Razlika između rose gold i belog zlata

Zlato je vekovima bilo simbol bogatstva, moći i sentimentalnih vrednosti. Služilo je kao okosnica bezbrojnih civilizacija i podjednako ukrašavalo tela muškaraca i žena.

Sa svojim savršenim sjajem i prilagodljivošću, ono stoji na vrhu u svetu plemenitih metala, što ga čini veoma cenjenim izborom za nakit. Međutim, kako su se vremena i ukusi razvijali, tako se razvijalo i zlato. Klasično žuto zlato izrodilo je dva jedinstvena derivata: belo zlato i roze zlato.

Ogrlica od roze zlata

Uronimo dublje u svet ovih plemenitih metala da bismo razumeli njihov sastav, upotrebu, trajnost i faktore koji ih razlikuju.

Otkrivanje belog zlata

Belo zlato, moderna varijanta originalnog žutog zlata, vremenom je sticalo popularnost zbog svoje savremene estetske privlačnosti.

Ukoliko ste u potrazi za nakitom od zlata, ali i drugih plemenitih metala, posetite sledeći link: https://personalzlatara.rs/, gde ćete u širokom izboru luksuznog nakita moći da pronađete komad po vašem ukusu.

Sastav belog zlata

Belo zlato je legura – mešavina zlata sa drugim metalima. Čisto zlato ima 24 karata i previše je mekano za upotrebu bez mešanja sa drugim metalima.

Da bi se postigao karakterističan sjaj, zlato se meša sa belim metalima kao što su paladijum, nikl ili srebro, dajući mu blistav, srebrno-beli finiš. Vredi napomenuti da karataža belog zlata označava čistoću zlata prisutnog u leguri. Primera radi, 14k belo zlato sadrži 58,3% zlata, dok 18k belo zlato sadrži 75% zlata.

Estetika i primena

Belo zlato ima urban, uglađen izgled koji nosi nagoveštaj luksuza. Svetla, reflektujuća površina belog zlata čini ga odličnom postavom za dijamante i drugo drago kamenje, jer pojačava njihov sjaj bez prikrivanja lepote. To ga čini omiljenim izborom za vereničko prstenje, burme, minđuše, ogrlice i narukvice.

Tajna roze zlata

Roze zlato, još jedna fascinantna varijacija zlata, steklo je vatrene sledbenike zbog svoje prepoznatljive boje i starinske privlačnosti.

Kompozicija ružičastog zlata

Roze zlato je takođe legura koja svoju karakterističnu ružičastu nijansu dobija od određene mešavine metala. Formula obično uključuje zlato, bakar, a ponekad i malo srebra. Komponenta bakra daje crvenkastu nijansu zlatu, a što je veći sadržaj bakra, to je dublja ružočasta boja.

Estetika i primena

Roze zlato je poznato po toplim, rumenim tonovima koji izazivaju osećanja romantike i nostalgije. Ova jedinstvena nijansa izdvaja ga od drugih varijanti zlata i učinila je ružičasto zlato traženim izborom za niz komada nakita, uključujući vereničko prstenje, satove, narukvice, pa čak i maske za telefon. Njegova svestranost se proteže na dopunjavanje različitih tonova kože.

Trajnost i održavanje nakita od belog i roze zlata

Poređenje zahtevnosti održavanja i izdržljivosti belog zlata i ružičastog zlata može vam dati uvid u njihovu dugovečnost i potrebe za negom.

Zanimljivo je da ružičasto zlato ima više rezultate na skali tvrdoće zbog tvrdoće bakra, što ga čini otpornijim na ogrebotine i svakodnevno habanje, a uz to ga možete lako očistiti!

Belo zlato, s druge strane, često dobija dodatni sloj rodijuma kako bi poboljšaloo svoj beli sjaj i obezbedio tvrđu površinu. Međutim, tokom vremena, ovaj sloj se može istrošiti, otkrivajući pravu boju legure belog zlata ispod – blago žućkastu nijansu. Ovo zahteva periodično ponovno oblaganje da bi se održao svetlo beli izgled.

Prsten od belog zlata

Hipoalergena svojstva

Hipoalergena svojstva su suštinski značaj u svetu nakita, posebno za osobe sa osetljivom kožom ili alergijama na metal. Metali poput nikla, koji se često koriste u stvaranju različitih vrsta zlata, mogu izazvati alergijske reakcije koje rezultiraju iritacijom kože.

Belo zlato često sadrži nikl, koji se koristi kao sredstvo za izbeljivanje u svom sastavu. Iako je procenat obično mali, može biti dovoljan da izazove alergijsku reakciju kod nekih ljudi. Simptomi alergije na nikl mogu varirati od blagih (crvenilo, svrab i otok), do težih (plikovi ili osip na koži). Stoga, ako ste skloni alergijama na metal, savetuje se da se pre kupovine raspitate o sastavu nakita od belog zlata.

Nasuprot tome, roze zlato obično nudi veća hipoalergena svojstva. To je uglavnom zbog njegove glavne legirajuće komponente, bakra, za koju je manje verovatno da će izazvati alergijske reakcije. Sadržaj bakra u roze zlatu ne samo da daje jedinstvenu boju nakitu, već ga čini sigurnijim izborom za osobe sa osetljivom kožom ili alergijama na specifične metale.

Procena cene

Roze zlato i belo zlato su obično slične cene. Međutim, faktori kao što su karat zlata, specifična kombinacija legure, uključivanje dragog kamenja, reputacija brenda i složenost dizajna mogu izazvati fluktuacije u ceni.

Belo zlato i ružičasto zlato, svako sa svojim jedinstvenim skupom svojstava, zadovoljava različite stilske senzibilnosti i praktične potrebe. Bilo da je u pitanju moderna, elegantna privlačnost belog zlata ili starinski šarm ružičastog zlata, razumevanje ovih razlika i tumačenje oznake na nakitu može vas voditi ka izboru koji najbolje odgovara vašoj ličnosti i preferencijama. Imajte na umu da je svaka varijanta lepa za sebe, a odluka na kraju zavisi od vašeg ličnog ukusa i priče koju želite da ispriča vaš komad nakita.

Podeli