5 saveta – šta raditi pri kupovini polovnih automobila

Iako ne baš tako često, dešava se da se i studenti odlučuju za kupovinu automobila. Bilo da im je auto neophodan, bilo da su zaradili kintu i žele da kupe prevozno sredstvo, bilo da ih roditelji časte za uspešno studiranje. Kada se kupuje polovni automobil, mnogo toga treba uzeti u obzir, pa kupovina može postati veoma naporna. Zato pogledaj nekoliko saveta o tome šta raditi pri kupovini polovnih automobila, kako izbeći prevare sa polovnim automobilima, na šta obratiti pažnju i kako doneti pravu odluku, pogotovo ako to činiš po prvi put.kola

Kupovina automobila je velika i značajna odluka iz mnogo razloga i nema potrebe razglabati o tome. Hej, pa velika odluka je odlučiti se i za kupovinu farmerki ili patika kada je budžet tanak, a kamoli kada je u pitanju automobil za koji ćeš izdvojiti značajnu sumu novca, verovatno višu od 800 evra, a koja potencijalno može da ode do 3-4 hiljade (malo ređe kada su u pitanju prvi studentski automobili). Iako su to pare o kojima najčešće možemo samo da sanjamo, čak ni sama cena polovnih automobila nije toliko značajna koliko jeste potreba da taj auto bude kvalitetan, dobro očuvan i dovoljno izdrživ do neke sledeće značajnije kupovine. Možda i najbitnije jeste da izbegnete prevare i uvaljivanje prethodno havarisanih automobila. Zato počnimo od početka.

#1 – Dobro razmislite koji automobil želite da kupite

Koliko god kliše zvučalo, zaista jeste bitno dobro razmisliti i doneti odluku o tome „Koji automobil ja zapravo želim?“. Dobro ne toliko koji želim, već koliko mogu da ga platim. Dobro ne toliko koliko mogu da platim, već koliko mogu da izdvojim za njegovo godišnje održavanje, gorivo i registraciju. E u tome leži ključ dobre kupovine, pogotovo ako ste tek izašli iz auto škole ili ako kupujete prvi automobil.

Jasno je da svi maštamo o tome da iz prve vozimo neki Audi, BMW ili nešto manje i brže, sa čime smo se igrali kao klinci, samo da ovaj put proizvođač automobila nije Burago. Ali mora se gledati realno na kupovinu automobila, jer auto postaje cimer sa kojim živite, a koji će skoro sigurno biti neracionalan potrošač „zajedničkog budžeta“ ako ga ne odaberete na pravi način. Zato pokušajte da ga primirite dobrim izborom automobila i uzmite sve bitne faktore u obzir.

Za studente koji žive u Beogradu, idealno će biti malo vozilo koje „troši kao upaljač“ i koje ćete lako moći da parkirate u centru grada. Verovatno na pamet prvo padaju marke automobila kao što su Fiat Punto i Opel Corsa, međutim studenti često kupuju starije automobile poput Golf dvojke. Čak iako živite na periferiji ili nekim prostranijim krajevima Beograda, i dalje je ideja da se kupe ekonomični automobili koji će štedeti vaš budžet i obavljati posao kako treba. Idealna opcija je da automobil ide na gas, s obzirom na to da je gas kao gorivo najjeftinije, ali ako planirate manje motore i druga goriva kao što su benzin i dizel, mogu biti ekonomična.

Ipak, ako studirate u Beogradu ili nekom drugom gradu i mestu u Srbiji, ali često putujete van grada do svojih ili zbog posla, najverovatnije vam treba nešto veći automobil koji će poslužiti za često preseljavanje, poput nekog karavana, ali opet je bitno razmisliti o njegovoj ekonomičnosti. Okej, poznato je da mladi često vole brzu vožnju i testiranje svojih granica, što nažalost rezultuje visokom stopom stradanja mladih u saobraćajnim nesrećama, koja se prema podacima iz 2015. godine postepeno smanjuje, ali Vi zato znate bolje! Nije vam potreban auto sa velikim i zahtevnim motorom, već nešto što će vas sigurno prevesti od tačke A do tačke B, bez ikakve žurbe. Kada je bezbednost saobraćaja u pitanju, čini se da na tome intenzivno radi i zakonodavstvo Srbije. Pa se sećamo kada se predlagala maksimalna dozvoljena zapremina motora za mlade i neiskusne vozače, odnosno snaga motora u konjskim snagama. Šta će biti od toga u buduće ostaje da se vidi, pa da se vratimo na našu temu. Dobro istražite koja je marka automobila za vas, snaga motora i koji model rešava Vaše potrebe.

Kada se odlučite da kupite automobil bitno je da procenite:

  • Svoje buduće potrebe za vožnjom;
  • Koliko ćete se često voziti;
  • Koje ćete razdaljine prelaziti kolima;
  • Koliki Vam je budžet za gorivo i održavanje automobila;
  • Koliko želite da platite za automobil.

#2 – Odredite maksimalnu cenu do koje idete i slobodno se cenkajte

Iako je na ovo pitanje već pružen delimičan odgovor, zista jeste bitno da procenite koliko ste spremni da izdvojite za svoj novi polovni automobil. Cene polovnih automobila variraju iz godine u godinu, od ponude i tražnje, kupovne moći i drugih faktora, ali najviše variraju od očuvanosti, kvaliteta, izgleda i starosti automobila.

slika

Ono što je važno da zapamtite jeste to da je u pitanju korišćen auto, kojem cena nije fiksna, te imate apsolutno pravo da se cenkate i zahtevate da se cena snizi.

Pogotovo ako ste samostalno ili uz stručnu pomoć proverili pravo stanje automobila i zaključili da auto ne vredi koliko je traženo. Nemojte pokušavati da snizite cenu neracionalno i previše ispod tražeme cene jer ništa nećete postići osim što će Vas prodavac automobila automatski otkačiti. Budite pametni i ne snižavajte cenu za više 10 – 15 % osim ako imate čvrste dokaze da je automobil neočuvan, nefunkcionalan ili da je prosto pokvaren. Ako prodavac zaista želi da proda svoje vozilo, vrlo lako ćete se naći na razumnoj ceni koju ste spremni da platite, a koja će zadovoljiti potrebe prodavca.

#3 – Na šta treba obratiti pažnju kada se radi procena automobila

Kada ste se konačno odlučili da kupite automobil, i kada ste suzili potragu na nekoliko oglasa ili ponuda polovnjaka, nemojte žuriti. Kontaktirajte vlasnike svakog od njih i dogovorite proveru i procenu automobila. Ako je moguće zahtevajte od vlasnika da malo detaljnije ispriča o kolima najpre preko telefona, kako biste odmah saznali da li se tu krije nešto što nije naglašeno kroz oglas, a ako sve deluje u redu možete da odete i uživo proverite stanje. Postoje neke osnovne karakteristike automobila po kojima možete i sami zaključiti da li auto vredi traženog novca i da li je uopšte vredan kupovine. Kako mehaničke prirode kola, tako fizičkog izgleda i performansi automobila.

slika

Ako niste stručni, izdvojite novac za auto mehaničara ili povedite sa sobom nekog drugara koji zna o automobilima.

A) Mehanika i rad automobila

Kada je u pitanju motor automobila, najbolja opcija je da otvorite haubu i najpre vizuelno proverite izgled motora. Da li postoje neki znakovi rđe, kako izgledaju kaiševi, da li postoje neke rupe i pukotine, kako od oka izgledaju ostali delovi. Da li izgledaju očuvano? Kada se auto upali kakav je zvuk motora i vibracije. Ulje u motoru automobila može puno reći o tome kako se prethodni vlasnik ophodio prema vozilu. Otvorite poklopac i proverite da li ima ulja, nakon što obrišete poklopac i vratite ga ponovo, proverite da li ima ulja na njemu. Koja je boja ulja? Ukoliko je potpuno crno ili previše tamno znajte da vlasnik nije vodio računa o svom automobilu kako bi trebalo i zanemarivao je redovno menjanje ulja. Takođe, dosta informacija može pružiti ponašanje motora kada se poklopac od ulja na motoru otvori dok je automobil upaljen. Na osnovu dima, prskanja ili neometanog rada motora može mnogo toga da se zaključi. Obavezno proverite pređenu kilometražu jer tako najbolje možete reći koliko je auto zaista star, iako je moguće da je vlasnik vraćao pređenu kilometražu, što se opet može uočiti kompletnom slikom automobila. Ako je kompletno izakan auto i papiri kažu da je staro vozilo, a kilometraža nerealno niska, gotovo sigurno je prodavac nešto čačkao. Naravno mnogo toga može da kaže i samo paljenje automobila, da li pali iz prve, pravi li neke probleme pri tome, kakav je kontakt.

B) Paljenje automobila i test vožnja

Nakon što ste prethodno upalili automobil prva stvar koju uočavate jeste da li instrument tabla i sve što treba funkcioniše kako treba. Zatim kako rade brisači, podizači stakla i uopšteno elektronika. Signalizacija? Ako automobil ima klimu, obavezno proverite da li klima radi kako treba. Dajte klima uređaju malo vremena da se zagreje odnosno ohladi i procenite da li je sve kao što je prodavac prvobitno rekao. Da li kvačilo pravi probleme pri paljenju automobila? Da li je menjač ispravan? Kada otpočnete vožnju proverite koliko se glatko menjaju brzine i osećate li neko neuobičajeno trzanje. Kočnice su jedna od najbitnijhi stavki, pogotovo kada je u pitanju bezbednost u saobraćaju, koja bi trebalo da bude prioritet kada su mladi vozači u pitanju.

Kada testirate kočnice, krećite se brzinom od oko 30 km/h i naglo zakočite te proverite kako se automobil ponaša. Da li je odmah reagovao, da li koči u mestu ili je nastavio da se kreće. Takođe možete stati i na blagom nagibu, te polako puštati kočnicu i proveriti koliko su kočnice dobro podešene i zategnute, da li škripe i da li se auto trza. Tokom vožnje obavezno obratite pažnju i na centriranje volana.

C) Limarija – čuvajte se havarisanih automobila i prevara

Iako smo je stavili kao poslednju stavku zbog svog značaja, limarija automobila je ipak ono što prvo upada u oči. Pre nego što uopšte uspete da proverite performanse automobila i njegove tehničke karakteristike, proverite u kakvom je stanju izgled automobila. Upravo zbog toga je neophodno da osim osnovnog izgleda automobila malo „zagrebete ispod površine“ tako što ćete proceniti stanje i očuvanost limarije.

Obavezno proverite one delove automobila koji najčešće dolaze u kontakt sa vodom tj. one delove koji se najviše habaju. To su svakako delovi oko točkova, trap, vrata automobila, kao i branici i gepek (u gepeku ispod tapacirunga (etisona) ne bi trebalo da bude nikakvih rupa u limariji). Proverite kvalitet i očuvanost farbe, da li je u pitanju prva farba ili je automobil naknadno farban manje kvalitetnom farbom. Ukoliko je prodavac rekao da auto nije bio udaran, ali Vi ne verujete, obavezno malo lupkajte rukom po sumnjivim delovima i tražite standardni zvuk metala. Ukoliko zvuk bude bio tup, automobil je gitovan i dorađivan, i postoji velika verovatnoća  da je auto bio udaran. Zato budite svesni da izgled ume da prevari, kao i sam prodavac koji se potrudio da sakrije sva oštećenja automobila. Nažalost, u tome se nekada ide do krajnjih mera da prodavac pokušava da uvali automobil koji je već davno trebalo da poseti auto otpad, pa umesto da kontaktira agencije za otkup polovnih automobila i starih vozila, kao što je recimo http://otkupautomobila.rs/ , on pokušava da izvuče novac za svoj havarisani automobil, iz džepa poštenih kupaca, tako što će ih obmanuti sređivanjem i doterivanjem. Bilo da je saobraćajna nesreća ili vreme pregazilo automobil, oštećenja se mogu uočiti. A za to je definitivno preporučljivo odvesti automobil kod automehaničara koji će nakon podizanja vozila moći lako da prepozna da li je automobil bio slupan, zatim dorađivan i naknadno podešavan. Ukoliko postoje značajne razlike u fiksiranju delova koji bi trebalo da budu simetrični ili jednaki sa obe strane, stvar je jasna.

#4 – „Ne verujte prodavcu, čak iako je komšija.“

Najlakše rečeno „sto ljudi, sto ćudi“. Zato budite svesni da ima svakakvih prodavaca. U krajnjem slučaju stavite sebe u poziciju prodavca i dobro razmislite šta bi Vaš interes bio. Maksimalna moguća zarada za auto koji realno ne vredi traženu sumu, ali je cena postavljena visoko kako bi se snizila do zadovoljavajuće zarade. Međutim, ono što se ne može predvideti jesu maločas pomenute nečasne namere prodavaca, koji prosto želi da se reši svoje krntije u koju je uložio dovoljno da na prvi pogled auto izgleda kao da nema nikakav problem. Naravno da to ne biste uradili Vi, ali ovakve stvari se događaju i treba ih se čuvati. Naravno da ćete verovati svom komšiji kog verovatno ceo život i gledate kako se ophodi prema svom vozilu, ali bolje sprečiti nego lečiti i zato generalizujemo da ne treba verovati čak ni komšiji. Kao što smo rekli, proverite pravo stanje automobila uz stručnu pomoć, izdvojite nešto novca ako je potrebno i to će doneti dugoročnu prednost.

#5 – Oprema automobila i registracija su važna stavka

Nakon što ste manje više preolomili da želite da kupite automobil, i nakon što ste uzeli u obzir sve elemente što model, što cenu i utisak o automobilu, njegove performanse i karakteristike, definitivno se raspitajte o tome šta još možete dobiti uz auto ako ga kupite. Šta uz njega dostavlja Vaš prodavac, kao i do kada traje registracija. Naravno da će biti dosta lakše ukoliko je automobil još uvek registrovan, pa ne morate barem o tome razmišljati dok izdvajate novac za kupovinu, ali čak i ako nije registrovan, iskoristite to kao priliku da snizite cenu još malo. Ako prodavac zaista želi da ga proda, on će to i učiniti.

Ako čak i znate sve ove stavke, nije loše podsetiti ih se pred kupovinu, kako ne biste propustili priliku da proverite nešto i kako ne biste obavili nepromišljenu kupovinu. Javite nam šta vozite, kakva su vaša iskustva bila pri kupovini prvog automobila i kakav savet imate za svoje kolege. 🙂

Podeli