Zavežite visoki rep par centimetara od korijena glave. Rep nemojte zategnuti prečvrsto, kao da idete u školu ili izlazak, ali nemojte to uraditi ni prelabavo jer će vam se rep svakako u toku noći pomalo opustiti.

Zategnite rep tek toliko da stoji. Ovim ćete spriječiti dodatno prljanje trljanjem kose o jastuk i tako će vam kosa duže ostati čista. Ukoliko ste svejedno planirali da sjutradan zavežete kosu taj dan napravite pauzu i nemojte je vezati dok spavate. Ovaj neobičan trik veoma pomaže.

#2 Ne perite kosu prečesto

 

Poznajem mnogo cura koje peru kosu svaki dan ili svaki drugi. Ovo nije dobro – što češće peremo kosu ona je sve zahtjevnija i potrebno je prati sve češće i češće. Probajte napraviti sopstveni plan kada ćete prati kosu shodno obavezama u toku sedmice.

Na primjer: ukoliko za vikend ne namjeravate nigdje izaći, kosu operite u četvrtak, a u nedelju je, koliko god da je prljava, držite zavezanu i ne izlazite iz kuće (ako baš morate stavite kapu).

Operite je ponovo tek u nedelju veče. Iako je u početku teško pridražavati se ovakvih pravila jer niko ne želi imati prljavu kosu, makar i u kući, ovo je jako korisno na duže staze. Kosa će nakon nekog vremena duže ostajati čista nego što je to bio slučaj prije.

#3 Češljajte kosu na nov način

Kada češljate kosu glavu okrenite naopako. Dobro raščešljate kosu i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane. Kada se kosa očešlja na ovaj način, izgledaće bujnija, a kada kasnije u toku dana spadne, izgleda sasvim pristojno.

Na isti ovaj način osušite kosu ukoliko vam inače nije bujna ni poslije pranja, s time da je u toku sušenja morate povremeno očešljati na stari način kako se ne bi zamrsila.

#4 Koristite suve šampone

Naravno, koliko god se trudili ne možemo postići da nam kosa izgleda savršeno baš uvijek kada to poželimo.

Kao zadnju pomoć koristite bebi puder ili šampon za suvo pranje kose. Najbolji efekat daju ako se nanesu kada kosa tek počne da se masti. Koji god „Balea“ šampon da sam koristila davao mi je odlične rezultate, ali svakako sami morate da isprobate koja marka vama najviše odgovara.

Suvo pranje kose produžava čistoću kose na dan, ponekad i dva. Nakon prestanka dejstva šampona poželjno je oprati kosu, a ne vezati je u rep, kako se ne bi vidjeli ostaci šampona.

Imate li vi još neki koristan savet kako sprečiti brzo mašćenje kose, i zadržati onaj suvi, blistavi sjaj duže?

Podeli