Kratak vodič za kupovinu odeće – birajte pametno

Iako odelo ne čini čoveka, ono je zaduženo za njegovu celodnevnu udobnost i dobar osećaj na koži. Svakoga dana, svako od nas iz svog ormara bira udobne komade garderobe, kreira raznovrsne odevne kombinacije i na taj način ističe svoj lični stil. 

prikaz raznovrsne odeće

Kako biste uvek imali šta da obučete, važno je da pametno kupujete i vodite se određenim pravilima, te zaboravite na onu čuvenu izjavu – nemam šta da obučem

Ipak, u savremenom vremenu u kome živimo, nije sasvim jednostavno odabrati garderobu u kojoj ćemo se ujedno osećati komforno, ali i lepo. Ako želite da se u vašem ormaru nalazi garderoba u koju ćete jedva čekati da uskočite, nastavite sa čitanjem i informišite se o čemu treba da mislite prilikom odlaska u šoping. 

#1 Materijali igraju ključnu ulogu za prijatan osećaj na koži

Prilikom kupovine garderobe kvalitet na prvom mestu treba da bude svima koji cene prijatan osećaj na koži i udobnost koje mogu da pruže isključivo kvalitetni materijali. 

Kada se nađete u prodavnici odeće, sigurni smo da vam pogled prvo padne na one upečatljive natpise “sale”, “akcija” , “poslednje sniženje” i cene ispisane intenzivno crvenom nijansom. Ipak, pre nego što smestite odabrane komade u korpu, nakratko se zaustavite. 

Sa unutrašnje strane odevnog predmeta koji ste odabrali, informišite se o sastavu i poreklu odabranog proizvoda.

 Neretko se dešava da upravo impulsivnom kupovinom, povučeni popustima, u ormar smestimo nekvalitetne komade od veštačkih materijala koji podstiču znojenje i čine da se osećamo neprijatno u sopstvenoj koži. Naravno, to ne znači da kvalitetna garderoba ne može biti na akciji, već da treba pažljivo birati. 

Da li se pitate koje materijale treba da birate za garderobu?

devojka koja razgleda odeću u radnji

Pamuk – materijal na kome će vam koža biti zahvalna

Nežan i mekani pamuk odličan je prirodni materijal koji će dozvoliti vašoj koži da diše i pružiti vam udobnost tokom čitave godine. Neke od njegovih ključnih osobina su otpornost prema toploti, habanju, toplotna provodljivost, kao i mnoge druge karakteristike, na kojima će vam koža biti zahvalna. 

Ukoliko se odlučite za kupovinu odeće kvalitetnih brendova koji za izradu odeće koriste pamuk visokog kvaliteta, možete biti sigurni da prijatan osećaj neće izostati, a čak ni nakon brojnih pranja u veš mašini, materijal se neće pohabati, a boja će zadržati postojanost. 

Pamuk je posebno važan tokom kupovine programa za spavanje i donjeg veša koji dolazi u kontakt sa najosetljivijim delovima našeg tela. 

Viskoza – idealna opcija za letnju sezonu

Iako je poluveštački materijal, viskoza je definitivno na vrhu liste najprijatnih materijala, posebno za letnju sezonu. Viskoza se dobija od celuloze iz drveta, pa se podvrgava određenim hemijskim procesima prilikom obrade i tako se dobija matrijal kakav poznajemo. 

Nežna na dodir, sa izuztnom moći upijanja vlage i visokim stepenom elastičnosti, predstavlja jedan od najboljih materijala za krojenje letnjih komada garderobe poput haljina. 

Izuzev pamuka i viskoze, na listu kvalitetnih materijala možemo dodati svilu, lan i vunu. Kada birate odeću od kvalitetnih materija, možete biti sigurni da u vaš ormar unosite sjajne komade koji će vam dugo trajati. 

#2 Birajte jednostavne vanvremenske krojeve 

Jednostavna odeća pruža vam brojne mogućnosti. Bela majica kratkih rukava i klasičnog kroja odlično će se uklopiti uz kvalitetan džins. Kada obujete jednostavne štikle, obučete jednobojan ili karo sako i stavite minimalistički nakit – kreirali ste sjajnu poslovnu kombinaciju. 

Ista ta bela majica poslužiće vam za osmišljavanje ležernog stila za odlazak na piće ili šetnju gradom. Jednostavno, iskombinujte je sa dubokom suknjom ili se opet odlučite za farmerke i ovog puta odaberite patike. 

U vašem ormaru osim bele majica definitivno treba da se nađu i druge klasične boje poput crne i teget. Takođe, savetujemo vam da prilikom kupovine uvek mislite na udobnost i stavite je ispred forme. 

Klasični krojevi bluza, majica, ali i donjih delova odeće uvek će biti u modi. Budući da se modni trendovi menjaju svake sezone, kupovina sezonske garderobe jedna je od najčešćiš grešaka koja vodi ga bacanju odeću svake sezone i bespotrebnim troškovima. 

Nadamo se da vam je naš kratak vodič pomogao da promenite navike u kupovini i u svoj garderober uvrstite kvalitetne komade odeće koje ćete jedva čekati da obučete!

Podeli