Najbizarnije turističke atrakcije širom sveta

Kada birate destinaciju za putovanje, sigurno razmatrate mnogo detalja, ali verovatno vam se retko dešava da u brošuri turističke agencije pronađete neke bizarne atrakcije koje privlače turiste. Saznajte kojih 10 čudnih destinacija širom sveta turisti obožavaju.

Lutka iz Meksika

Ostrvo lutaka, Meksiko

Ova čudna turistička atrakcija nalazi se južno od Meksiko Sitija i predstavlja dugo napušteno ostrvo koje je sklonište Don Huana Santane, lečenog alkoholičara, koji godinama održava ostrvo.

Lutka sa ostrva lutaka

Legenda kaže da je Don Huan bio svedok davljenja devojčice u obližnjem kanalu. Nakon te tragedije, Don Huan je poverovao da devojčicin duh ostaje zarobljen na ostvru, te tako godinama sakuplja lutke beba, koje kači na drveće kako bi smirio devojčicin duh.

Danas je ostrvo naseljeno storinama zastrašujućih lutaka, koje vise obešene sa drveća i izazivaju jezu, ali i veliko interesovanje posetilaca.

Iako ovaj deo sveta nikad nije planiran da bude turističko mesto, danas izaziva toliku pažnju da su čak organizovani i obilasci tokom vikenda.

Hram pacova,Indija

Hram Karni Mata, poznatiji u narodu kao Hram pacova, zaista je naseljen samo pacovima.

Beli pacov

Ova građevina nazvana je po boginji Karni, koja je verovala da članovi njene porodice nikad neće umreti, već će se reinkarnirati u pacove.

Stanovnici ovog grada čvrsto veruju ovoj legendi i zato smatraju da je više od 20.000 pacova koji žive u hramu, zapravo čitava porodica Karni boginje.

Ovi pacovi smatraju se svetim, te tako imaju hranu i utočište u hramu.

Ova fascinantna ideja postala je predmet prepričavanja među posetiocima ovog grada, te tako i turistička atrakcija koja danas privlači mnoge turiste.

Beli pacovi se čak smatraju blagoslovom za posetioce.

Ipak, ako niste fanovi glodara, potpuno je u redu da preskočite ovo turističko mesto.

Muzej falusa, Island

Ovaj bizaran muzej, jedna je od najistaknutijih turističkih atrakcija Reikjavika.

Kolokvijalno poznat kao Muzej penisa, sadrži zbirku od više od 200 falusnih pirmeraka koji predstavljaju skoro svakog sisara na zemlji.

Muzej koji se nalazi u najprometnijoj trgovačkoj ulici u gradu i sastoji se od jedne velike prostorije sa policama i staklenim kućištima ispunjenim penisima životinja koji se kreću po veličini od hrčaka do kita.

Verovali ili ne, ova tematika izutetno zanima turiste iz čitavog sveta, te je zato ovaj muzej veoma posećena atrakcija Reikjavika.

Ako ste uvek želeli da vidite kako izgleda intimno područje neke životinje, Island vam daje način za to.

Inverarai zatvor, Škotska

Ako ste želeli da znate kako je to biti u zatvoru, ovo je idealna prilika za vas.

Potpuno bezopasno i samovoljno možete posetiti turističku atrakciju u Škotskoj – zatvor Inerarai.

Zatvor

Ovaj bivši zatvor datira iz 1820. godine, a danas je veoma popularan za ljude koji žele da iskuse zatvor u duhu 19. veka.

Uz pomoć glumaca obučenih u autentičku stražarsku odeću iz tog perioda, turisti svakodnevno saznaju kako je to biti mučen u zatvoru.

Postoji čak i mogućnost prisustvovanja senzacionalnim isceniranim suđenjima, kao i smeštanje u zatvorsku ćeliju.

Rezervat za patuljke, Engleska

Sigurno ste već čuli za mnogo rezervata za životinje, ali da li ste ikad videli rezervat za patuljke? Ako niste, onda je poseta ovom mestu u Engleskoj prava destinacija za vas.

Rezervat patuljaka je mesto na kom postoji preko 1000 skulptura patuljaka, koje su raspoređene na četiri hektara, zajedno sa preko 250 vrsta divljih biljaka.

Patuljak iz muzeja patuljaka

Muzej takođe poseduje i jedinstvenu zbirku antičkih patuljaka.

Ako ste spremni za ovu avanturu, treba da znate i da je kostimiranje na licu mesta vrlo popularno, te tako možete kupiti šešire i ribarske štapove i tako se potpuno uklopiti u okolinu.

Zid žvaka, Vašington

Ova vrlo čudan turistička atrakcija proglašena je za jednu od najdegutantnijih turističkih mesta u čitavom svetu, sve zbog višedecenijskog sakupljanja bakterija na žvakama koje su zalepljene na zid.

Žvake zalepljene na zidu

Zid žvaka nastao je kada su ljudi, koji su čekali redove za Market teatar počeli da lepe svoje žvake na zid, praveći čak i zanimljive oblike od njih.

Zid je godinama čišćen, ali žvake su se stalno “vraćale”, te je tako Zid žvaka prihvačen kao zvanična atrakcija grada Sijetl.

Čak i ako niste gadljivi, morate priznati da je ovo prilično bizarno mesto za turističke posete.

Kapučin katakombe, Italija

Ako ste skloni noćnim morama, odmah preskočite ovo mesto, jer sigurno ne želite da sanjate da ste zarobljeni u katakombama.

Skelet iz katakomba u Italiji

U kasnom 16. veku, monasi su otkrili telo u katakombama koje su služile za odmor. Bilo je to telo jednog od monaha, potpuno prirodno mumificirano.

Nakon otkrića, katakombe su postale zanimljivo mesto za mrtva tela.

Tako su mrtvi bivali obučeni su u najfinija odela i postavljeni u pozicije u katakombe.

Danas ima oko 8.000 vrlo očuvanih mumija.

Ipak, moramo vas razočarati i odmah vam reći da selfi sa mumijama nije dozvoljen i da postoje gvozdene šipke koje sprečavaju kontakt sa njima.

Vang Šen Suk đavolji vrt, Tajland

Ako posetite ovu veoma interesantnu baštu skulptura, prvo što ćete uočiti na ulasku biće veliki znak na kome piše “Dobrodošli u pakao.”

Ako napravite nekoliko koraka dalje, videćete natpis “Ako upoznate đavola u ovom životu, ne odlažite zasluge, to će vam pomoći da ga porazite u sledećem životu.”

Ovaj vrt osmišljen je da, na veoma eksplicitan način pokaže kazne koje bi mogle snaći one koji su grešni u ovom životu, te ih tako upozoriti na ono što ih čeka u narednom.

Vrt obiluje statuama koje predstavljaju razgibavanje , impaliranje i preobraženje.

Dve velike figure koje se nalaze visoko iznad mučenih duša, predstavljaju „gladne duhove“ tajlandske kulture.

Muzej srednjevekovnog kriminala, Nemačka

Muzej srednjevekovnog kriminala je jedini muzej ove vrste u Evropi, smešten u zgradi koja je prvobitno izgrađena 1395. godine za Red Johanniter.

Sadašnja zgrada je preuređena u baroknom stilu 1718. godine i sadrži neke prilično grozne eksponate.

Njena četiri sprata pružaju uvid u život, zakone i kazne u srednjem veku.

Videćete instrumente za mučenje, uključujući i kavez koji je namenjen za pekare koji su pekli loš hleb, za loše muzičare, kao i točak koji je bio korišćen za izvršenje smrtne kazne, kao i „kazne časti“, uključujući masku stida.

Iako je veoma jeziva čak i pomisao da možete uživo videti instrumente za mučenje i ubijanje ljudi, koji su zaista korišćeni u te svrhe, ova građevina je veoma posećena od strane turista već godinama unazad.

Prada u pustinji,Teksas

Evidentno je da neki ljubitelji šopinga nisu mogli da shvate zašto toliko velika država kao što je Teksas nema prodavnicu Prade.

Muzej Prade u pustinji

Berlinski umetnici Mihael Elmgren i Ingar Dragset došli su do zanimljivog rešenja.

Prada “prodavnica” izgrađena je praznom delu puta U.S. 90 izvan malog grada Valentine, nekih 150 milja od El Pasoa.

Nažalost, vrhunski kupci ipak nemaju sreće. Ova bizarna prodavnica nema vrata, već samo izlog sa oko dvadeset levih cipela i samo šest torbica.

Struktura je trajno zaključana i ima vrlo malo znakova života – osim ako se tu ne nađe po neki začuđeni turista koji se fotografiše dok ujedno traži ulaz.

Ako su vam pomalo dosadile standardne turisričke atrakcije poput restorana, trgova, katedrala i građevina, evo nekoliko ideja da oplemenite svoje turističko iskustvo na sledećem putovanju.

Iako su ovo potpuno nesvakidašnje turističke atrakcije, možda je dobra ideja posetiti ih i saznati zašto toliko intrigiraju turiste iz čitavog sveta.

 

Podeli