„Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrediš“

Verujem da se svakom od nas dešava da s vremena na vreme pomislimo kako ne bi bilo loše da testiramo ili poboljšamo znanje nekog stranog jezika, ili pak počnemo upoznavanje sa nekim novim. Sa mogućnostima koje internet pruža to zaista ne bi trebalo da oduzme puno našeg vremena. Ali, kako je vremena uvek malo, uvek se nađe nešto preče. Zato smo rešili da na jednom mestu predstavimo razne mogućnosti koje su nam na raspolaganju.

Pozdrav na raznim jezicimaZnanje stranog jezika je prosto stvar koja se danas podrazumeva, bilo na poslovnom ili privatnom planu. Jezik je živa stvar. Rečenica koju toliko puta čujemo, ali zaista jeste tako. To što smo nekada učili jezik, bez daljeg usavršavanja i konverzacije, ne znači da će zauvek ostati u sećanju.

Kada kažemo strani jezik, nekako svi uvek prvo pomislimo na engleski, univezalan jezik, koji se govori svuda. Možda za početak, ne bi bilo loše da svako od nas proveri svoje trenutno znanje, kako bi znao gde i kako nastaviti dalje. Deluje kao veliki posao. Treba naći školu jezika koju želite da pohađate, otići tamo, uraditi test, pa tek onda krenuti sa učenjem. Takođe, za nekoga možda drugi faktori da to ne uradi mogu biti preovlađujući, strah od neznanja, da će  loše uraditi test, morati da krene sa mnogo nižeg nivoa nego što očekuje. Bilo kako bilo, postoji drugi izlaz. Kao što smo napomenuli, internet nudi mnoga rešenja. I sami smo se u to uverili, i uradili par testova. Sa samo nekoliko klikova i minuta vašeg vremena možete pronaći testove koji će oceniti vaše znanje.
Postoje različiti testovi, podeljeni po nivoima,  zatim podeljeni po oblastima, ukoliko želite posebno da proverite znanje vokabulara, čitanja ili gramatike, ali takođe postoje i opšti testovi. I sami smo probali, i verujte za ono što ste verovatno dugo odlagali, za pola sata vremena možete dobiti odgovor.

Mi vam predlažeme nekoliko njih:

Sada kada znate gde ste, možete planirati naredni korak, nastavak učenja. Postoji puno načina, zavisi da li vam je potreban sertifikat, da li jezik želite da naučite samo zbog sebe, da biste bili u mogućnosti da se sporazumete, recimo na putovanjima. Škole jezika, obično prvi i možda najbolji izbr, tačno određeni programi po kojima se radi, knjige, profesori, rad u grupi. Ali, ukoliko ste osoba koja ne voli obavezu, i niste sigurni da možete da ispoštujete tajming svakog časa, to isto možete raditi i kod kuće sa privatnim profesorom, ili čak i samostalno, uz cd-ove, rečnik, knjige, ukoliko smatrate da na ovaj način možete savladati jezik.
Takođe, danas postoje i sajtovi koji nude online učenje jezika.

Ovo su načini za koje ste i sami znali, nema tu mnogo pomoći koju smo vam pružili. Ali, da li ste se nekada zapitali kako to kroz svakodnevne aktivnosti, pa i zabavu, možete učiti?

Želite da pogledate film ili seriju, uradite to bez prevoda, ili sa engleskim titlom. Iznenadićete se koliko ovo može biti efikasno. Neke fraze, izrazi iz svakodnevnog govora će se prosto urezati u vašem pamćenju. Putujete negde, naučite makar osnovne reči zemlje u koju idete, kako da se sporazumete sa ljudima na ulici, zamolite za pomoć, naručite omiljeno piće ili hranu u restoranu. Ko zna, možda vam se baš taj jezik svidi, pa nastavite da ga usavršavate.

Takođe, postoje mnoge mogućnosti za putovanja za mlade i studente. Prakse, volontiranja, kampovi, rad u inostanstvu. Recimo, međunarodni kampovi, prilika da se susretnete sa ljudima iz različitih zemalja, osim toga što ćete biti primorani da se sve vreme sporazumevate na stranom jeziku, verovatno će vam biti zanimljivo da od svakog naučite makar po neku reč na njihovom maternjem jeziku.

Konverzacija je najbolji način da zadržite rutinu i pobljšate znanje, i svakako oslbodite se straha pričanja na stranom jeziku, zato kada god vam se ukaže prilika iskoristite je.
Probajte i druge načine učenja, svašta možete naučiti i kroz zabavu! 🙂

Podeli