Pet trikova za bolje fotografije na društvenim mrežama

Fotografija u doba pametnih telefona postala je nešto sa čime se susrećemo svakodnevno. Mi smo spremili nekoliko malih fotografskih trikova koje će učiniti da vaše fotografije na Facebook-u ili Instagram-u budu zanimljivije i unikatnije.

kako_dobra_fotografija

Panorama

Svi znate za ovu opciju, svi ste je i koristili ali, zašto ne bi začinili malo stvari? Sastojci koji su vam potrebni:

  1. Telefon sa opcijom za panoramu
  2. Lepa pozadina (park, centar grada, plaža)
  3. Model koji je spreman da malo više pozira. (Ako baš ne nađete modela dovoljno će biti i da ubedite drugaricu ili druga da poziraju za vas)

Nakon što pronađete  lokaciju, objasnite modelu kako je potrebno, nakon što napravite prvu fotografiju, tj. prevučete telefon u željenom pravcu, da ona ili on mora da se pomera u suprotnom pravcu od onog u kom vi pomerate telefon, kako se fotografija ne bi distorzovala. Čak i ako napravi ovakvu grešku, možda dobijete zanimljiv „glitch“ efekat koji će učiniti vašu fotku još zanimljivijom. Krajnji rezultat bi trebalo da izgleda ovako:

Pošto ste napravili dobru panoramu, verovatno ćete krenuti kući, a vožnje autobusom ili kolima umeju da postanu dosadne, pa probudite umetnika u sebi: jednostavno upalite panoramu na svom telefonu, prislonite na prozor i pustite da napravi fotografiju. Pomalo distorzovane slike ili ne, u zavisnosti od onoga što slikate, može da bude dobra nova cover slika za facebook, a efekat koji dobijete bi trebalo da liči na ovu sliku:

Kako do boljeg selfija?

Nemate selfi štap, a želite da napravite dobar selfi? Jednostavno nakačite slušalice, a dugmići za pojačavanje i utišavanje će vam poslužiti kao okidač. Ako imate malo više vremena, od kartonske kutijice ili čaše možete napraviti stalak za svoj telefon. Jednostavno isecite prorez debljine vašeg telefona i eto rešenja! Savršeno rešenje za savršen selfi, sad ostaje još samo da napravite jednu test fotografiju i spremni ste.telefon_slusalice_okidac

Podvodna kamera za 0 dinara

Ovo vam je malo rizičniji poduhvat, jer zahteva oprez ali, sa veoma malo truda dobićete podvodne fotografije i to sve bez trošenja novca na skupe kamere. Potrebna vam je duboka čaša ili tegla u koju može da stane vaš telefon. Uključite slušalice, kako bi vam poslužile kao okidač, a ako nemate slušalice kod sebe, tajmer će biti dovoljan. I još jednom vam savetujem oprez kako ne biste uništili telefon. Verujem da ćete paziti na telefon i verujem da će sledeća vaša profilna slika biti  ispod površine vode.

Mikroskop od telefona

Ne, neću od vas tražiti da rastavljate i sastavljate sočiva ili pravite kakvu skalameriju. Sve što vam je potrebno je telefon, štapić za uši i objekat koji želite da uvećate. Potrebno je da nakvasite jednu stranu štapića za uši i da blago prislonite na sočivo kamere. Na kameri bi trebalo da ostane kapljica vode, a višak vode pokupite sa suvom stranom štapića. Težina kapljice na kameri je previše mala pa ne bi trebalo da imate problem ili da brinete da će pobeći negde i vi ste spremni da se upustite u svet makrofotografije. Pronađite neku bubamaru ili pogledajte neke druge stvari iz sasvim nekog drugog ugla tj. blizine.

telefon_stapic_usi_makro_mikroskop_fotografija

Fotografije sa visine

Ukoliko imate viška helijuma i nekoliko balona, sve što vam je sad potrebno jeste parče kanapa kojim ćete uvezati balone i dobro obezbediti telefon. Slušalice vam opet mogu poslužiti kao okidač, a ako hoćete fotografije sa veće visine, onda će i tajmer dobro doći. Sve što je sad potrebno jeste da pronađete dobro mesto sa kog možete da napravite vaš nebeski selfi ili sliku krajolika kao da imate dron. Opet savetujem da budete oprezni sa telefonom, većina telefona ne podnosi baš najbolje padove sa visine.

Sad kad znate za ovih par trikova za bolje fotografije na društvenim mrežama, vreme je da budete kreativni. Napravite nekoliko fotografija, podelite ih sa nama i ako otkrijete još neki trik sa vašom kamerom, slobodno ostavite komentar!

Podeli