adl adl

Naučite da bezbedno skidate sa Torrenta

9

„Da li i vi sedite ispred TV-a čekajući vašu omiljenu seriju? E pa dok ste tu, zaboravite na stare metode, i kupujte iz vaše fotelje!“. Nooooot. Davno su prošla vremena zavisnosti od termina prikazivanja serije ili filma na televiziji, zato konačno upoznajte carstvo zvano Torrent! Evo kako Torrent radi i kako se skida sadržaj sa torenta bezbedno!

Kako da koristim Torrent?

Iako smo već pet-šest godina u eri prilično brzog i vrlo brzog interneta u Srbiji, mnogi još uvek nisu ovladali načinima lakog dolaženja do fajlova korišćenjem Torrent-a. Još uvek se sećamo i vremena skidanja fajlova putem različitih sajtova na kojim su ti fajlovi bili skladišteni i dostupni za download, ali torent je nešto drugo.

Šta je zapravo Torrent?

Dovoljno je shvatiti Torrent kao „vezu sa onima koji poseduju određeni fajl (film, pesmu ili bilo koji drugi sadržaj), a koji kada bude povezan sa nekim od programa (torent klijenata), omogućava razmenu tih fajlova između dva ili više korisnika”.

Zbog klasičnog: „ma mrzi me da se bakćem sa tim, pogledaću film na netu“, najčešće bivate osuđeni na očajne kvalitete snimaka i mnogo utrošenog vremena za pronalaženje filmova za onlajn gledanje na raznim sajtovima. Naravno, ima i onih koji su još uvek na nivou babe koja u 8 čeka seriju na TV-u 🙂 (Mada opet, o ukusima ne treba raspravljati). Prema tome ukoliko prepoznajete sebe u prvoj pomenutoj ekipi i imate malo vremena, „hrabrosti“ i volje da se upustite u koštac sa ovim „komplikovanim“ programom, trebalo bi da znate da su najčešće korišćeni i preporučeni torent klijenti (programi): 1. µTorrent, 2. Bittorrent i nama lično najbolji, 3. Vuze Torrent Client.

Kako ne bi sve ostalo na nejasnoj priči, dajemo Vam jednostavno objašnjenje kako skinuti (npr.) celu sezonu serije korišćenjem Vuze Torrent Client-a!

Objašnjenje – kako skinuti torrent

 1. Polazimo od pretpostavke da umete da instalirate program, pa je najpre neophodno da potpuno besplatno (i legalno) preuzmete npr. Vuze Torrent Client putem Vuze-vog zvaničnog sajta, a zatim ga instalirate na svoj računar.
 2. Zatim, putem Google-a ili bilo kog drugog pretraživača, ukucajte pojam „torrent search“ i uđite u prvi rezultat pretrage odnosno torrentz.eu. A zatim u search box na tom sajtu, ukucajte „ime serije“ koju želite da download-ujete, kao što pokazuje Slika 1. Ono što ću napomenuti u ovom koraku jeste da bez obzira na Sliku 1, obično rezultat pretrage neće biti samo jedan, a na osnovu imena rezultata koji ste dobili, odlučujete u kom ćete kvalitetu skinuti svoj fajl, „npr. u slučaju filma, njegov naslov može sadržati podatak o kvalitetu snimka 480p, 720p, 1080p i slično“. Bolji kvalitet podrazumeva i veći (teži) fajl, a ono na šta posebno treba obratiti pažnju jeste odnos seed-era i leech-era tj. obojenih brojeva sa desne strane ekrana. (Slika 1) Prvi predstavljaju broj slobodnih izvora sa kojih možete skidati željeni fajl, dok drugi predstavlja broj izvora koji određeni fajl skida odnosno onih sa kojima ćete deliti skidanje fajla. Logikom stvari, gledaćete da broj seed-era bude veći od broja leech-era, ukoliko želite brzo i efikasno download-ovanje!
  Pretraga torrent fajlova
  Slika 1
 3. Nakon odabira fajla koji želite da skinete, dobićete pregled raznih servera sa kojih određeni torent fajl možete preuzeti i otpočeti skidanje. Odakle ćete skidati je u potpunosti na vama, ali na primer, iz navike ja to radim putem KatProxy servera, kao što i tokom ovog tutorial-a radimo. (Slika 2)
  Rezultati pretrage torrent-a
  Slika 2
 4. Pripazite na različite dugmiće na kojima piše „download“, jer je samo jedan ispravan, dok drugi vode ka skidanju raznih promotivnih programa ili su link ka reklamama. Pri kliktanju na ispravno „dugme“ – „DOWNLOAD TORRENT“, odmah ispod naziva fajla, otpočeće skidanje fajla koji će automatski biti povezan sa Vuze Torrent Client-om (Slika 3), pa će vaš browser pitati „da li želite da taj fajl otvorite putem pomenutog programa?“, na šta odgovarate potvrdno i klikćete „ok“. (Slika 4)
  Skidanje torrent file-a
  Slika 3
  Potvrda skidanja torrent, klik
  Slika 4
 5. Nakon toga će se Vuze Torrent Client pokrenuti, i ponuditi vam opciju da potvrdite fajlove koje želite da skinete, nakon čije potvrde otpočinje skidanje željenog fajla (epizode serije, cele sezone serije, filma, pesme, muzičkog albuma itd.) i otpremanje u folder „Vuze downloads“. (Slika 5) Kako se fajl bude skidao, tako će automatski biti i upload-ovan drugim korisnicima koji na isti način sada fajl preuzimaju od vas, a sve to možete pratiti pokazateljem brzine kojom se fajl skida (download) odnosno kači (upload). (Slika 6)
  Potvrda fajlova koje skidamo torrent-om
  Slika 5
  Proces skidanja torrent programom
  Slika 6
 6. Nakon što je fajl skinut, kao indikator procesa skidanja stajaće 100%, nakon čega program možete ugasiti, a na vama je da li ćete, kao na slici, fajl prestati („stop“) da šerujete drugima ili ne. Nikada nije na odmet malo solidarnosti, jer ipak, neko je omogućio i vama da taj fajl skinete! (Slika 7)
  Stopiranje i izlaženje iz Torrent programa
  Slika 7

U pitanju je jedan vrlo jednostavan proces koji mnogo toga olakšava i omogućava. Ukoliko imate nekakve nedoumice i pitanja, osetite se slobodnim da pitate ovde, a do tada pravac po kokice, piće i spremite se za gledanje omiljenih sadržaja na način na koji vi želite!

Komentari9 коментара

 1. Zahvaljujem se, upravo skidam pa ću vidjeti kako dalje. Da li bi mogao da objasniš ukratko kako da ubacim titlove?

 2. Pozdrav.

  Mene zanima da li se fajl ujedno i šeruje dok se i skida ili su to odvojeni procesi (jedan nakon drugog)?!

  Pročitao sam ali članak ali bih ipak voleo da mi se taj deo pojasni.
  Ne bih voleo da sam/je u pravu ovo napisano jer mi je par puta stiglo obaveštenje na mail da je sa mog računara rešoravan taj i taj film.

  I ako postoji mogućnnost da se to spreči, molio bih vas kako to da uradim?!

 3. @ Kitoberka
  Ja koristim dva sajta za skidanje titlova
  http://titlovi.com/
  i
  http://www.opensubtitles.org/en/search
  a za serje mi je najbolji
  http://www.prijevodi-online.org/

  titl ili prevod fillma mora biti istog naziva (najbolje COPY/PASTE da ne bi bilo grešaka) i u istom folderu da bi ih program za gledanje filmova „povukao“
  i postoji opcija da se jednostavno dok film „ide“ prevuče (ono. klik na njega (prevod) i dok držite, jel, „prevučete“ ga na sam film obično na donji deo ekrana

  no s obzirom na datum kada ste ovo pisali verujem da ste se već snašli oko prevoda

  Darije

 4. Čim se preuzmu prvi delovi, odmah kreće i slanje drugima. U zavisnosti od programa koji koristiš uvek imaš klikom na fajl u nekom od delova prozora ispod podatke o preuzimanju/slanju, tako da možeš tačno videti koliko si delova i koliko kb/mb uploadovao, a koliko skinuo.
  Desni klik na fajl, podešavanje brzine, imaš da staviš upload na 0 i time ćeš obezbediti da se ne šalju podaci. Kad se skine fajl, obrišeš ga i to je to. Mada ne vidim zašto bi to radio. Cela zajednica upravo postoji na tom principu deljenja, da bi brže skidao potrebno je da više ljudi ima fajl, samim tim tako i nekom omogućavaš da vidi isti taj film/seriju. Kada bi svi obrisali ili isključili, sama mreža ne bi ni postojala.

 5. Jednu stvar niste objasnili: KAKO fajlovi stizu na torrent listu?!

 6. Postovani.Aka sam skinuo 50% nekog filma i čekam danima za drugih 50% a vidim puno njih koji isti poseduju i kad kliknem na nekog od njih skroz desno piše „povezani potpuno “ i nema downloada.Da li dotični ne dozvoljava ili je blokiro moj download i kako ga animirati da dozvoli ti drugih 50% . hvala

 7. Molim sve ljude koji znaju o downloadu nesta neka mi pomognu…zivim u njemačkoj ,ako niste upoznati ta drzava ima „zabranjene torrente“ i ja ih mogu skidat ali poslje mi dode kazna navodno od nekakvih odvjetnika da moram platit..dali neko zna kako mogu skidat da oni to ne vide ili nesmijem uploadat ili sta da radim samo da mogu downloadat filmove jer ih gledam preko harda poslje na tv-u u full hd kvalitet jer nevolim streaming zbog loše slike!!skinuo sam puno mp3-a koji je isto zabranjen i programa ali nikad za to nisam dobio kaznu samo za film…zato molim svakoga ko nesta zna neka mi pomogne (jer skidam filmove samo za sebe!!!) i hvala svima unaprijed!

Ostavite komentar