Na šta brucoši treba da obrate pažnju kada traže stan

Za većnu studenata, pronalaženje pravog stana u kome će živeti tokom studija može da bude prilično komplikovano. Posebno ako ste brucoš i prvi put dolazite u veliki grad koji ne poznajete dobro. 

Iako sa jedne strane postoji velika potražnja, imajte na umu da u velikim gradovima postoji i velika ponuda kada su u pitanju stanovi za iznajmljivanje. Vaš glavni zadatak je da na vreme počnete sa pretraživanjem, ali i da posebnu pažnju usmerite na nekoliko detalja vezanih za stambeni prostor koji će biti vaša baza tokom studiranja. Ako ste brucoš i tražite smeštaj obavezno uzmite u obzir sledeće detalje. 

#1 Visina kirije

Ukoliko imate ograničen budžet, birajte mudro! Cene kirija variraju u zavisnosti od lokacije, veličine stana i njegove opremljenosti. Tako na primer, za jednosoban stan u centru ili za grasonjeru, gotovo izvesno je da ćete morati da izdvojite i duplo više novca nego za smeštaj iste kvadrature na periferiji. 

U univerzitetskim centrima Srbije, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu cena smeštaja na dobrim lokacijama može biti i par puta veća nego na periferiji grada. Pa čak i ako stan nije u centru, ali je blizu fakulteta, njegovo iznajmljivanje takođe može koštati i do 50% više u odnosu na udaljenije lokacije. 

Ako ne stojite najbolje finansijski a niste dobili studentski dom ili ne želite u njemu da živite dok studirate, potražite nešto udaljeniji i jeftiniji smeštaj. Gradski prevoz je u većini slučajeva dobro organizovan, pa iako vam se neki stan čini daleko od fakulteta, ne mora da znači da će vam biti potrebno puno vremena da do fakuteta i stignete. Ukoliko ste vozač i imate sopstveni automobil, lokacija će biti još manje važna. 

#2 Opremljenost stana

Stan koji iznajmljujete može da bude prazan ili namešten. Iznajmljivanjem praznog stana možete dosta uštedeti, jer su takvi stanovi daleko jeftiniji, ali ih je i teže pronaći. Ipak, nije nemoguće. 

Ukoliko tražite takav stan onda imajte na umu da ćete morati da organizujete prevoz sopstvenog nameštaja, ali i frižidera, mašine za pranje veša i drugih kućnih uređaja. Na internetu možete relativno jeftino pronaći polovne električne uređaje, koje možete koristiti dok ste na studijama ili možete popraviti neke stare, ukoliko ih imate kod kuće. Na primer, ako imate staru veš mašinu koja trenutno nije u funkciji na ovoj stranici možete pronaći servisera sa iskustvom koji će vam reći da li se isplati popravljati uređaj i koliko bi vas još mogao služiti. Možda to bude jeftina popravka a mašina može raditi još narednih pet ili šest godina, koliko vam je potrebno za školovanje.

Sa druge strane, veliki broj studenata traži isključivo opremljene stanove. Danas je standard da svi stanovi, pored uređene kuhinje i kupatila, moraju imati i dodatne električne uređaje poput televizora, klime i mašine za pranje veša. Što je stan opremljeniji električnim uređajima veća je verovatnoća da će onaj ko ga izdaje tražiti veću kiriju. Zato razmislite koji od električnih uređaja će vam zaista biti potrebni za vreme studiranja i prema tome tražite namešten ili nenamešten stan.

#3 Blizina fakulteta

Blizina fakulteta je još jedan veoma važan faktor koji studenti visoko rangiraju kada je u pitanju traganje za stanom. Naravno da je velika prednost ukoliko iznajmite stan u neposrednoj blizini fakulteta. Neće vam trebati puno vrema da odete do fakulteta, pa ćete moći i malo duže da odspavate, a ovo je pogotovo važno kada se umorni i iscrpljeni od dugih vežbi i predavanja budete vraćali kući.

Takođe, razmislite i o blizini menze. Najveći broj studenata se hrani u studentskim restoranima. U stvari, bolje je reći da je jako mali broj onih koji ne koriste usluge studentske menze. Dok ste na fakultetu i kada imate pauzu između predavanja i vežbi lako je otići do menze na ručak. Međutim, u danima kada nemate predavanja, može biti prilično zamorno tri puta dnevno ići i vraćati se do studentskog restorana, ako vam on nije u blizini. 

#4 Veličina stana

U zavisnosti od toga da li želite da budete sami u stanu ili sa cimerom/cimerima – razmislite o kvadraturi stana i o broju soba. Studenti koji borave u privatnom smeštaju, bar što se tiče Srbije, najčešće iznajmljuju stanove koji su manje kvadrature, jednosobne ili garsonjere, i u njima borave sa bar još jednim studentom. 

Naravno, studenti iznajmljuju i stanove veće kvadrature, ali ih je onda uglavnom više u stanu. Što je više ljudi u stanu to će troškovi po čoveku biti manji. Na taj način možete uštedeti novac koji će vam dobro doći za druge namene. Ipak, nije dobro ni da u stanu bude previše stanara, jer je u gužvi veoma teško organizovati se oko učenja. 

Sa druge strane, neki studenti vole da uče u čitaonici na fakultetu, pa im je stan koji iznajmljuju potreban samo kako bi prespavali ili odmorili se od učenja uz društvo. Zato, kada se odlučujete koji stan da iznajmite, uzmite u obzir to da li ćete biti sami u njemu ili ćete imati cimere. Da li stan ima dovoljan broj soba za sve i da li ćete moći neometano da radite na zadacima vezanim za vaše školovanje. 

#5 Brzina interneta

U digitalnom dobu u kome živimo, internet nije više luksuz, već jednostavno potreba. I ne samo da ga onaj ko izdaje stan mora obezbediti, već on mora da bude i dovoljno brz, posebno kada su studentski stanovi u pitanju.

Iako postoji mogućnost, pre svega da preko mobilnih operatera kupite interent, u većini slučajeva on neće zadovoljiti potrebe prosečnog studenta. Ovo se posebno odnosi na studente koji žele da steknu svoja znanja na polju programiranja, dizajniranja, ili modeliranja. Superbrzi računari i stabilna i brza internet konekcija su za njih apsolutno neophodan alat. 

Nadamo se da će vam saveti iz ovog teksta biti od koristi kada tražite vaš prvi studentski stan. Želimo vam da što brže pronađete smeštaj po vašoj meri i naravno, da budete uspešni studenti! Srećno! 

Podeli