Kako do organizovanog i urednog ormara

Ako studirate van svog rodnog mesta, onda sigurno znate koliko je naporno konstantno se spremati za put kući da biste posetili porodicu i prijatelje. Pakovanje kofera, raspakivanje i ređanje garderobe izuzetno zamara i oduzima dragoceno vreme za učenje ili uživanje. 

Međutim, ako je ormar u vašoj studentskoj sobi u svakom trenutku uredan, ovaj posao će biti mnogo lakši. Pročitajte kako da u nekoliko koraka uredite i organizujete svoj ormar i ubrzate svako pakovanje za put.

 

#1 Izvadite svu odeću iz ormara 

Kako ne biste sklapali, sortirali i iznova izmeštali garderobu sa jedne na drugu policu, gubili i vreme i volju da nastavite sa sređivanjem nereda, prvo izvadite svu odeću iz ormara! To će vam pomoći da odmah procenite kolikim prostorom raspolažete i koliko odeće zapravo imate.

Ispražnjene police, fioke i drvene ili plastične ofingere najpre obrišite krpom i sredstvom za čišćenje prašine, da ne biste čiste stvari ređali u prašnjav ormar. Izluftirajte majice, farmerke, košulje i ostalu garderobu koju ćete sigurno svakodnevno nositi. Ukoliko ste je već oblačili ili ako je dugo stajala, operite je. 

Iskoristite i prednosti mašine za sušenje veša, te ostavite čistu odeću da se u ovom korisnom uređaju brzo osuši. Tako ćete uštedeti i vreme za sušenje i za peglanje, jer modeli ovih mašina svojom toplotom ispravljaju većinu izgužvane garderobe od pranja. 

Ostale komade odeće, za koje niste sigurni da li ćete ih nositi, isprobajte i odlučite da li ćete ih zadržati ili ih se rešiti!

 

#2 Rešite se nepotrebne garderobe 

Postoji jedno staro pravilo koje kaže da ako niste nešto nosili u poslednjih godinu dana, onda vam zapravo ni ne treba. I zaista je tako! Ako ste već prošli čitavu jednu sezonu, a niste imali potrebu ili želju da obučete određenu bluzu ili duks, vreme je da oslobodite ormar takve nepotrebne garderobe i napokon je se rešite. 

To ne znači da morate višak odeće da bacite. Naprotiv, pantalone i blejzere koje ste nosili na seminarima ili predavanjima, a nisu više u vašem stilu, poklonite svom mlađem bratu, sestri ili prijatelju koji tek kreće na fakultet. 

Ostalu održavanu odeću, neoštećenu i očuvanu garderobu koju ne mogu da nose vaši bližnji, možete da prodate na nekom od sajtova na kojim se licitira i kupuje polovna odeća, i tako zaradite dodatni novac. Ili razmislite da donirate očuvanje komade odeće nekoj dobrotvornoj organizaciji, poput Crvenog krsta. 

 

#3 Pravilno sklopite odeću

Kako bi naše bake i mame rekle, garderoba u ormaru mora da bude “pod konac”! Da biste takvu urednost postigli, morate sve komade odeće prvo pravilno sklopiti pre nego što ih poređate u garderober. 

Ako se potrudite da valjano složite sve gaćice, podmajice i džempere, to će vam kasnije uštedeti prostor na policama i poštedeće vas ponovnog peglanja stvari koje se veoma lako gužvaju sklapanjem. 

Zato, sitnije komade odeće, poput donjeg veša i šalova, koje planirate da stavite u kutije ili fioke, jednostavno urolajte. Majice skloplite tako što ćete najpre spojiti njihove dijagonalne krajeve, te ih preklopiti po sredini. Svečanije pantalone izrađene od finijeg materijala, lagano za njihove ivice okačite na ofinger, dok ostale koje nosite za neke manje formalne prilike, možete samo preklopiti i poređati na police ormara. 

 

#4  Poređajte garderobu

Sledi najbitnitiji deo – ređanje garderobe! 

Odeću možete složiti u garderober prema tipu, boji ili sezoni kojoj su namenjene Ukoliko imate veliki broj pamučnih majici kratkih rukava, posložite ih na istu policu, od svetlije ka tamnijoj boji. Ako nemate dovoljno mesta u ormaru da poređate i letnju i zimsku garderobu tako da se jasno vide svi komadi odeće, onda jakne, kapute i prsluke, koje ne nosite tokom toplijeg vremena, spakujte u kutije i sklonite na neko suvo mesto van vašeg šifonjera.

Naravno, najbitnije je da odeću koju svakodnevno nosite držite na policama i u visini vaših očiju, jer će vam tako omiljene trenerke, rolke ili suknje uvek biti nadohvat ruke. Kupaće kostime, marame i ostale sitnice koje vam nisu toliko potrebne odložite u dnu ili na najvišim policama ormara, tako da vam ne smetaju kada iz njega vadite i ređate ostalu garderobu.

Kada napokon sredite svoj garderober i posložite stvari onako kako vama najviše odgovara, nemojte dozvoliti da se nered u njemu ubrzo opet napravi.   

 

#5 Održavajte ormar urednim

Kada ste već bili vredni i obavili prethodna četiri zahtevna koraka, ostanite dosledni u sređivanju i organizovanju. Tako će vam biti lakše da umesto velikih i napornih sređivanja garderobera za koja su vam potrebni sati, odvojite svega nekoliko minuta nedeljno da redovno održavate ormar urednim. 

U danima kada odlučite da čištite sobu, potrudite se i da posvetite vreme uređivanju odeće u ormaru. Sve majice, bermude, pantalone i šorceve koje ste u brzini dok ste vadili ostalu garderobu iz šifonjera, pomerili i izgužvali, ponovo sklopite i vratite na svoje mesto

Sređivanje garderobera ne mora da bude zamorno! Ako se jednom rešite nepotrebne garderobe i jasno odredite na kojoj će polici stajati šta, svako naredno organizovanje ormara biće sve lakše i neće vam oduzimati puno vremena. 

Podeli