Koja zanimanja će biti aktuelna u narednih 10 godina?

Prema istraživanjima marketinške kompanije Forrester, oko 25 miliona profesija bi moglo da nestane u narednih 10 godina zahvaljujući razvoju veštačke inteligencije. Međunarodni kineski radio (CRI) je predvideo da će razne profesije kao što su bibliotekari, turistički vodiči, osoblje za usluživanje klijenata potpuno nestati, a da će druge profesije, sa razvojem tehnologije, doživeti ekspanziju.  

Pogledajte koja bi to trebalo da budu najaktuelnija zanimanja u narednih 10 godina!

Dobre strane napretka veštačke inteligencije

Iako je izveštaj sa Svetskog ekonomskog foruma o budućnosti poslova iz 2019. godine jasno ukazao na to da će veštačka inteligencija biti glavni krivac zbog čega će do 2022. skoro 75 miliona poslova potpuno nestati, očekuje se da će upravo iz istog razloga biti otvoreno ni manje ni više nego 133 miliona novih radnih mesta!

Ministarstvo rada Sjedinjenih Američkih Država je podelilo izveštaj Američkog biroa za statistiku koji sugeriše da će do 2022. zaposlenost u IT industriji biti veća čak za 15%. Zanimanje softver developera je svakako popularno i dan-danas, zahvaljujući sjajnim uslovima za rad i benefitima koje ova grana industrije nudi svojim zaposlenima.   

Najtraženiji poslovi u budućnosti

Sa porastom privatnih firmi i preduzeća, raste i njihova konkurentnost, ali i porast potražnje zanimanja kao što su: marketing menadžer, osoba koja vodi računa o imidžu firme i porastu prodaje proizvoda ili usluge, finansijski menadžer, koji predstavlja “glavnu kariku” u očuvanju  i stvaranju novca firme, i stručnjak za analizu tržišta, tzv. “marketinški profesionalac” bez koga uspeh poslovanja ne bi bio moguć.

Takođe, očekuje se da će posao hirurga, medicinskih sestara, fizioterapeuta, analitičara za IT bezbednost, inženjera za modelovanje, računovođa i revizora biti i te kako traženo u budućnosti zahvaljujući sve većem broju slobodnih radnih mesta ne samo u SAD, već i na globalnom nivou. 

Uzimajući u obzir činjenicu da je jedna od najvažnijih stvari u životu svakog od nas odabir karijere i da su pitanja: “Čime želim da se bavim? Koji fakultet da izaberem? najčešća pri kraju srednjoškolskih dana, nadamo se da smo uspeli da vam sa ovim informacijama pomognemo u odabiru budućeg poziva! Srećno!

Podeli