Majstor i Margarita analiza – Mihail Bulgakov

Majstor i Margarita analiza dela Mihaila Bulgakova pomoćiće vam za spremanje lektire. Roman Majstor i Margarita je jedinstven po svojoj neobičnoj strukturi, jer njegova kompozicija stvara roman u romanu. U narednom tekstu možete pročitati prepričanu lektiru Majstor i Margarita i kratku analizu likova.

Priča sadrži dve osnovne fabule koje se odvijaju paralelno. U prvom delu priče polako se uvode elementi fantastičnog koji se mešaju sa realnošću, dok u drugom delu elementi fantastičnog prevladaju skoro u potpunosti.

Prva priča govori o Majstoru, književniku u Moskvi, koji krajem dvadesetih godina dvadesetog veka, piše roman o Ponciju Pilatu i Hristovom suđenju. Ta priča o Ponciju Pilatu je druga fabula romana.

  • Pisac: Mihail Bulgakov
  • Književni rod: Epika
  • Književna vrsta: Psihološki, sociološki, satirični, ljubavni i roman-parabola
  • Vreme radnje: Dvadesete godine dvadesetog veka i tridesete godine nove ere
  • Mesto radnje: Moskva i Judeja

Majstor i Margarita analiza lektire

Prva knjiga

Roman počinje razgovorom književnog urednika i presednika književnog udruženja, Berliozom, s mladim pesnikom, Bezdomnim, o nepostojanju Hrista. Razgovoru se pridruži jedan stranac koji se predstavi kao stručnjak za crnu magiju. Započinje priču o Ponciju Pilatu koji je osudio i ubio nevinog čoveka, Ješua Ha-Nocri. U toku priče stranac nagovosti Berliozu tragičnu sudbinu koja će ga zadesiti. Nakon završene priče sudbina se ostvari tako što Berlioza pregazi tramvaj. Bezdomnim pokušava da uhvati stranca smatrajući ga odgovornim za Berliozovu smrt, ali u tom pokušaju proglašavaju ga ludim.

Stručnjak za crnu magiju, Voland, se pojavljuje u Berliozovom stanu. Stan je delio sa direjtorom pozorišta Dihodejevim. Voland mu pokazuje ugovor po kome će se u tom stanu vršiti sesanse crne magije i pošalje ga na Jaltu. Time je započeo niz nestanka ljudi i raznih čuda koja su izazvala paniku u Moski.

Istovremeno, Bezdomni u ludnici upoznaje Majstora koji mu priča kako je napustio svoj posao i posvetio se pisanju romana o Ponciju Pilatu. Roman je doživeo neuspeh i Majstor ga uništava. Uprkos podršci svoje ljubavi, Margarite, Majstor nije uspeo da ponese neuspeh i završava u ludnici.

Druga knjiga

Margarita Nikolajevna je imala trideset, bila udata za uspešnog čoveka iz Moskve i živela u vili. Ipak, bila je nesrećna. Videla je Majstora na ulici i odmah se zaljubila. Otada mu je najveća podrška u pisanju.

Margarita očajna zbog rastanka sa Majstorom, prihvata ponudu Azazela da bude kraljica na sotonskom balu koji priređuje Voland. Voland nakon niza čuda kojima je Margarita svedočila i pretrpela odluči da joj ispuni želju i ponovo vidi Majstora. Oni se sastaju u podrumu gde je Majstor nekada pisao svoj roman.

Voland odlučuje da Majstora i Margaritu pošalje u smrt. Nakon popijenog čarobnog napitka postanu mrtvi za ceo svet, ali u stvari otputuju u večnost sa Volandom. Na tom putu sretnu Poncije Pilata. Majstor oslobadja njegov duh i nakon toga on nestaje, ali nestaje i Voland. Tada Majstor i Margarita otputuju u večnost.

Nakon nestanka Volanda i njegovih čuda stanovnici Moskve se smire, a Bezdomni odluči da napiše roman umesto loših stihova.

Analiza likova dela Majstor i Margarita

Glavni likovi u romanu su: Majstor, Margarita, Voland, Poncije Pilat i Ješua Ha-Norci.

Majstor

Majstor je glavni lik, ali se nigde u romanu ne pojavljuje njegovo pravo ime i prezime. Napisao je roman o Ponciju Pilatu i Ješui. Pisao je šta je hteo i kako je hteo, zbog čega mu roman dobija loše kritike. Nakon čega završava u ludnici i tako izgubio svoju ljubav. Majstor je talentovan i ambiciozan, ali i egocentričan čovek kojeg neuspeh romana potpuno slomi.

Margarita

Pre nego što je upoznala Majstora vodila je bezvredan život, iako je bila bogato udata. U Majstoru je prepoznala talentovanog pisca i sve vreme mu je bila podrška. Kada je odlučio da spali roman uspela je da spasi nekoliko stranica. Pristala je učestvovati u demonskom balu i time dokazala kolika je njena ljubav. Ona predstavlja simbol ljubavi i požrtvovnosti prema drugom čoveku.

Voland

On je sotona koji je posetio Moskvu kao profesor crne magije. Uvek je nosio obično sovjestko odelo, crni plašt, skupe cipele, štap sa crnom drškom, ima jedno zeleno, drugo crno oko, nakrivljena usta zbog ošiljka, pušio lulu i stalno sa sobom nosio tabakeru.

Poncije Pilat

Okrutan čovek koji je osećao sipmatije prema Ješui prilikom njegovog saslušanja. Patio je od migrene od čega ga je Ješua izlečio. Pokušao je da spreči njegovo pogubljenje, ali nije uspeo i zbog toga se kajao ceo život.

Ješua Ha-Norci

Putujući filozof iz Nazareta kojeg opisuje Voland, ali i Majstor u svom romanu. Podseća na Isusa, ali se ipak dosta razlikuje od njega.

Majstor i Margarita citati koje vredi pročitati

“Prati me čitaoče. Ko ti je rekao da ne postoji prava, večna ljubav? Tom lažljivcu ću prljavi jezik odseći! Prati me čitaoče, i samo ja ću ti pokazati takvu ljubav.”

“Da, čovek je smrtan, ali nije u tome sva nevolja. Loše je to što je on ponekad iznenada smrtan. Eto u tome je trik! I što nikako ne može da kaže šta će raditi večeras.”

“Rukopisi ne gore.”

“Jedini razlog što neću odustati od stvati koje me čine tužnim je taj što me istovremeno čine srećnim.”

“Shvatite, jezik može sakriti, ali oči nikad.”

“Nikoga nemojte moliti. Nikada i ništa, posebno ne one koji su jači od vas. Sami će ponuditi i sami će sve dati.”

“Sve će biti dobro na kraju. Svet je izgrađen na tome.”

Majstor i Margarita film

  • Postoji domaća ekranizacija ovog romana iz 1972. godine, film nosi naziv  kao i roman, Majstor i Margarita.
  • Mogu se naći i drugi filmovi po motivima ovog romana, ali i ruska serija Majstor i Margarita.

Mihail Bulgakov – biografija

Mihail Bulgakov je rođen u Kijevu 15. maja 1891. godine, a umro je u Moskvi 10. marta 1940. godine.

Završio je medicinu i radio kao lekar. Godine 1923. prelazi u Moskvu i započinje život profesionalnog književnika.

Pisao je pripovetke, drame i romane. Prvi značajan roman bio je “Bela garda”, koji je napisan i za pozornicu i kao dramsko delo nosi naziv “Dani Turbinovih”.

Dela koja nisu odgovarala vladajućoj polotici nisu ni objavljena. Poslednje delo objavljeno za života je pripovetka “Morfij”. “Majstor i Margarita” je delo koje je Bulgakov najduže pisao, oko deset godina, a objavljeno je trideset godina nakon njegove smrti kada je već stekao svetsku slavu.

Podeli