Preterano znojenje i kako ga se rešiti

Pored svih lepota toplih i sunčanih letnjih dana, ne možemo a da ne spomenemo da su nam dobro poznate i muke koje sa sobom nosi vrućina –  preterano znojenje, fleke koje ostaju ispod pazuha na majici, neprijatni mirisi tela. Ipak, na vrućinu ne možemo uticati. Imamo dobru vest – na ublažavanje neprijatnih mirisa možemo – a evo i kako:   

Devojka na moru sa maramom

Svakodnevno tuširanje 

Odmalena nam govore da je čistoća pola zdravlja, što se posebno odnosi na letnji period, kada dodatnu pažnju morate obratiti na ličnu higijenu, zbog povećanog broja bakterija na koži. Tuširanje mlakom vodom, ako je neophodno i više puta na dan, pomoći će vam da se osvežite, očistite i rashladite po vrućini.

Za kupanje se preporučuje korišćenje što jednostavnijih, blagih sapuna ili kupki neutralnih mirisa. Neke od njih smo pronašli za vas na sajtu shop.lilly.rs, putem kojeg se naručuje kozmetika online:  

Dove pure & sensitive sapun, specijalno dizajniran za sve koji imaju osetljivu kožu, sa blagom formulacijom koja ne iritira i ne izaziva alergije;                                                                                                                               –Bioten detox gel za tuširanje, koji počiva na micelarnoj tehnologiji, sa ekstraktom krastavca i matcha čajem, koji pružaju koži neophodnu hidrataciju.

Izaberite najbolji dezodorans 

Dezodoransi uspešno otklanjaju neprijatne mirise i možete ih nanositi nekoliko puta dnevno. Ako spadate u red onih koji se umereno znoje, najbolji dezodorans za vas je onaj koji je blag i ne sadrži aluminijum niti dodatne konzervanse. 

Antiperspiranti, s druge strane, imaju soli aluminijuma koje sprečavaju stvaranje znoja i nastanak neprijatnog mirisa tela. Ukoliko ste od onih koji se preterano znoje i to vam predstavlja problem, postoje i antiperspiranti dovoljno jaki da otklone neprijatne mirise, a u isto vreme i dovoljno nežni, te su pogodni i za osetljivu kožu.

Srećna devojka sa balonom

Lagana letnja garderoba

Leti je važno i kakvu garderobu nosite, pa birajte onu prirodnih i laganih materijala. Pamučne majice najbolji su izbor za svaki dan, kao i lanene košulje ili pantalone, koje su pre svega udobne, prijatne, istovremeno se ne lepeći za telo i omogućavajući koži da diše.  Jedna od neprijatnosti sa kojima se susrećemo su fleke od znoja na garderobi, te je zato važno birati i odeću svetlijih boja. Ne preporučuje se ni nošenje uske garderobe koja ne dozvoljava koži da diše i uzrokuje neprijatan osećaj i prekomerno znojenje.

Takođe, fleke se mogu pojaviti i od upotrebe samog dezodoransa, te je najbolji dezodorans onaj koji ne ostavlja tragove, kao ni fleke na odeći. U zavisnosti od toga koliko se znojite u toku dana i koju vrstu dezodoransa preferirate, možete odabrati onaj u stiku, roll-on, u spreju ili u obliku kreme.  Veruje se da su dezodoransi u spreju najbolji jer ne zatvaraju pore težinom, kao što to čine dezodoransi u stiku i roll-on dezodoransi. 

Ukoliko upravo birate letnju destinaciju ili ste već prionuli na pakovanje kofera  – spakujte upravo garderobu od prirodnih materijala i ne zaboravite da u njega smestite i dezodorans koji će vam na putovanju biti neophodan.  

Letnja ishrana uz više tečnosti 

U delu dana kada je najtoplije, izbegavajte prekomerno izlaganje suncu i teže fizičke poslove. Neophodno je da unosite dovoljno vode, idealno bi bilo po jedna čaša vode na svakih sat vremena. Voda telo održava hidriranim, kožu blistavom, a celokupni organizam pročišćenim. 

Pored tečnosti, važna je i ishrana, jer i ona u velikoj meri može da utiče na preterano znojenje. Začinjenu hranu zaobiđite u širokom luku, ukoliko imate problema sa prekomernim znojenjem, a pređite na laganije obroke, salate, voće i povrće. Mediteranska ishrana, puna upravo voća, povrća, ribe i laganog mesa, kao što su pileće i ćureće, ona je koja se najviše preporučuje tokom toplih, letnjih dana. Unos ovakvih obroka dobro će uticati na vaše telo, zdravlje, a i problem sa znojenjem. Nekoliko malih promena učiniće čudo za vaš organizam, te vam možda antiperspiranti više neće ni biti potrebni.

Podeli