Rekreacija u slobodno vreme – kako utrošiti vreme na kreativan način

U momentima kada većinu svog vremena provodimo kod kuće, veoma je važno pronaći neke stvari koje mogu da nas razonode i trenutke dokolice pretvore u zabavu i novo iskustvo. 

Ukoliko se osećaš “izgubljeno” u dnevnim i poslovnim obavezama, i kao da nemaš slobodan trenutak za sebe, onda je važno da zastaneš i pokloniš sebi barem nekoliko sati razonode nedeljno. Bitno je da sebe ne definišeš kao osobu koja služi samo tome da ispunjava zadatak po zadatak, redom, od jutra do mraka, bilo da je reč o poslovnim ili kućnim obavezama.

Zato je sada pravi trenutak da napraviš pauzu i razmisliš o tome kako bi u moru obaveza trebalo pronaći vremena za neku aktivnost koja će te učiniti srećnijom osobom. Jer, kao što je dokazano, hobiji čine upravo to – usrećuju nas! 

Ukoliko se posvetiš tome, sigurno ćeš pronaći pregršt opcija za rekreaciju i razonodu, a mi ti dajemo neke naše predloge, pa nema sumnje da ćeš uspeti da pronađeš nešto za sebe, što će moći da ti skrene misli i ispuni dan.

#1 Podstakni svoju kreativnost i nauči nešto novo

Ukoliko si se ikada bavio/la nekim kreativnim aktivnostima, onda znaš koliko je lep osećaj kada stvoriš nešto potpuno novo i jedinstveno. Čak i ako misliš da kreativnost nije tvoja jača strana, probaj, možda ti se svidi, a vrlo je moguće da čak i otkriješ neki svoj skriveni talenat.

Zato je važno da pronađeš hobi centar koji vrednuje kreativnost i podstiče je, jer ćeš samo tako moći u potpunosti da osetiš čari ovakvog provođenja vremena. Čak i ako u uslovima izolacije nisi u mogućnosti da fizički posetiš neki ovakav centar, uvek možeš pogledati njegov rad i inspirisati se za kreativne aktivnosti kod kuće. 

Bilo da voliš da crtaš, slikaš, praviš makete, ili želiš da naučiš neke kreativne veštine poput kaligrafije ili dekupaža – svejedno je. Bitno je samo da se dobro zabaviš i zaokupiš svoj um lepim stvarima.

Inspiriši se online, gledajući radove i koje sve to opcije imaš da savladaš različite veštine, pa čim se stvori mogućnost, znaš šta ti je činiti! 

Jedan od najproduktivnijih načina da provedeš svoje slobodno vreme, sigurno je unapređenje znanja i veština jer na taj način unapređuješ sebe i svoj kvalitet života. Još ako upotrebiš svoju kreativnost, nema sumnje da ćeš se osećati značajno bolje.

#2 Pronađi novi ili upražnjavaj svoj stari hobi

Hobiji, bilo da su u pitanju oni koji se obavljaju kod kuće, ili oni koji podrazumevaju planiranje i izlazak, omogućavaju nam da ostvarimo dublju vezu sa onim delom svoje ličnosti koji se možda, usled silnih obaveza, oseća zapostavljenim i gurnutim u drugi plan. 

Zato pusti da taj deo tvog identiteta procveta i pronađi neku aktivnost koja te čini radoznalim, inspiriše te i jedva čekaš da je ponovo probaš! Ne mora da oduzima previše vremena, ali će te makar 30 minuta bavljenja hobijem ispuniti novom energijom, i tako učiniti spremnijim na svakodnevne izazove.

Pod hobije spadaju najrazličitije aktivnosti – čitanje, rukotvorine, kuvanje novih i zanimljivih jela, bavljenje umetnošću, plesom ili drugom fizičkom aktivnošću, učenje novog jezika…Oprema za slikanje na platnu

#3 Zanimljive sportske aktivnosti u svom domu

Ukoliko ti je dosadilo igranje fudbala ili košarke (koje i nemaš prilike sada da igraš), i želiš na malo zanimljiviji način da provedeš svoje slobodno vreme, a da opet ostaneš u domenu sporta, onda su sportske aktivnosti poput kuglanja, bilijara ili stonog tenisa, idealan način da se zabaviš sa svojim ukućanima.

Ok, znamo da većina nema sto za bilijar ili stoni tenis u svojoj kući, a ponajmanje kuglu i čunjeve, ali možeš vrlo lako da se snađeš. Kuhinjski sto može poslužiti kao improvizovani sto za stoni tenis, a knjige kao reketi. Za kuglanje možeš koristiti fudbalsku ili košarkašku loptu, a flaše od soka ili piva sjajna su alternativa za čunjeve. 

Ovo je jedan od sjajnih načina da provedeš kvalitetno svoje slobodno vreme i da stekneš odlično iskustvo. Nemoj misliti da si ograničen ako si zatvoren u kući, naprotiv to ti nudi veliki broj mogućnosti za rekreativno bavljenje različitim vrstama sporta, samo je potrebno da upotrebiš malo kreativnost i stvorićeš zabavu za sebe i svoju porodicu. 

#4 Rekreiraj svoj mozak i dobro se zabavi

Još jedan odličan način da utrošiš svoje vreme, ali i da mnogo toga novog naučiš jeste da sa  svojim prijateljima organizuješ online kviz, putem društvenih mreža – instagrama, fejsbuka ili vibera. Pored takmičenja i provere znanja, osnovna svrha ovih “online” okupljanja jeste dobro druženje i odlična zabava. 

Takođe, sjajna opcija može biti igranje svih onih društvenih igara, za koje sigurno nisi imao/la vremena u poslednje vreme, kao što su monopol, ne ljuti se čoveče ili brojne kartaške igre koje će razonoditi i tebe i tvoje ukućane. Uzbuđenja i dinamike sigurno neće nedostajati, stoga ako ne znaš kako da provedeš slobodno vreme na zanimljiv način, onda je definitivno ovo pravo rešenje. 

Svako od nas je još od malena učio da postoji vreme za zabavu i vreme za rad, međutim, mnogi pod pojmom “rad” podrazumevaju svaku aktivnost koja iziskuje trud, bez obzira na to da li nam ta aktivnost ujedno donosi i zadovoljstvo. 

Dakle, naučeni smo da je vreme za zabavu rezervisano samo za aktivnosti kojima možemo da se bavimo sa najmanje uloženog truda, aktivnost koja će nas trenutno zadovoljiti i skrenuti nam misli sa mogućih briga. 

Ovo je sve u redu, dokle god se ne nađeš u situaciju da se zapitaš – “A šta sam ja danas radio/la?”. Do ovoga dolazi kada shvatimo da smo svoje slobodno vreme mogli provesti mnogo kvalitetnije. Ako si se ikada našao/la u ovakvoj situaciji, ovi naši saveti su praktično rešenje koje možete da primeniš sada kada imaš slobodnog vremena na pretek.

Loptica i reket za stoni tenis

Podeli