adl adl

Pokloni i poklanjanje, šta pokloniti?

1

Kako da se izborimo sa najezdom rođendana, a da ipak ostanemo originalni? Pazite da poklon ima neke veze sa osobom kojoj poklanjate. Nemojte žuriti, dajte sebi vremena da razmislite o najboljem poklonu. Poklone možete poklanjati uvek, kada nije posebna prilika, već samo imate potrebu nekome da pokažete koliko ga volite. Tada ga iznenadite nekom sitnicom, pesmom ili pismom.

Pokloni, kutija, ukrasni papir, mašna.

Bonton o poklonima

Pokloni se ne daju šefu, niti dečijem nastavniku, osim zajedničkog poklona svih kolega ili roditelja. Nikako ne smemo davati javnim službenicima jer se to spada pod mito. Sekretarici, doktoru ili medicinskoj sestri koji su nam pružili pomoć možemo dati poklon isključivo u znak zahvaljenja.

Što se tiče otvaranja poklona, često dolazi do zabune. Ranije su se pokloni odmah otvarali, međutim, zbog sve većeg raslojavanja društva, došlo je do kompromisa. Ukoliko ste poklon dobili u situaciji kada nema nikoga sem darivaoca, poklon se može otvoriti. Ako je u pitanju situacija kada je u prostoriji više ljudi, poklone ne bi trebalo otvarati pred svima, već sve poklone treba otvoriti na kraju.

„Korisni pokloni“ se ne poklanjaju za Božić, ali mogu za Novu godinu, venčanja, useljenje i rodjendane.
Ne bi trebalo poklanjati preskupe poklone, čak ni najboljim prijateljima, da ne bi bili dovedeni u neprijatnu situaciju, da se osećaju obaveznima da uzvrate istom merom.

Cveće se nosi uspravno u levoj ruci. Ukoliko se cvet nosi devojci, pristojno je kupiti cvet i njenoj majci.

Najbitnije je da poklon bude primeren osobi, prilici i situaciji, kao i da bude lično uručen.
Ako iz bilo kog razloga poklon ne želite da primite, vratite ga uz uljudno objašnjenje i bez otpakivanja.

Šta pokloniti?

Najčešće se poklanja buket cveća, piće ili knjiga.

Cveće

Ako kupite cveće za poklon, obavezno skinite celofan. Uvek kupite neparan broj cveća!

Piće

Ako kupujete piće za poklon, treba da znate ukus osobe kome se poklanja. Kvalitetno vino i žestoka pića su dobar izbor ako ste pozvani na ručak ili večeru kod prijatelja ili rodbine. Ako dobijete piće za poklon, pitajte ostale da li žele da ga otvorite. Uglavnom, piće koje se dobija na poklon odmah se otvara.

Knjiga

Knjiga se daruje osobama sa kojima smo u posebnoj vezi. Dobro izabrana knjiga vredi više nego razne sitnice na koje se zaboravlja za nedelju dana. U knjigu obavezno upišite od koga se dobija i za koju priliku. Ako primalac voli knjige, znaće da ceni i poklon, a isto tako i osobu koja ga je poklonila.

Mogu se poklanjati i druge stvari: ručni rad, nakit, kućni aparati, novac, neka praktična stvarčica. Međutim, morate voditi računa da tom prilikom ne preterate. U slučaju da nijedna od prethodne tri ideje ne može da vam pomogne pri izboru poklona, mi smo izdvojili neke od najpopularnijih „modernih“ poklona.

Poklon za rodbinu/prijatelje

Što se tiče poklona za rodbinu, prijatelje i ljude koji su vam veoma dragi, najbolje je da kupite nešto što im može koristiti. Nikada nećete pogrešiti sa slatkim, ručno rađenim poklonima, kao što su: kutijice za nakit, ram za slike, ukrasna činijica, neki vaš ručno rađeni ukras, komad odeće, nakit… Znaće da ste u to uložili puno truda. Svakako, parfemi i losioni za telo su dobar poklon, ali samo ako znate da se osoba kojoj poklanjate neće uvrediti. Morate voditi računa i prilikom izbora takvog poklona, jer svi imamo različite ukuse! Sve modernije „sitnice“ koje nam pomažu: grejači za ruke, šolja za čaj sa šaljivim natpisom ili slikom koja se pojavljuje u zavisnosti od temperature (postoji i šolja po kojoj možete pisati kredom), ćebe za obući, svetleći jastuk, mini zen bašta, držač tašni, pin art tabla, detelina sa četiri lista koju sami možete uzgajati…

Pokloni za kolege na poslu

Što se tiče poslovnih poklona, vodite računa da to bude nešto korisno, nešto što može da služi u poslu. Nikada nećete pogrešiti sa lepim rokovnikom, ili setom za pisanje ili pisma. Stoni set takođe nije loš poklon, kao ni viziteri ili privesci.

Pokloni za strance

Pronalaženje pravog poklona za strance može biti prava muka, posebno ako ne znamo njihove običaje. Dobro je pokloniti im nešto „naše“, sa nacionalnim obeležjem. Evo kratkog pregleda različitih kultura:

  • Amerikancima nikada nemojte poklanjati skupe stvari jer je maksimum neoporezovane vrednosti poklona 25 dolara, pa je bolje izbegavati poklone i dobro ih ugostiti.
  • Japanci poklone smatraju obaveznim manirom, ali nikako nemojte da ih iznenađujete, već im nagovestite šta je poklon, kako bi oni mogli da vrate istom merom. Poklon se uručuje isključivo u četiri oka i zapakovan u pastelne boje – nikad beli i nikad sa trakom. Trudite se da im poklanjate poklone „u parovima“ (dve olovke, na primer), jer oni broj 2 smatraju srećnim brojem. Za Novu godinu im nemojte slati čestitke na kojima preovlađuje crvena boja, jer nju koriste za obaveštavanje o sahranama.
  • Arapi smatraju da pokloni daju širu dimenziju gostoprimstvu. Kada se ide na večere, poklanja se cveće ili bombonjera, a za neke veće prilike srebro, kristal, porcelan.
  • Skandinavci prihvataju poklone skromnije vrednosti.
  • Francuzi su uzdržani, a Nemci kruti i formalni, pa im treba poklanjati „ozbiljne“ poklone.
  • Za Italijane i Špance razmena prigodnih poklona sasvim je razumljiva.
  • Što se tiče Rusa i ostalih neevropskih zemalja, sličniji su nama, pa pri izboru poklona retko možete pogrešiti.
Ukoliko šaljete čestitku, potrudite se da tekst bude malo drugačiji i „prisniji“. Stavite osobi kojoj šaljete čestitku do znanja da vam je stalo do nje.
Još jednom: vodite računa da pokloni ne budu previše skupi. Poštujte tuđ ukus – nemojte kupiti nešto samo zato što se vama sviđa, zapamtite da poklon kupujete nekom drugom, a ne sebi!

Komentari1 коментар

Ostavite komentar