Nekoliko saveta kako da sa malo novca uredite svoju terasu

Balkoni i terase su mesta gde možemo uživati u svežem vazduhu i lepom vremenu, ali često su zapostavljeni ili nedovoljno uređeni. Međutim, postoji mnogo načina da uredite i ulepšate ove prostore čak i sa malo novca. U nastavku teksta vam predstavljamo par jednostavnih saveta kako da to postignete.

Napravite sto i stolice za odmor

Kako biste uredili terasu sa malo novca, odlična opcija je da sami napravite sto i stolice za odmor. Ova kreativna ideja će vam omogućiti da prilagodite dizajn i boje vašem ukusu, dok istovremeno štedite novac.

Nabavite drvene palete, njih možete pronaći u prodavnicama ili čak na internetu. Proverite da li su palete u dobrom stanju i da li imaju oštećenja koja bi mogla uticati na njihovu stabilnost. Za izradu vam je potreban alat, a Mixal shop nudi kvalitetne šrafilice, bušilice i eksere koji će vam trebati. Ovi alati su pristupačni i lako se koriste, pa ćete se snaći čak i ako ste početnik.

Pre nego što počnete da sastavljate palete, dobro je da ih ofarbate u željenu boju. Možete koristiti boje na bazi vode, koje su ekološki prihvatljive i lako se nanose. Obratite pažnju na to da koristite boje koje su otporne na vremenske uslove kako bi vaša garnitura mogla izdržati sunce, kišu i druge spoljne uticaje.

Kada se boja osuši, možete početi sa sastavljanjem paleta. Povežite delove paleta pomoću alata koje ste nabavili. Budite pažljivi prilikom sastavljanja kako biste osigurali da je sve čvrsto i stabilno. Ako niste sigurni kako da sastavite palete, možete pronaći video tutorijale na internetu koji će vam korak po korak objasniti postupak.

Kada ste završili sa sastavljanjem, možete dodati jastuke za udobno sedenje. Jastuci će dodati dodatnu udobnost i estetski izgled vašoj garnituri. Možete birati između različitih boja i dezena kako biste prilagodili garnituru vašem stilu.

Nakon što ste završili sa izradom stola i stolica, možete ih postaviti na terasu i uživati u udobnom i estetski privlačnom prostoru. Vaša nova garnitura će biti savršeno mesto za opuštanje, čitanje knjige ili druženje sa porodicom i društvom.

Napravite mini baštu na terasi

Ukoliko želite da unesete malo svežine i boja na vašu terasu, ali nemate previše novca za ulaganje, izrada mini bašte može biti savršeno rešenje. Ova jednostavna ideja će vam omogućiti da ulepšate vaš prostor uz minimalne troškove.

Treba ba da odaberete odgovarajući prostor na terasi gde želite da postavite mini baštu. To može biti deo sa dovoljno sunčeve svetlosti i dovoljno prostora za biljke. Nakon toga izaberete odgovarajuće saksije za vaše biljke. Možete koristiti različite veličine i oblike saksija kako biste stvorili interesantan izgled. Takođe, možete reciklirati stare posude ili čak napraviti svoje saksije od recikliranih materijala.

Izaberite biljke koje želite da uzgajate u vašoj mini bašti. Obratite pažnju na vrstu biljaka koje će uspevati na terasi u vašem podneblju i koje će se dobro prilagoditi uslovima koje imate. Uzgajanje začinskog bilja, kao što su bosiljak, ruzmarin ili peršun, može biti odličan izbor.

Za sadnju biljaka važno je pripremiti zemlju. Možete koristiti univerzalnu zemlju za saksije ili napraviti svoju mešavinu zemlje koja će odgovarati potrebama biljaka koje uzgajate. Dodajte malo komposta kako biste poboljšali plodnost zemlje.

Kada sadite biljke, pazite da ih pravilno rasporedite i ostavite dovoljno prostora između njih kako bi mogle da rastu. Ne zaboravite da redovno zalivate biljke i pružiti im dovoljno sunčeve svetlosti.

Ako nemate dovoljno prostora na terasi za saksije, možete napraviti vertikalnu baštu. Koristite viseće saksije ili drvene palete kako biste stvorili zeleni zid. Ovo je odličan način da iskoristite vertikalni prostor i stvorite predivan vizuelni efekat.

Da biste dodali dodatnu lepotu vašoj mini bašti, razmislite o dodavanju ukrasnih elemenata. To mogu biti kamenčići, školjke, drveni ukrasi ili bilo šta drugo što će dodati šarm vašem prostoru.

Koristite više svetla i boje

Ukoliko želite da ulepšate terasu, možete da dodate dekorativne lampione, nekoliko svetiljki ili sveća. Ovo će vam omogućiti da stvorite romantičnu atmosferu u večernjim satima. Možete izabrati različite vrste svetiljki, a postavljanje svetiljki na mestima kao što su uglovi terase ili oko stola, može dodatno naglasiti lepotu prostora. Ako želite dodatnu toplinu i udobnost, možete koristiti sveće u staklenim teglama ili svećnjacima.

Pored svetiljki, možete da dodate terasi više boja kako bi izgledala zanimljivo. Jarko obojeni jastuci, saksije ili stolnjaci mogu biti odličan način da osvežite prostor. Odaberite boje koje se slažu sa ostatkom vaše spoljašnje dekoracije ili se usudite da eksperimentišete sa kontrastima.

Na primer, jastuci u živim bojama poput crvene, plave ili žute mogu biti pravi osvežavajući detalj na terasi. Takođe, možete koristiti saksije u različitim bojama kako biste dodali dozu živosti i prirodnog šarma, a možete staviti na stolu i lepu vazu sa cvećem.

Kada uređujete terasu sa malo novca, važno je da budete kreativni i da iskoristite ono što već imate. Možete reciklirati stare predmete i dati im novu svrhu na terasi. Možete koristiti stare tegle ili flaše kao vaze za cveće. Ovo će vam omogućiti da uštedite novac, a istovremeno stvorite jedinstven i personalizovan izgled terase. Pustite mašti na volju i sa lakoćom ćete transformisati vašu terasu u pravi mali raj u kojem ćete provoditi svoje slobodno vreme.

Podeli