Sam svoj majstor – Mali kućni trikovi #3

Kućne majstorije su korisna znanja koja su svakome od nas ponekad potrebna. U trećem tekstu serijala „Mali kućni trikovi“, potrudili smo se da pomognemo majstorima u kući. Slavina curi, a nemate gumicu pri ruci? I za to ima leka. Uštedite na prostoru, iskoristite nešto staro da napravite nešto novo. Budite praktični a uz sve to naučite i kako da napravite čokoladni sapun.

alat i oprema

 

Sam svoj majstor je treći deo serijala „Mali kućni trikovi“, koji će vam pomoći u raznim realnim situacijama koje u udžbenicima ne možete susresti. Pogledajte ostale delove:

Kućni trikovi uradi sam

Prilikom održavanja bicikla nikada ga nemojte čistiti vodom već mali deo krpe umočite u petrolej i njom prebrišite. Nepristupačne delove očistite četkom.

Ako ekser kucate u drvo, može se desiti da se drvo raspukne. To možete izbeći ako ekser premažete sapunom. Isto važi i za šraf. Stari sapun možete koristiti i za podmazivanje rajsferšlusa, obeležavanje odeće na mestima gde treba da se prekroji i sl. Ako ste za ekser napravili preveliku rupu, umotajte ekser u malo papira, pri čemu bi papir trebalo da bude dovoljno čvst i elastičan kako ova improvizovana potpora ne bi bila preslaba.

Ako vam curi česma, a nemate drugu gumicu, može poslužiti i parče kanapa premazano uljem.

[button link=“https://beleske.com/kako-odrzavati-odecu-mali-kucni-trikovi-4/“ target=“new“]Sjajni trikovi za održavanje odeće[/button]

Flaster je korisno sredstvo za majstorije u kući. Ukoliko treba da zakucate ekser u ploču od keramike, stavite flaster na to mesto, pa tek onda zakucajte ekser. Zid se neće oštetiti kad ukucavate ekser ako na to mesto prethodno zalepite komadić selotejpa.

Ukoliko se grejete na drva, nemojte bacati ljuske od krompira, već ih ostavite da se dobro osuše, jer su odlična zamena za novine. Ukoliko vam na drvenom stolu ostane fleka od alkohola, presecite jedan krompir na pola i dobro istrljajte to mesto.

Ako primetite da se u kuhinji ili u kupatilu voda zadržava u odvodnim cevima, s vremena na vreme u odvodne slavine ili u kadu uspite jedan decilitar sone kiseline. Kiselina će rastvoriti nakupljeni kamenac i sve organske otpatke koji su se zadržali u cevima. Možete koristiti i koka kolu, samo sipajte 2 litra koka kole uveče u sudoperu.

Sveća u svećnjaku će duže goreti ako oko fitilja, pre nego što je zapalite, stavite malo soli. Sveće će duže goreti i trajati ukoliko ih držite nekoliko dana u frižideru. Predebela sveća može se lako istanjiti ako se njen donji kraj stavi pod mlaz vrele vode. Stavljajući je u svećnjak dok je još meka, ona će dobiti potrebnu debljinu.

Ako prozori prilikom otvaranja ili zatvaranja škripe, premažite drvene delove parafinom ili voskom. Kad ključ počinje da zapinje u bravi, nikako ne valja upotrebiti silu. Rezultat tad može biti da se on zalomi. Umesto toga ključ treba namazati parafinom (sveće) i onda otključavati bravu. Može da posluži i kap lakog ulja za podmazivanje mašina za šivenje.

Kad bojite prozore, na oknima ostaju tragovi koji se kasnije mogu teško otkloniti. Namažite, pre nego što počnete da bojite, ivice okna prepolovljenom glavicom crnog luka ili sirćetom i boju ćete posle lako ukloniti.

Razbije li vam se neki stakleni ili keramički predmet, opasne sitne deliće najlakše ćete pokupiti navlaženom pamučnom vatom. Njom pređite preko cele površine na kojoj postoji opasnost od zaostalih delića – one će se same uhvatiti na vatu. Sve zajedno umotajte u novine i bacite.

Pukotine na nameštaju od drveta mogu se začepiti ubacivanjem žutog (pčelinjeg) voska, pa ga zatim izravnati sa površinom nameštaja pomoću zagrejanog peroreza.

Sam svoj majstor razni saveti

Komarci vam neće remetiti miran san ako na stočić kraj postelje stavite saksiju sa geranijumom (muškatla) ili čašu sa buketićem svežih grančica paradajza. Da bi se otarasili mrava, najbolje je sipati griz na mesta gde se pojavljuju. Insekte odbija jak miris kafe, kao i vodka. Sa praznih bočica od parfema skinite poklopac i stavite u ormar i tako se sigurno otarasite moljaca.

Od delova šarenih haljina koje više ne nosite možete napraviti torbice i vrećice za ostavljanje tankih čarapa, pojaseva i raznih sitnica kojih u domaćinstvu uvek ima na pretek.

Ako lomljive stvari šaljete poštom, zamotajte ih u vlažan novinski papir. Zalepiće se, i tako ćete sačuvati lomljivu pošiljku.

Daščica za luk se vremenom iskrivi. Ispravljanje je jednostavno. Daščicu treba dobro navlažiti vodom, a zatim staviti neki težak predmet koji će prekriti celu površinu. Ostaviti da stoji 24 sata.

Ukoliko prilikom prepravke haljina treba da oparate šavove, to ćete najbolje uraditi žiletom. Da se ne biste posekli, jednu stranu žileta čvrsto uglavite u čep od plute. Prsti će na taj način imati sigurniji oslonac, a potezi žiletom će biti precizniji.

Kad gumeni suđer otvrdne, treba ga potopiti u toplu vodu u koju je naliveno sirće, pa dobro izgnečiti. Tako će mu se vratiti elastičnost.

Izgrebano staklo ili plastika na časovniku izglačaće se na sledeći način: u mali tanjir staviti po pola pepela od cigarete i talka, vrlo malo alkohola i u tu smešu umočiti vatu i uporno trljati staklo. Na kraju ga očistiti vatom natopljenom alkoholom.

Ako postoji sumnja da vam plinska boca ili crevo propušta gas, nemojte to proveravati primičući zapaljenu šibicu jer to može biti opasno. Poslužite se radije jednim sunđerom natopljenim u dobro sapunjavu vodu pa njime pređite sumnjiva mesta. Ako se pojave vazdušni mehurići znaćete da je to mesto gde gas izlazi.

Pogrešno nalepljenu marku na pismu želite da odlepite, a da se ona pritom ne ošteti. Evo kako: stavite ispod i iznad mesta gde je marka nalepljena komadić hleba pa taj „sendvič“ pritisnite nečim teškim i ostvite da tako stoji desetak minuta. Marka će se odvojiti, a lepak se neće oštetiti.

Ako se krpa od jelenske kože (za brisanje prozora i automobila) ukruti, to znači da je izgubila svoju prirodnu masnoću zbog ispiranja u vodi sa savremenim deterdžentima. U tom slučaju treba je potopiti u mlaku vodu i dobro natrljati dobrim, starim, domaćim sapunom koji sadrži masnoću. Kad se izgnjavi tako da sve bude u peni, ostavite je tako pola sata, pa potom isperite opet u mlakoj vodi.

Kad vodoravne linije ravnomerno prelaze preko ekrana televizora, protresite malo kabl antene. Ako se pri tome slika za kratko vreme smiri, znači da je negde slab kontakt u kablu, pa treba nabaviti nov.

Da bi se oštri delovi makaza zaštitili da se ne istupe ili da se neko neoprezan njima ne povredi postoji jednostavno rešenje: treba uzeti komadić gumene ili plastične cevi takvog prečnika koji će omogućiti da se cev bez većeg zapinjanja navuče na oštre delove makaza – sve do samih prstenova za držanje prilikom rada.

Običan naprstak od plastike može začas da se preobrati u malo „jastuče“ za igle. U naprstak treba ubaciti komad plute u koju će se zabadati vrhovi igala.

Da bi konac, uglavnom onaj kojim se prišiva dugmad, bio čvrst i duže trajao, treba ga pre upotrebe provući dva-tri puta kroz vosak.

Termometar u čijem se stubu živa zgrudvala i razbila u kuglice treba staviti u toplu vodu, koja će podići živu i spojiti grudvice. Kada stub žive postane ponovo kompaktan, stresti termometar, koji je tada normalno upotrebljiv.

Ako je stalak za kišobrane pri dnu uzan, pa se svaki čas lako pretura, stavite na dno malo peska koji će, pored stabilnosti, omogućiti i upijanje vlage koja klizi niz kišobran.

Čak i ako je zatvorena bočica, dešava se da se lak za nokte zgusne. U tom slučaju dodajte nekoliko kapi čistog alkohola. Lak će postati opet tečan.

Možete iskoristiti pirinač da osušite elektronske uređaje tako što ćete uređaj staviti u posudu punu pirinča i ostaviti ga preko noći.

Nalepnice se lako skidaju ako samo nju premažete razređivačem. Vodkom ili acetonom lako možete skinuti preostali lepak od nalepnice. Ako to ne funkiconiše, sa svih površina, lepak od nalepnica lako se skida ako ga prelepite krep trakom, pređete preko nje ivicom novčića nekoliko puta, pa je zatim skinete. Ukoliko ostane lepak, postupak ponovite sa novim parčetom krep trake.

Ukoliko je cd prljav ili malo izgreban, pokušajte da ga blago istrljate papirnim ubrusom na koji ćete prethodno staviti malo paste za zube. Nakon toga uklonite pastu što bolje, kako ne bi pokvarili čitač.

Kućne majstorije ideje

Plastične kutije za hranu dobre su za odlaganje igala, dugmića i drugih sitnica. Kutije od cipela možete takođe koristiti za sortiranje alata ili čuvanje stvari.

U ostavu ili ormar možete staviti cev ili drvenu motku na koju ćete okačiti sve sprej boce ili kravate, marame i ešarpe.

Tegle mogu služiti za čuvanje začina, umesto vaza ili za odlaganje olovaka.

Konzerve od kafe možete koristiti umesto saksija.Plastične čaše od jogurta, kiselog mleka ili pavlake možete kasnije koristiti kao čaše za piknik. Takođe, mogu se koristiti kao ukrasi za vrtne zabave, tako što se oblepe ukrasnim papirom ili nalepnicama, izbuši se nekoliko rupa na dnu kroz koje se provuče gumica za tegle ili kanap.

Kutija za jaja može da se koristi na više načina. Pošto dobro skuplja vlagu, njome možete obložiti dno kese za smeće ili je koristiti kao podmetač za mokru obuću. Možete je koristiti za potpalu, a ako nemate drugih ideja – kao paletu za tempere, jer je ne morate prati.

Stare čarape možete koristiti da zaštitite obuću u toku krečenja.

Kese od hartije koje se obično bacaju, mogu dobro da posluže za ostavljanje vunenih šalova, i čarapa preko leta. Ako u njih stavite malo naftalina i dobro zatvorite sačuvaće vunene stvari od moljaca.

Takođe, mnoge stvari možete napraviti sami, a mi vam dajemo  sledeću ideju.

Čokoladni sapun

Za pravljenje potrebno:

  • 120 grama tečnog sapuna
  • 20 kapi ulja sa aromom čokolade
  • 2 kašičice kakao praha

Tečni sapun sipati u manju šerpu i kuvati ga na tihoj vatri. Kada se otopi, izvadite dve velike kašike sapuna i pažljivo ga mešajte sa kakaom dok ne dobijete gustu pastu. Pastu pomešajte sa mirišljavim uljem, pa sve dodajte u preostali istopljeni sapun. Smesu sipajte u modlu željenog oblika i ostavite da se hladi najmanje pola sata.

Napomena: Vodite računa da ne bude deci na dohvat ruke, jer se može desiti da ga zamene za čokoladu.

Majstor u kući nije teško biti ako se malo potrudite. Nadamo se da će vam naši saveti i ideje  pomoći da savladate kućne majstorije i postanete sam svoj majstor tako da većinu stvari možete da uradite sami.

Podeli