Kućni ljubimci i učenje

Ukoliko živite sami, niste u dobrim odnosima sa cimerom, bliži se ispitni rok, a vi baš i niste sasvim spremni za sve kolokvijume u sledećem mesecu, možda je došlo vreme da razmislite o nabavljanju novog malog ukućanina. Čak i ukoliko živite sa roditeljima i dešavaju vam se više-manje slične stvari, kućni ljubimac bi mogao mnogo toga da promeni.

macka

Kolege sa Barking Royalty bloga nam otkrivaju da kućni ljubimci, a najviše psi, često su presudni za energiju u domu. Oni će naterati vas i vaše ukućane da podelite zajedničku obavezu, ali takođe i da se ujedinite u provođenju vremena s njim.

Psi su najčešće spominjani kada je u pitanju razvoj ličnosti – ukoliko deca odrastaju sa njima, ona postaju otvorenija i odgovornija. Ipak, ukoliko niste imali kućnog ljubimca kao mali, nije sve izgubljeno. Pas je uvek dobrodošao da podeli radost i tugu sa svojim gazdom.

Verovali ili ne, kućni ljubimac može da vam pomogne da lakše prebrodite stresne periode. Psi i mačke su poznati po tome što umeju da prepoznaju negativni naboj kod ljudi i „isisaju ga“ iz njih. Tako će vaš pas ili mačka najčešće prekinuti svaku bučnu raspravu i umiljavati vam se dok se ista ne prekine.

Čak i kada je reč o sitnim svakodnevnim stvarima, psi mogu da se pokažu kao vrlo korisni – pomislite samo koliko biste više bili fizički aktivni. I tako, umesto što biste cele dane provodili zatvoreni u kući i gledali serije u nedogled, sebi biste napravili malu ali neophodnu pauzu za šetnju vašeg ljubimca. Šetnje pasa su se odavno pokazale kao uzajamno korisne, kako za njih, tako i za nas.

Ukoliko niste sasvim spremni da se obavežete na dug period i kupite psa, možda biste mogli da razmislite o „iznajmljivanju“ jednog. Naime, postoje agencije koje se bave privremenim udomljavanjem pasa – tako biste dobili malog privemenog kućnog ljubimca koga biste čuvali, a kasnije vratili u azil. Mada, ubeđeni smo da se ne biste tako lako rastali s njim.

Kada je reč o učenju, jedno istraživanje sprovedeno u Ohaju je potvrdilo da studenti koji imaju kućne ljubimce zaista bolje podnose stresne periode. Psi pomažu svojim gazdama da se osećaju manje usamljeno, a samim tim i više produktivno u svakom aspektu života.

Ispitanici su zamoljeni da popune anketu sa pitanjima o uticaju kućnog ljubimca na njihovu svakodnevnicu. Skoro četvrtina je potvrdila da ih oni zaista čine aktivnijim i više skoncentrisanim, a 13% studenata je reklo da su im ljubimci pomogli da prebrode teške periode, bilo da je reč o fakultetskim obavezama ili ličnim problemima.

Verovatno i sami pretpostavljate da psi zaista mogu da vam promene dan – na primer, ukoliko se vraćate umorni sa predavanja a znate da imate još mnogo obaveza, ko će vam više pomoći od veselog ljubimca koji će vas oduševljeno dočekati na vratima?

Možda će vam ovo zvučati kao kliše, ali psi su takođe jako važni kada je reč o socijalizaciji – osim što će biti omiljeni stanar u zgradi ukoliko imate psa, vaš ljubimac će vam takođe pomoći da lakše pričate sa ljudima. A, na kraju krajeva, šta je bolje od pauze za učenje koja podrazumeva kratku šetnju i ćaskanje sa drugima?

Jedna jako važna stvar kada je reč o kućnim ljubimcima jeste ta da se oni sve više preporučuju ljudima sa specijalnim potrebama, ili čak u smislu terapije, kako bi oni koji se suočavaju i sa najmanjim unutrašnjim problemima umeli da se brinu o nekome i upoznaju ljubav i predanost.

I razmislite – ukoliko pas zaista može da pomogne nekome da se izleči od depresije, koliko bi on doneo radosti u vaš život?

Naravno, nabavljanje psa i briga o njemu nije tako jednostavna stvar. Ukoliko niste sasvim sigurni u svoju odluku, možda bi bilo najbolje da se dobro preispitate. Osim ljubavi i pažnje, kućni ljubimci zahtevaju i mnogo ulaganja u njih. Ukoliko ste često odsutni i pomalo neodgovorni, probajte da napravite male korake – sprijateljite se sa nekom lokalnom bezopasnom lutalicom i pokušajte da joj iznesete činiju sa hranom i vodom, a zauzvrat se poigrajte i pomazite sa njom. Garantujemo da će i to imati velikog udela u vašem raspoloženju.

Kada je reč o nabavljanju kućnog ljubimca, uvek se vaga između obaveza i užitka koje dajemo i dobijamo. Ipak, često nismo svesni da oni mogu mnogo više da pomognu nama nego što mi pomažemo njima. Odnos psa i čoveka je onaj u kom i jedan i drugi daju minimalno, a dobijaju maksimalno. I zato, svaki put kada poklonite životinji makar malo pažnje, ona će znati kako da vam se oduži.

Iz svega gore navedenog, možemo da zaključimo da ukoliko imate dovoljno uslova za nabavljanje kućnog ljubimca, definitivno bi trebalo to da uradite – bićete opušteniji i odgovorniji, a ujedno i srećniji. A zar to i nije sve što biste mogli da tražite od malog krznenog prijatelja?

Podeli