Koje kulinarske specijalitete probati u Srbiji?

Srbija ima bogatu istoriju i dugu tradiciju. Na našim prostorima razvijale su se mnoge kulture, prošli su mnogi narodi, a njihov uticaj je ostavio tragove kako u izgledu gradova, običajima ljudi, tako i u ukusima kuhinjskih specijaliteta.

Serviran sto sa domaćim specijalitetima

Za srpsku kuhinju se može reći da je raznovrsna, bogata, aromatična, originalna i nezaboravna.

Srbija nudi širok spektar specijaliteta, riznicu ukusa i mirisa, a mi vam u nastavku teksta predstavljamo pojedine kuliranske specijalitete koje morate probati prilikom posete Srbiji, a ako ste odavde – obavezno upoznajte prijatelje iz inostranstva sa njima. 

#1 Sarma – kraljica trpeze

Sarma je internacionalni specijalitet i smatra se da ovo veličanstveno jelo vuče grčke, srpske i turske korene, pa ćemo zato primetiti razliku u sastojcima, ali i ukusima kada je jedemo u ove tri države. 

Sastojci od kojih se pravi sarma su pirinač, mleveno meso (juneće, svinjsko ili kombinacija ove dve vrste mesa) i kiseli kupus. Takođe, u vreme posta, služi se i posna sarma koja se sprema na različite načine, uglavnom od kiselog kupusa i pirinča uz dodatak različitih začina.

Ovo sočno jelo obavezni je deo slavske trpeze, a možete je probati u mnogim restoranima tradicionalne kuhinje širom Srbije. Bilo koja poznata kafana u Skadarliji će na meniju imati sarmu, a ambijent u kojem sedite će doprineti uživanju svim čulima.

#2 Ajvar – vesnik jeseni

Svi koji žive u Srbiji će moći da se slože sa tvrdnjom da je jedan od dominantnih mirisa jeseni upravo miris pečene paprike od koje se sprema ajvar. 

Tradicija pečenja paprike na našim prostorima se održava već decenijama, čak i u urbanim sredinama, a ljudi se snalaze na različite načine kako bi “se obezbedili” za zimu. 

Ajvar se sprema isključivo od crvenih paprika, a u nekim krajevima Srbije se dodaje i plavi patlidžan. Najpoznatiji ajvar dolazi sa juga naše zemlje, iz Leskovca, a 2012. godine je ovaj brend dobio i sertifikat Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO).

Na taj način je zaštićen naziv “Leskovački ajvar”, a ova “salata” postala je poznata ljudima širom sveta. 

Tegle džema poređane jedna pored druge

#3 Karađorđeva šnicla – najukusnija verzija mesa

Iako poznati kuvar Mića Stojanović nije uspeo da patentira recepturu za Karađorđevu šniclu iz nepoznatih razloga, u svetskoj istoriji je ostalo zabeleženo da je ovo ukusno jelo nastalo upravo po njegovim smernicama. 

Originalna receptura nalaže da se Karađorđeva šnicla sprema od telećeg buta punjenog kačkavaljem, koji se potom valja u prezle i jaja, a zatim prži. Popularan naziv za ovo jelo je i “devojački san”, a uglavnom se servira sa tartar sosom, krompirićima i limunom. 

#4 Gibanica – tradicionalni doručak

Mirisu vruće gibanice retko ko može da odoli, a ova pita pravi se u svim delovima naše zemlje. Glavni sastojci gibanice su sir, jaja i kore i sprema se ređanjem ili savijanjem kora (negde se naziva i savijača).

Poznato je da su Srbi ljubitelji svih mlečnih proizvoda, te dobar doručak često ne može da prođe bez domaćeg sira, kiselog mleka ili jogurta. 

#5 Leskovački roštilj – Brendirana hrana 

Južna Srbija, tačnije jablanički okrug se od 2018. godine može ponositi još jednim brendom – neverovatnim roštiljem. Koliko je roštilj popularan u Leskovcu, ali i čitavoj Srbiji govori i manifestacija pod nazivom “Roštiljijada” jedan od najvećih gurmanskih festivala na našim prostorima koji se održava svake godine.

Za 7 dana koliko traje manifestacija, obiđe je oko pola miliona ljudi. Dakle, sada znate šta da jedete kada odete na jug Srbije, a preporučujemo vam da za ukusan ručak odaberete jednu od kafana sa sertifikatom, kako biste mogli da uživate u autentičnom ukusu pljeskavica i ćevapa.

Dobro jelo zaslužuje dobro piće

Osim po raznovrsnoj i neodoljivoj kuhinji, Srbija se može pohvaliti i velikim izborom kvalitetnog alkoholnog pića. Nacionalno piće Srbije je naravno daleko poznata rakija, a osim od šljiva, ona se pravi i od dunja, jabuka, krušaka, oraha, višanja, i td. Ovo piće pronaći ćete u lokalnim kafanama, ali i u prestižnim restoranima u celoj Srbiji.

Pored rakije, kojom se Srbi ponose, te svaka srpska seoska kuća mora da je ima, naša zemlja se može pohvaliti kvalitetnim belim i crvenim vinom. Proizvodnja vina vezuje se za Vojvodinu na čijem plodnom tlu se uzgajaju različite sorte grožđa. 

Takođe, naglašavamo da uz ukusno jelo možete da poručite i neko od naših craft (zanatskih) piva, koja su poslednjih godina postala popularna i izdvojila se po aromi i kvalitetu. 

Na kraju možemo da dodamo da nećete pogrešiti u koju god region naše zemlje da odete. Svaki grad, selo, varošica ili planina ponudiće vam šarenolike kulinarske specijalitete čijim ukusima ćete želeti da se vratite. 

Podeli