Nega mlade kože – saveti za tinejdžere

Potreškoće i prvi problemi sa kožom javljaju se već u pubertetu, odnosno baš u onom razdoblju života kada su mladi pojačano osetljivi na svoj izgled. Iz tog razloga pravilna nega i briga o koži je izuzetno bitna, štaviše neophodna, bilo da ste momak ili devojka, kako bi se izbegla neka ozbiljna oštećenja kože koja mogu da vas prate tokom celog života.

Pubertet sam po sebi naglo povećava proizvodnju hormona, a taj proces može da ima vrlo različite efekte na telo. S obzriom na to da je koža najveći organ na ljudskom telu, onda i ne čudi zbog čega je najviše i pogođena uticaju puberteta. Najčešće poteškoće koje mladima mogu da se jave na koži su akne, a tu su i brojne druge nečistoće, crvenila i iritacije.

Prevencija je važna – birajte samo kvalitetnu kozmetiku

Nega kože počinje sa odabirom pravog proizvoda koji će biti vaš saveznik u borbi protiv svih potencijalnih problema sa kožom. Naravno, treba imati na umu da na tržištu postoji veliki broj proizvoda koji su namenjeni negi kože, ali nisu svi podjednako dobri i kvalitetni. Takođe, važno je obratiti pažnju i na to da odabrana kozmetika bude prilagođena vašim godinama, odnosno tipu kože.

Za negu svoje kože uvek birajte prirodnu kozmetiku na bazi esencijalnih masnih kiselina i lekovitih biljaka, obogaćenu antioksidantima i vitamina. Isto tako za negu kože nakon tridesete preporučuje se prirodna kozmetika, koja na najbolji mogući način može da obezbedi prirodnu blistavost, elastičnost i hidrataciju kože kao što to nudi drwolfin.com

Prirodna kozmetika će na najbolji mogući način čuvati vašu kožu, s obzirom na to da se mnogi sastojci iz “neorganske” kozmetike mogu negativno odraziti na vašu kožu. Primera radi, mirisne komponente koje se dodaju pod uticajem svetla i kiseonika stvaraju supstance koje podstiču upalne procese u znojnim žlezdama.

Ono što je najveći problem jeste da se upalni procesi na koži, iritacije i akne najpre odražavaju na licu, delu tela koji je najuočljiviji. To mladim ljudima može srušiti samopouzdanje i obeshrabriti ih, jer svi žele da imaju savršeno lice. Stoga, ne čekajte da se problem desi, već predupredite sve moguće poteškoće koje se mogu pojaviti i sačuvajte svoju kožu.

Preporučena nega za mladu kožu

Ono što je najvažnije jeste da koža može da diše. Iz tog razloga proizvodi, koji na koži ostavljaju tanak sloj nisu uvek dobri i trebalo bi ih izbegavati. Ako do kože ne dopire vazduh, onda ona predugo ostaje vlažna, što podstiče stvaranje nečistoća. Zato je najveće geslo kojim se možete voditi – nega koja ne zatvara pore.  

U pubertetu često je povećana proizvodnja masti, stoga se u većini slučaja masne stvari ni ne stavljaju u sredstva za negu. Losioni bez emulgatora manje nadražuju kožu. Takođe bi trebalo izbegavati i agresivne tenzide. Ipak, ono što morate imati na umu jeste to da prečesta i intenzivna nega takođe može biti loša po kožu. Preopterećuje kožu, što pak može dovesti do iritacija i nadražaja.

Važna je higijena, ali takođe u pravilnoj meri. Prečesto pranje podstiče veću proizvodnju masti, jer se koža isušuje. Suva koža vodi do svraba, pa tako može doći i do infekcija. Često je za čišćenje kože dovoljna samo voda. Uska odeća ima isti efekat kao i površinski sloj neke kreme ili losiona. Koža ne može da diše, stvara se vlaga i množe se bubuljice ili mitiseri.

Na šta bi još trebalo obratiti pažnju kako bi se sprečili problemi na koži

Modni nakit i ostali jeftini modni dodaci često u sebi sadrže nikl. U dodiru sa znojem nastaju jaki alergeni koji vode do crvenila, svraba i stvaranje iritacija. Za pravilnu negu kože, takođe, važnu ulogu igra i ishrana. Danas se sve češće pazi na liniju, a tome pribegavaju i mladi ljudi ne znajući da dijete vrlo često mogu biti okidač za poteškoće sa kožom.

Npr. masne kiseline utiču na upalne procese u telu. Ukoliko se zbog jednostrane ishrane unose previše nepotrebnih masnih kiselina, negativne posledice toga će biti vidljive na koži.

Takođe, ne bi trebalo podcenjivati i uticaj koji na kožu imaju i druga sredstva koja se unose u organizam – npr. lekovi. Problem leži u tome da se uzroci i posledice tešku povezuju. Dobar lekarski savet može da otkloni probleme sa kožom, ali samo je potrebno da se utvrde sve povezanosti.

Posebnu pažnju na koju bi mlade devojke trebalo da obrate jeste korišćenje šminke. Dobro prekrivajuće podloge mogu dobro da prekriju nečistu kožu, ali upravo su one često i razlog za takvu kožu. Proizvodi za negu, koji imaju sertifikat da su izrađeni od prirodnih materijala i da je u pitanju prirodna kozmetika, ne sadrže problematične sastojke koji inače nadražuju kožu.

Tinejdžerima, naime, uz brojne školske obaveze, vannastavne i društvene aktivnosti, ali i obično prve ljubavne brige, u ovom burnom razdoblju neugledne promene na koži predstavljaju dodatni problem koji ima i neugodan psihološki aspekt. Zato je pametno na vreme se posvetiti adekvatnoj negi kože i ako je moguće prečiti sve ono što bi moglo da vam napravi problem.

Podeli