Top 10 knjiga za poklon – preporuka studenta književnosti

Knjiga kao poklon uvek zvuči prikladno za diplomiranje, rođendan, godišnjicu ili neki drugi povod. Međutim, granica izmedju nekreativnog i inspirativnog poklona je tanka. Kome se drugom obratiti za savet nego kolegama sa Filološkog fakulteta koji knjige ne samo da čitaju već ih svakodnevno prožimaju. Prema tome, navesti top 10 poklon knjiga nije problem za nas.

Top 10 knjiga kao poklon

U nastavku teksta pročitajte top 10 knjiga kao poklon iz ugla studenta književnosti i sledeće poklanjanje dočekajte više nego spremni!

#1 ‚‚Norveška šuma’’ Haruki Murakami

Knjiga opisuje život mladih u Japanu šezdesetih godina na raelan gotovo ogoljen način, bez epiteta, bez ublažavanja i ulepšavanja. Sa svakom novom stranicom bicete srećni, ljuti, razneženi, tužni, ali jedno je sigurno necete biti razočarani. Pustite Bitlse, napravite čaj i saznajte zašto je ovo najčitaniji roman Japanskih studenata.

#2 ‚‚Sitničarnica kod srećne ruke’’ Goran Petrović

Ukoliko je poklon namenjen nekom ko zaista mnogo čita ova knjiga je sjajan uvod u jednu potpuno novu dimenziju kreativnosti gde je sam čin čitanja kreativniji od pisanja. Knjiga je zapravo portal u arkadijski svet mašte gde ćete se sresti sa ljubiteljima istog štiva koji istovremeno čitaju iste stranice.

#3 ‚‚Slika Dorijana Greja’’ Oskar Vajld

Radoznalost je ubila mačku. Pročitajte roman u kojem je egoizam opasniji od radoznalosti.

#4 ‚‚Ruski prozor’’ Dragan Velikić

Malogradjanksi prikaz života obojen ironijom. Sam roman je zanimljive kompozicije, naime, sastoji se iz tri asimetrična dela. Ovo je jedan od onih romana u kojima svako može naći sebe. Velikić kao dvostruki dobitnik Ninove nagrade svakako je pravi izbor čak i za sofisticiranije čitaoce.

#5 ‚‚Vukodav’’ Marija Semjonova

Ukoliko tražite je osoba za koju tražite poklon strastveni ljubitelj epske fantastike možda je ovo pravi izbor za Vas! Gospodar prstenova na staroslovenski način. Vešt ratnik iz roda Sivog Psa, vaspitan da čini samo dobro, kreće u osvetu! Radnja je jako dinamična, klupko se odmotava sa svakom novom stranicom, tako da ova knjiga povlači sa sobom VAŽNO UPOZORENJE: Ne poklanjati u ispitnom roku!

#6 ‚‚Sto godina samoće’’ Gabrijel Garsija Markes

Ukoliko želite da ispitate krajnje granice mašte, ova knjiga je pravi izbor. Moderna bajka o usponu i padu, ljubavi i mržnji, ratu i miru, mitu i stvarnosti. Pisac će vas provesti kroz mitski grad Makondo tokom sto godina sa sedam generacija porodice Buendija.

#7 ‚‚Crno u koloru’’ Srdjan Vučinić i Vladan Matijević

Za ljubitelje filma koji cene kvalitet TV sadržaja iznad svega. Sadržaj naglašava mogućnost izbora i raznovrsnost televizijske šeme. Naspram prizemnih rijalitija i takve vrste zabave stavlja adaptiran gogoljevski humor, okupivši velika ime srpske kinematografije.

#8 ‚‚Čarobni breg’’ Tomas Man

Kako se jedna poseta sanatorijumu završila sedmogodišnjim ostankom i borbom za definisanje istine. Hans Kastorp neprestano boru za neki viši život i ostvarivost savršene i čiste ljubavi.

#9 ,‚Mali Princ’’ Antoan de Sent Egziperi

Egziperi, koji je po zanimanju pilot, će vas, već na prvo čitanje, vinuti u marginalni prostor izmedju realnosti i mašte, zatim će vas vratiti godinama unazad u doba najnaivnijih želja i poimanja sveta. Knjiga koja u ljudima budi decu, a u deci ljude.

#10 ,‚Tako je govorio Zaratustra’’ Fridrih Niče

Najčitanije i najosporavanije filozofsko delo u XX veku. Govori o šamanu koji silazi sa svoje planine u cilju razmene mudrosti i iskustva sa narodom u podnožju.  Najbolje je citirati samog autora: Knjiga za svakog i ni za koga.

Koju knjigu ti biraš? Šta misliš koja je knjiga najbolja za poklon?

Podeli