Za odabir poklona važna je kreativnost

Svako se barem jednom našao u situaciji da se nemoćan uhvati za glavu i kaže sebi: “Bože, bliži se rođendan, ne znam šta da joj poklonim?“. Iz mora prosečnih poklona, treba izabrati onaj pravi koji će nekog razgaliti, biti u saglasju sa njegovom ličnošću, a takođe je važno biti praktičan i imati pečat onog koji poklanja. Pri odabiru poklona, takođe, treba voditi računa o povodu, pa se u skladu sa tim evo i mi “izbacujemo“ sa nekoliko praktičnih ali i zanimljivih ideja šta pokloniti.

kreativni poklon

O kreativnosti

Biti kreativan, najpre znači biti stvaralački nastrojen. Ono što usko stoji uz pojam kreativnosti, jeste i biti originalan. A kako izgleda to u praksi? Originalnost se ogleda u tome koliko je neko uneo sebe u rad, prezentaciju ličnosti, a pritom nije zavisio od ideja i pristupa koje su drugi već upotrebili. E baš tako izgleda biti kreativan, ma šta god da je u pitanju. Crtanje, pevanje, sviranje, pisanja, pa eto, čak i poklanjanje.

Deca su ukras sveta

Svi znamo da je dečiji osmeh, najiskreniji osmeh. Kao nagradu za trud u vaspitanju dece, dobijamo njihovo poverenje i osmeh. Pa da, onda treba i njih nekada obradovati. Rođendanci se naravno najviše raduju igračkama i slatkišima. No, nije samo rođendan ili Nova godina vreme kada decu treba nagraditi poklonom. Polazak u školu, dobra ocena, valjano vladanje, izuzetni su povodi za poklanjanje pažnje deci. Ako isključimo materijalnu dimenziju, i šetnja, odlazak na neko uzbudljivo mesto, vreme za zabavu sa njima, i te kako je vredan poklon. Vredniji od čokolade. Pragmatično gledano, poklanjanje školske opreme može biti kreativno i originalno, a pritom imati i didaktičku vrednost. Na taj način ćete nezaobilazni korak kupovine sveske ili ranca, pretvoriti u gest koji će se pamtiti.

Radost za mlade roditelje

Nema veće radosti za mladi bračni par od dolaska potomstva na svet. Razmišljajući tako, uvek je za poklon bilo kojim povodom, mladim roditeljima mudro pokloniti nešto što će im koristiti u odgajanju deteta. Poklon za svadbu, praznik, rođendan deteta, možete odabrati sami ili se sa još nekim udružiti. U tom slučaju pokloniti simpatična kolica za decu i bebe, dubake i hodalice, zvečke, cucle i flašice, sigurno je ispravno rešenje. Ovde je svakako kreativnost zatajila u odnosu na praktičnost, ali će vam i roditelji, a i deca jednom biti zahvalni. A vi, opet, nećete biti u nedoumici.

Pokloni za godišnjice

Mnogi se boje da prilikom proslava godišnjica veze, braka ili poznanstava ne preteraju u patetici. Ali, kako su i sami datumi o kojima govorimo patetični, u onom pozitivnom smislu prenaglašavanja emocija, ne može se reći da postoji loš izbor, ako se pokazuje ljubav. Naravno, sami znate koliko je vaša veza građena na tim sitnim znakovima pažnje, pa ćete izbalansirati na osnovu toga. Naravno, naš je mali savet da uvek poklonu date ličnu notu, jer i dame i muškarci vole kada u poklonu osete utkanost emocije i davanje sebe. Pokloni ručno pravljeni, često zavređuju mnogo više pažnje od naštelovanih plišanih medvedića, te će tako crtež, pesma sa posvetom, zajednička fotografija, češće izmamiti osmeh, od raznih unapred osmišljenih znakova pažnje.

Poklon je i osmeh

DA! Nekome je ovo najveći poklon koji može da dobije. Zato, kada materijalna dobra zataje, poklonite svojoj porodici, majci, ocu, devojci, drugu ili potpunom strancu na ulici, vaš osmeh, vedrinu i pozitivnu energiju. Možda baš nekome spasite dan ili život, ako mu se na ulici prijatno osmehnete, umesto da ga popreko presečete pogledom. Ne zaboravite da su ljudi često namrgođeni baš zbog odnosa sa drugim ljudima, pa pokidajte niti tih negativnih karika i budite malo više kreativni i originalniji od surovog sveta punog zavisti i mržnje. Eto, neka vam ovo bude najznačajniji savet.

Podeli