Koje su najatraktivnije lokacije za život u Beogradu?

Spomenik Pobednik na Kalemegdanu

Beograd je najveći grad Srbije i predstavlja kulturološko-poslovni centar naše zemlje, koji privlači mlade ljude iz svih krajeva.

Kao metropola od gotovo 2 miliona stanovnika, Beograd nudi poslovne mogućnosti iz različitih sfera, pa je pogodan za stvaranje buduće karijere. Osim toga, u našoj prestonici se nalazi veliki broj državnih i privatnih fakulteta, kao i srednjih i osnovnih škola, pa je zato Beograd idealan grad za edukaciju. 

Podeljen je na 17 opština, a kroz pregršt prepletenih bulevara i uličica ponekada se teško snalaze i žitelji, zato ćemo u nastavku teksta odgovoriti na pitanje koje su to najatraktivnije lokacije za život u Beogradu?

Voždovac – mesto bogate istorijske i kulturne baštine

Poslednjih godina nekretnine na Voždovcu su sve traženije iz više razloga. Sa praktične tačke gledišta, ovaj kraj predstavlja zlatnu sredinu za gotovo sve što vam može zatrebati u vašoj svakodnevnici.

Linijama gradskog prevoza Voždovac je dobro povezan sa ostalim delovima grada, dovoljno je blizu centra da do njega možete stići brzo, a sa druge strane dovoljno udaljen da vam ne smeta gradska vreva. 

Kondominijumi i stambeni blokovi neprestano niču iz godine u godinu, zato se nećete mučiti da pronađete parking mesto, što može predstavljati veliki problem u metropolama.

Voždovac ima bogatu istorijsku i kulturnu baštinu. Iz ovog naselja su potekli Milunka Savić, Vasa Čarapić i Vožd Karađorđe, koji je baš sa ovog mesta poveo ustanike 1806. godine i prvi put oslobodio Beograd od Turaka. 

Zbog očuvanja uspomene na taj događaj naselje je prvo nazvano Voždovo predgrađe, a zatim i Voždovac. U njemu se danas nalazi fudbalski i atletski stadion Rajko Mitić, sportski centar Banjica, kao i brojne obrazovne ustanove i studentski domovi. 

Voždovac seče najveća ulica u Beogradu, Vojvode Stepe, koja se svojom dužinom od 7,8 km prostire od Autokomande do Kumodraža.

Vračar – prestižni deo Beograda

Vračar važi za prestižni deo Beograda i najgušće naseljen kraj prestonice. U prvim spisima koji datiraju još iz 1492. godine, ovo mesto se pominje kao Turska mehana od 17 kuća. 

Na Vračaru se nalazi znamenita građevina koja postaje jedan od simbola pravoslavlja – hram Svetog Save. U neposrednoj blizini hrama nalazi se Narodna biblioteka koja je osnovana davne 1832. godine, a te iste godine je knez Miloš naredio da se primerak svake knjige ustupi biblioteci.

Hram Svetog Save Ta praksa ne samo da je ostala do danas, već je i zakonom regulisana. Od svakog izdanja bilo koje izdavačke kuće na teritoriji Srbije, mora se ustupiti nekoliko primeraka u odštampanom i digitalnom formatu Narodnoj biblioteci. 

Vračar od davnina važi za boemsku četvrt. Nadaleko čuvene kafane kao što su “Zona Zamfirova” i “Čuburske lipe” bile su stecište pesnika, boema, književnika i novinara. 

Novi Beograd – poslovni centar prestonice

Novi Beograd je nastao nakon Drugog svetskog rata na levoj obali Save i danas se praktično pretvorio u gradić za sebe. 

Na Novom Beogradu se nalazi najveći broj poslovnih centara velikih kompanija, kao i skoro 20 osnovnih škola i 2 gimnazije, stoga je idilična lokacija kako za poslovne tako i za porodične ljude. 

Zgrada na Novom Beogradu

Biofilični stambeni blokovi imaju zaseban parking za stanare, zato je na Novom Beogradu najlakše pronaći mesta za parkiranje koja su baš iz tog razloga potpuno besplatna

Svaki od kompleksa zgrada ima svoj zeleni park, u kojem se stanari mogu saživeti sa prirodom, igrati sa decom, izvesti svoje kućne ljubimce i družiti se uz opuštenu atmosferu. 

Ukrašavaju ga 2 šoping centra, najveći studentski grad u Beogradu, dva keja pogodna za šetanje ili krstarenje, Muzej savremene umetnosti, a u ovom delu grada održava se i nadaleko čuvena manifestacija Beerfest.

Stari Grad – mesto odakle se Beograd počeo razvijati

Kada govorimo o Starom Gradu mislimo zapravo na sam centar prestonice. Od velikog je značaja, jer se Beograd počeo odatle razvijati i formirati u ono što je danas. 

Kako sama reč kaže, Stari Grad je jedan od najstarijih delova Beograda, pa se shodno time značajan broj istorijskih i kulturnih spomenika nalazi na Vračaru.

Beogradska tvrđava koja bdi nad ušćem Save u Dunav izgrađena je početkom 1. veka, a u ovom kulturno-istorijskom kompleksnu nalazi se i najveći Beogradski park, Kalemegdan

Podno tvrđave nalazi se Knez Mihailova ulica koja je jedna od najstarijih i najlepših ulica Beograda, niz čiju dužinu se nalaze arhitektonska zdanja koja predstavljaju svojevrsno svedočanstvo o razvoju našeg glavnog grada.

Beograd je grad koji se neprestano razvija i širi, koji se menja i koji je vrlo živ, pa određeni krajevi vremenom dobijaju ili gube draži. Pri odabiru mesta za život, potrebno je povesti se našim potrebama, pa shodno time izabrati neku od atraktivnih lokacija koje nam prestonica nudi.

Podeli