Književni klasici zbog kojih smo želeli da pođemo na putovanje

Ako ste u potrazi za izgovorom da priuštite sebi putovanje, ne morate više tragati – dovoljno je da pročitate neku od ovih knjiga! Ljubitelji književnosti, ali i oni koji to nisu, ali prosto obožavaju da tabanaju svetom, moraju pročitati knjige čiji sadržaj inspiriše na otkrivanje planete!

Knjige u knjižari

Ne samo da će vam književni klasici pomoći oko izbora destinacije, već će vam dati i sasvim novi ugao gledanja na svet i njegove destinacije, a priuštiće vam i kvalitetno vreme koje ćete provesti čitajući ih. Najbolji saveti za putovanja mogu se pronaći u turističkim magazinima, dok su knjige tu da vas još više motivišu i inspirišu, ali i obogate vaše znanje i rečnik. U nastavku teksta navešćemo samo neke od klasika koje morate pročitati, a koje će vas istovremeno motivisati na obilazak sveta!

Alhemičar – Paulo Koeljo

Jedna od najčitanijih knjiga u novijoj istoriji, Alhemičar, je priča o praćenju i sleđenju svojih snova. Prati putovanje mladog pastira koji ide iz Španije u Egipat, idući svojim putem, prateći svoje srce.

Na ovom putu on upoznaje svet, istovremeno učeći o smislu života i ljubavi. Ova knjiga, od korice do korice, ispunjena je inspirativnim citatima veličanstvenog Koelja. Alhemičar vas zato neće samo motivisati za putovanja i otkrivanje novih destinacija, već i na traganje za svojim snovima! Mada, svaki putoholičar je automatski i sanjar, zar ne?

Jedi, moli, voli –  Elizabet Gilbert

Ovo je knjiga koja se najviše preporučuje na svim mogućim čitalačkim sajtovima, kada je reč o knjigama koje inspirišu na putovanje. Predstavlja autobiografiju autorke koja se upućuje na put, tragajući za svojim snovima.

Nakon burnog razvoda, odlučuje da se uputi na put i bira tri zemlje koje će posetiti: prvo, u Italiju u kojoj uživa u gastronomskim čarima i hedonizmu; u Indiju, gde se nada da će se spiritualno pročistiti i razviti; a naposletku u Indoneziju (Bali), gde očekuje da će pronaći balans i ravnotežu života.

Tokom svog putovanja, Gilbert, sa svojim novim prijateljima i uzbudljivim destinacijama, polako počinje da shvata šta je ono što želi od života. Na kraju…pa, moraćete da pročitate sami. (Ako želite da varate, preporučujemo da odgledate istoimeni film).

Fotoaparat i mapa sveta

Zovem se crveno – Orhan Pamuk

Napisana od strane Nobelovca Orhana Pamuka, Zovem se crveno je knjiga koja predstavlja fikciju, ali istovremeno i hroniku, Istanbula i Otomanskog carstva. Dok čitate ovaj roman i pratite glavnu radnju priče – istraživanje ubistva poznatog umetnika, dobićete autentični prikaz istorije, umetnosti, kulture i duha bivšeg imperije i njene prestonice. Zovem se crveno mnogi doživljavaju kao odu bogatoj kulturno-istorijskoj strani Istanbula, koja se i dalje može ugledati na ulicama i zidinama ovog spektakularnog grada.

Jadnici – Viktor Igo

Kao jednoj od najpopularnijih destinacija na svetu, Parizu teško da treba dodatna turistička promocija. Ipak, knjiga Jadnici Viktora Igoa, uvek je tu da vas dodatno zainteresuje za istraživanje francuske prestonice.

Naravno, kada budete posetili Pariz prvo ćete otići do Ajfelove kule, Luvra i Trijumfalne kapije. Ono što Igo zapravo želi je da podstakne, jeste upoznavanje drugačijeg Pariza od onog znamenitog, bogatog i modernog. Jadnici će vas motivisati da bolje razumete ovu destinaciju, ali i njen drugi aspekt: siromašni, buntovni, revolucionarni, ljudskiji Pariz.

Rat i mir – Lav Tolstoj

Rat i mir predstavlja jedan od najpoznatijih i najkritikovanijih romana ikada napisanih. Rat i mir, kao i druga remek dela koja smo naveli, prosto morate da pročitate! Sem upoznavanja sa kompleksnim karakterima, radnjom i strukturom, koju fantastični Tolstoj obogaćuje originalnošću, on u ovoj knjizi daje duboki opis ruske kulture, istorije i društva, na taj način pišući odu Rusiji i njenom šarmu.

Nema sumnje da će vas ova knjiga motivisati na upoznavanje s ovom grandioznom, veličanstvenom zemljom i njenim impresivnim gradovima, među kojima se Moskva i Sankt Peterburg posebno izdvajaju. Naveli smo samo pet knjiga, jasno je da vas u knjižarama čeka mnogo veći izbor. Ipak, savetujemo da krenete od klasika književnosti, a na putovanjima posetite i knjižare, ko zna na kakva nova remek dela ćete sve naići! Ako ste u potrazi za dobrom knjigom za poklon – ove knjige su odlično rešenje! Ostalo je samo da vam poželimo divno čitalačko iskustvo i još lepše putovanje! Srećan put!

Podeli