Najčešći uzroci glavobolja

Glavobolja je jedan od najčešćih simptoma koje ljudi doživljavaju. Skoro svako se barem jednom u životu susreo sa ovim neprijatnim osećajem. Mogu je izazvati različiti faktori, od stresa do zdravstvenih problema.

U nastavku teksta izdvojićemo najčešće uzroke i obratiti pažnju na jedan od njih.

devojka se drži za glavu

Bruksizam kao jedan od uzroka glavobolje

Noćno škrgutanje ili ili škrgutanje zubima, takođe poznato kao bruksizam, je stanje koje se javlja kada se osoba stisne i škrguće zubima tokom spavanja ili dok je budna. Ovaj poremećaj pogađa oko 10-15% populacije i može dovesti do raznih problema, uključujući bol u vilici, glavobolju i karijes.

Najčešći uzroci za pojavu su stres, anksioznost, neusklađenost zuba i druga medicinska stanja. Kada se osoba suoči sa stresom, telo oslobađa hormone koji povećavaju napetost mišića, uključujući i one u vilici. Zubi se zatim stisnu ili škrguću, što dovodi do bolova u vilici i glavobolje.

Nepravilno postavljeni zubi takođe mogu dovesti do bruksizma, jer zubi koji su pogrešno postavljeni mogu stvoriti pritisak na vilicu što može izazvati škrgutanje i stiskanje zuba. Druga medicinska stanja, kao što su apneja za vrijeme spavanja, Parkinsonova bolest i drugi neurološki poremećaji, takođe mogu dovesti do bruksizma.

Kako se rešiti škrgutanja zubima

Lečenje ovog stanja obično uključuje nošenje štitnika za zube (zubne udlage), ali i drugih pomagala, kao i promene u navikama spavanja i smanjenje stresa. Zubne udlage su specijalno dizajnirane da zaštite zube od oštećenja do kojih može doći usled škrgutanja. Pored toga, promena načina spavanja i smanjenje stresa mogu pomoći u smanjenju škrgutanja i stiskanja zuba. Tehnike opuštanja, kao što su joga i meditacija, mogu pomoći u smanjenju stresa.

Drugi mogući uzroci glavobolje

Pored bruksizma, postoje i drugi uobičajeni uzroci poput napetosti mišića vrata i glave usled stresa, umora ili lošeg položaja tela. Ove glavobolje su obično blage do umerene i mogu se lečiti različitim metodama kao što su lekovi protiv bolova, vežbe istezanja ili masaža.

Glavobolje izazvane migrenom su jake i mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana i obilčno se javljaju u napadima, a praćeni su drugim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, osetljivost na svetlost i zvuk. Mogu se lečiti lekovima protiv bolova ili lekovima protiv migrene koje propisuje lekar.

Kao posledica infekcije sinusa i alergija javljaju se sinusne glavobolje koje se leče uz pomoć lekova protiv alergije ili lekovima za infekcije sinusa.

Kao specifičan bol u glavi izazvan neurološkim poremećajima se javljaju klaster glavobolje. One su retke, ali izuzetno bolno stanje koje se javljaju u grupama tokom nekoliko nedelja ili meseci.

Važno je napomenuti da su ovi uzroci samo neki od najčešćih i da postoji mnogo drugih faktora koji mogu doprineti njihovoj pojavi. Neki od ovih faktora mogu biti loše navike u ishrani, dehidracija, nedostatak sna, hormonske promene, a ponekad i određeni lekovi ili drugi zdravstveni problemi. Zbog toga je važno da se obratite lekaru ako vaše bol postane čest, jak ili neobičan.

Kako se leči?

Pored lekova, postoje i alternativne terapije koje mogu biti korisne u lečenju glavobolje. Neke od ovih terapija uključuju akupunkturu, masažu, kiropraktiku, druge. Međutim, pre nego što se odlučite za ove terapije, važno je da razgovarate sa svojim lekarom i pažljivo razmotrite sve moguće rizike i koristi.

Šta možemo zaključiti…

Glavobolja je čest simptom koji se javlja usled različitih faktora, od stresa do zdravstvenih problema. Jedan od najčešćih uzroka glavobolje je bruksizam, koji se javlja kao posledica stiskanja i škrgutanja zuba.

Lečenje ovog stanja uključuje nošenje zubnih udlaga, promenu navika spavanja i smanjenje stresa. Pored bruksizma, postoje i drugi uobičajeni uzroci glavobolje poput napetosti mišića vrata i glave usled stresa, umora ili lošeg položaja tela, migrene, sinusnih glavobolja.

Važno je napomenuti da postoji mnogo drugih faktora koji mogu doprineti pojavi glavobolje. Lečenje se razlikuje u zavisnosti od uzroka i može uključivati lekove, vežbe istezanja, masažu ili promenu životnih navika.

Podeli